Körfezimizde Zehirli Balıklar Tehlike Saçıyor!

0
656

İskenderun Körfezinde Aslan ve Balon Balığı Uyarısı…

Son yıllarda Kızıldeniz üzerinden tüm Akdeniz sularına yayılan “Aslan balığı ve Balon balığı” tehlikesiyle ilgili, balıkçılarımızı ve amatörce balık yakalayan vatandaşlarımızı “bilinçlendirme” çalışmaları hız kazandı.

İlçe Tarım Müdürlüğünde görevli memurlar, İskenderun Balıkçı Barınağında tekne sahibi olan tüm profesyonel ve amatör balıkçılarla birebir görüşmeler yaparak, denizimizde hızla üreyen ve yayılan bu balıklar hakkında bilgilendirme çalışmaları yapıyor.

Özellikle ‘Aslan’ balığının oltaya geldiğinde veya ağ ile yakalandığında kesinlikle ellenmemesini isteyen yetkililer, balığın üst ve alt yüzgeçlerinde bulunan renkli kollarında bulunan zehrin çok güçlü olduğunu söylerlerken, bilmeden ellendiğinde etkisinin hemen başladığını, çok acı verdiğini, normal bir kırık ağrısından on kat fazla ağrıdığını belirtiyorlar.

Sıcak Suda Bekletip Hastaneye Gidilmeli

Ağrının biraz kesilmesi için, balığın değdiği yerlerin 45 cg sıcak suyun içerisine bekletilmesi ve tutulan balık ile birlikte derhal kazazedenin hastaneye götürülmesi gerektiğini de kaydeden yetkililer, hastaneye geç kalındığında ise balığın değdiği yerlerin çürümeye başladığını ve kemik dokusunu deforme ettiğini de üzerine basa-basa söylüyorlar.

Yetkililer, bu balığın; kısa sürece önce Samandağ kıyılarında görüldüğünü, her kayanın altında bolca bulunduğunu, boylarının yirmi ila kırk santim olduğunu ve çok güçlü balık olduğundan etrafında ne varsa onları hızla tükettiğini, böylece diğer balıkların geleceğini de tehlikeye attığını da dillendiriyorlar.

Balon Balığı Kalbe Zarar Veriyor

İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri, Balon balığı için de tıpkı Aslan balığı gibi çok tehlikeli olduğunu, balığın özellikle üreme mevsimi olan Mayıs ve Haziran aylarında özellikle dişilerin etlerinin tamamında zehirle dolduğunu belirterek, bu balığın da temizlenip yendiğinde direk olarak kalbin ritmini bozup ani kalp durmasıyla kişinin hayatını kaybetmesine neden olabileceğini kaydediyorlar. ‘Ne olursa olsun eti kesinlikle yenmemeli’ diyerek uyarılarda bulunuyorlar. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here