Vücut Tekniği ve Futbol (4)

0
25

Değerli okurlarım, futbolcular özellikle, antrenmanların hakkını vererek, sporcu gibi davranarak, futbol adına en iyisini vermek zorundadırlar. Futbolda vücut tekniği çok önemlidir. Atletik bir vücuda sahip olmayan oyuncular, gerekli hareketleri yapamaz ve başarısız olurlar.

Vücut tekniği, kondisyonu, o oyuncuya iyi bir taktik de verilmiş olsa, futbolcular müsabakanın 90 dakika olduğunu unutmamalıdırlar. Burada yan yönetimin de varlığı oldukça önemlidir. Teknik direktör oyuncularından gözünü ayırmamalı, onlarla diyalog içinde bulunmalıdır. Kulübede oturmakla işin içinden çıkamaz.

Konumuzla ilgili olarak; birleşik hareketlerle ve müsabaka şartlarına uygun teknik eğitimin, futbolcuya müsabaka şartlarının istediği dinamik tekniği sağlayacağını da söylemeliyiz.

Futbolda çok önemli teknikler bulunmaktadır. Örneğin Jönkler Tekniği mükemmel olmasına rağmen müsabakalarda istenilen başarıyı sağlayamıyor. Tekniği bir Jönkler kadar olmayan, ancak pozisyon anlayışı iyi, pozisyon tekniği çoğu kez kusursuz bir oyuncu, takımına her zaman faydalıdır. Birleşik hareketlerle ve müsabaka şartlarına uygun teknik eğitim takımlara bu faydaları sağlar.

Efendim, günümüz futbolunda bütün çalışmalar, topla ilgilidir. Önce meşin yuvarlağı tutacaksın yani kazanacaksın, ona hükmedeceksin ve en olumlu biçimde kullanacaksın. İşte bütün mesele bu!

Akıllı bir futbolcu saha içinde devamlı hareket halinde olmalıdır. Topsuz alanda hareket halinde olan oyuncu, iki rakibini rahatlıkla oyundan düşürür ya da alakasız bir pozisyonda (top kendinde değilken) ofsayta girip çıkar. Bunlar saniyelik hareketlerdir ama rakip defans allak bullak olur. Müsabaka esnasında yapılan bu enstantaneler bazı hocalar tarafından fazla ciddiye alınmaz. Ciddiye alan çalıştırıcılar antrenmanlarda bu ayrıntıların üstüne giderler. Her şeyin başı çalışmaktır mutlaka. Fakat ciddiye alınmayan bir pozisyon üzerinde çalışıp, oyuncularına ezberletmekte önemli bir hadisedir.

Futbol oyunu sadece topun peşinde koşmak değildir. Meşin yuvarlağa en kısa yoldan sahip olmak, şu tek pas dediğimiz taktikle de en uzaktaki arkadaşını görebilmektir. Futbolcu en ağır işçidir. Hızlanmak aniden durmak, havadan gelen topa kafayla müdahale etmek, bunu yaparken de rakibinden önce davranmak, arada bir tekmeye kafayı uzatmak. Bu saydıklarım saha içinde oyuncuların yapması gerekenlerden bazılarıdır.

Futbolcu komple bir sporcudur. Kalesini koruyabilmek, rakip ağları sallayabilmek için yüksek performans göstermek zorundadır. Göstereceği performansı önce kendi adına, sonra da takımı için göstermelidir. Teknik ya da vücut tekniği bitti gibi gözüküyor. Teknik anlatımı öylesine kolay-kolay biter mi? Şayet yeniden talep olursa, bu kez teknik konusunu anılarımızla beraber sizlere sunacağım. Anılarımda (azıcık topu tekmeledim) futbolla ilgili çok şeyler var. Sizlere sunmak isterim.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here