Şahin; “İktidar Hatay’a Alacaklarını Ödemeli”

0
45

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Hatay’a Yapılması Gereken Yatırımları Bir-Bir Sıraladı…

Hatay’ın içerisinde bulunduğu durumu farklı yönlerden değerlendiren Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Hatay’ın giderek daha kötü duruma gelmemesi için yeni bir yol bulunması gerektiğini söyledi.

Tarım, ticaret, sanayi, yeni adımlar atılmasının önemine vurgu yapan Milletvekili Şahin; “Hatay’ın giderek daha kötü duruma gelmemesi için yeni adımlar atmalıyız. Yatırımlar noktasında bütüncül planlamalarımız olmalı. Burası stratejik bir yer. Enerji konusunda çok zengin bir bölge, coğrafik ve stratejik konumu itibariyle transit bölgesi bizim ilimiz. Bunun bağlantılarının hızlı ve daha ekonomik olabilmesi için buraya ilişkin geleceğe dönük bütüncül planlamaların yapılması lazım.

Ayrıca burası bir liman ve lojistik şehir. Lojistik konusunda da çok kötü noktalara geldik, eskiye nazaran. Bunun da yeniden hayata geçmesi için birtakım projelere sarılmalıyız mesela Amanos Tüneli Projesi. Bu bölge için, sadece bizim ilimiz için değil etrafımızdaki iller içinde büyük bir proje. Bu projenin bir an önce hayata geçirilmesi lazım” dedi.

“Lojistik Köylerin Kurulması Lazım”

Hatay’ın lojistik köy olması ile ilgili de düşüncelerini paylaşan Milletvekili Şahin; “Burası 2012 yılında lojistik köy olacak illerin arasındaydı, çıkartıldı. Buna ses çıkarmamız lazım, neden çıkartıldı. Hatta yeniden alınması ve hızlı bir şekilde buraya lojistik köy yapılması lazım! Ciddi anlamda organize sanayileri olan bir bölgeye lojistik köylerin de kurulması lazım.

Ova bölgesinde, İskenderun bölgesinde, Antakya bölgesinde bu şehrin hakkını teslim etmek için mutlaka lojistik köyün kurulması lazım. Biz çalışmalar yapıyoruz, bakanlıklara gidiyoruz. Bölgemizin iktidar milletvekilleri ile birlikte gidiyoruz çoğu zaman. Bu bölgeye yatırım yapılması, elzem olan ama yapılmayan yatırımların gelmesi için onları teşvik etmek adına görüşmeler yapıyoruz. Karayolları Genel Müdürlüğü ile yaptığımız bir konuşma var.

Adana-İskenderun arasındaki E-91 karayolunda 30-40 yıldır kazma vurulmamış. Bir sürü organize sanayi kurulmuş, hemzemin geçitler, tüneller, alt geçitler, üst geçitler yapılması lazım ama bir tek kazma vurulmamış ve o eski yol artık yol olma niteliğini de kaybetmiş, yenilenmesi gerekiyor. Beton asfalt genişlemesi gerekiyor, belki şeritlerin arttırılması, bakım yapılması, alt ve üst geçitlerin, hemzemin geçitlerin yapılması lazım. Bunun bir an önce hayata geçirilmesi lazım.

Geçenlerde kar yağışı oldu yollar kapandı. Antakya’dan İskenderun’a, İskenderun’dan Antakya’ya geçişimiz durdu. Belen geçidi dışında bir yerimiz yok çünkü geçiş sağlayan. Otoban İssume çıkışına kadar var, neden devam etmiyor, ovaya Antakya’ya, Samandağ’a kadar yürümüyor otoban? Bu yatırımın da gelmesi lazım.

Memleketi hızlı tren sardı, demiryolu ağımızın da İskenderun’dan sonra Hatay’ın diğer bölgelerine ulaşması lazım. Bu konuda da herhangi bir proje yok. Bu konuda mecliste birçok çalışmalar yaptık, teklifler sunduk, önergeler verdik. Buradan demiryolu ağının ilerletilmesi düşünülürken planlamada varken buradan çıktı Hatay’ı teğet geçti, Osmaniye üzerinden Antep, Kilis o taraflara gidiyor” diye konuştu.

Hatay GAP Projesine Dahil Edilmeli

Tarıma yönelik de ciddi planlamalar yapılması hatta tarım OSB’nin kurulması gerektiğini söyleyen Şahin; “Tarım OSB bölgeleri kurulmalı, tarım OSB neden yok? Türkiye’nin tarımını sağlayan 5 bölgeden birisi amik ovası neden tarım OSB’lerimiz yok? Tarımı teşvik edecek, tarımı geliştirecek, modernleştirecek, daha az emekle, daha çok ve daha kaliteli ürün alabilecek teşviklerin, desteklerin bu bölgede yapılması lazım. Çok zengin topraklarımız var. Örneğin Güneydoğu’da bir GAP projemiz var biliyorsunuz, bu GAP projesi neden bitirilmiyor? Sulama kanalları yok. GAP projesi bitirilmeli hatta bence Hatay da GAP projesine dahil edilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Bunlarla ilgili hep birlikte adımlar atılmalı. Tek tek ama hepsi bir arada, hepsini istiyoruz. Bugüne kadar verilmeyen haklarımızı da üzerine koyarak, her yere bir birim hizmet yapılıyorsa Hatay’a 5 birim hizmet yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Sulama barajımız olsun, otobanımız ilerlesin, demiryolu ağımız gitsin, lojistik köyümüz birkaç bölgede kurulsun, amanos tüneli derhâl yapılsın, burası serbest bölge ilan edilsin, bununla ilgili çevre talanına izin verilmesin, fabrikalara filtre takılsın. Buranın doğasından, denizinden yararlanmak için bir takım projeler hayata geçirilsin. Kültürel ve sosyal projelere de ihtiyacımız var, bunları da yaratmak istiyoruz. Birçok yere pek çok hizmet götürülürken bölgemiz öksüz, sahipsiz bırakılmış durumda, üvey evlat görmüş. Veriler, istatistikler belli, son 10 yıl bu ile ne yapıldı? Bunları verdikleri vergiler oranında diğer illere yapılan yatırımlar ile mukayese edelim. Bu adaletsizliğe son verilsin. Geçmiş yıllardan kalan alacaklarımızı da şimdi alacaklarımızın üzerine koyarak taksitle ödesin iktidar” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here