Uzman Doktor Berktaş Uyardı; “Vaka Artışlarına Dikkat!”

0
41

Dünyada ve özellikle ülkemiz genelinde artan covid vakaları sonrası dün Sağlık Bilim Kurulu toplanarak bazı kararlar aldı. Maske-mesafe-hijyen kurallarına dikkat edilmesine önemle vurgu yapılan kararlarda, kalabalık ortamlardan uzak durulması gerektiği de bildirildi.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Berktaş, konu ile ilgili yaptığı açıklamasında, covid vakalarının yanı sıra, bu yıl ve özellikle de son haftalarda grip vakalarında da ciddi bir artış yaşandığını söyledi. Domuz gribinin de sık görülmeye başlandığını ifade eden Berktaş, maske-mesafe-hijyen kurallarına uyulmasının grip vakalarını da önleyebileceğini kaydetti.

Berktaş; “Geçen sene grip vakalarını çok görmedik. Çünkü karantina vardı, insanlar maske takımına daha çok dikkat ediyorlardı, okullar kapalıydı. Ancak bu sene çok arttı vakalar. Nasıl covid’in omikronu, deltası varsa, grip mikrobunun da, influenza dediğimiz virüsün a’sı b’si var. Domuz gribi veya normal influenzalar var.

Hepsi aslında birbirine benziyor belirti olarak. Genelde burun akıntısı olur, olmaya da bilir, ateş asla şart değil, boğaz ağrısı, kas ağrısı, halsizlik şeklinde belirti veriyor. İnfluenza ile omikronu birbirinden ayırt etmek imkansız, test yapmadan bunu mümkün değil anlayamayız.

Domuz gribi gerçekten bu sene çok arttı, covid ile de çok karışıyor. Tek ayrım yolu PCR Testi yapmak. En önemli şey, maskelere dikkat etmek! Maske gripten de korur, covid’ten de korur. O nedenle herkes mutlaka maske ve mesafe kurallarına uymalı, kalabalık ortamlara girmemeli. Çünkü grip de aslında insanı öldürebilir, zatürreeye çevirebilir. O yüzden çok dikkat etmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here