Mesane Tümörünün Başlıca Nedeni Sigara

0
59

Mesane tümörü vakalarında, son bir ayda ciddi bir artış tespit ettiklerini söyleyen Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Yusuf Diker, hastalığın en önemli nedenlerinden birinin sigara olduğunu kaydetti.

Hastaların idrarda kanama şikâyetiyle kendilerine başvurduğunu ifade eden Dr. Yusuf Diker; “Son 1 ayda çok sık gözlemlediğimiz idrarda kanama ile ortaya çıkan ve ileri tetkik yaptığımızda tanısına ulaştığımız mesane tümörü oldu. Son 1 ayda 4-5 vaka kadar bu ameliyatları yapmış bulunmaktayım. Mesane tümörü genelde 40 yaş üstü ortaya çıkıyor. 40 yaş altına ameliyat yaptığımız da oldu. Son bir ayda ameliyat yaptığımız hasta grupları genelde 50 yaş üstü. Özellikle de sigara içicisi olan bireylerde ortaya çıkan bir durum. Gerçekten burada sigaranın ne kadar kötü bir alışkanlık olduğunu bir kez daha görmekteyiz. Bilindiği üzere genelde akciğer hastalığı ile ilişkili bilinmekle beraber maalesef ürolojik hasta grubunda da en çok mesanede kanserle de sonuçlanabilen bir etken sigara. O yüzden sigaranın olumsuz etkileri olduğunu bir kez daha görmekteyiz.

İdrarda Kanamayla Görülür

Mesane tümörü hastalarda idrarda kanamayla görülmeye başlıyor, o şikayete geliyor hastalar. Bazen idrarda kanama olmadan, bizim yaptırdığımız basit idrar tetkiki ile de gözle görülmeyen idrarda kanamayla mesane tümörünün bir habercisi olabileceğini biz bilmekteyiz. Nitekim yaptığımız tetkiklerde, ultrasonografi bazen ultrasonografide çıkmayabiliyor, sistoskopi dediğimiz idrar kesesini görebileceğimiz bir endoskopik cihazla bakmayla bu hastalığı yüzde yüze yakın teşhis etmekteyiz. Tedavisi kapalı olarak yapılan cerrahi müdahale ile orada şüpheli alan ve tümör tamamen alınmakta ve patolojiye gönderilmekte. Patolojiden gelen sonuçla da tedavisini ona göre planlamaktayız” şeklinde konuştu.

Yetişkinlerde İdrar Kaçırma Sorunu

Yetişkinlerde görülen idrar kaçma sorunu ile alakalı da bilgiler veren Dr. Yusuf Diker; “İleri yaşta idrar kaçırmak, kadın ve erkekte değişen hastalıklara göre farklılık gösterebiliyor. Bayanlarda daha sık görebiliyoruz. En sık nedenleri arasında özellikle kilo, fazlaca zorlanma ile oluşan doğumlar buna bazen neden olabiliyor, bazen idrar yolu enfeksiyonları, geçici olarak idrar kaçırmaya neden olabiliyor. Şeker hastalığı, bazı nörolojik hastalıklar da buna etken olabilmekte. Erkeklerde ise idrar kaçırmaya neden olan en başta idrar yolu enfeksiyonu, beraberinde prostata ilişkin hastalıklar, prostat bezinin büyümesi sonrası yada iltihabi prostat hastalıkları, kanserleri ve bazen de sidik kesesinin içindeki taşlar da idrar kaçırmalara neden olabiliyor. İki ayrı cinsiyetinde iyice irdelenmesi, hikayesinin alınması ve muayenesi ile teşhis ve tedavilerini yapmaktayız” diye konuştu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here