‘Üç Fidan’ Anıldı

0
272

üç fidan anma36 Mayıs 1972 tarihinde görüşlerinden ötürü idam edilen ve “Üç Fidan” olarak anılan Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, idam edilişlerinin 42’ci yılında İskenderun’da üç ayrı etkinlikle anıldılar.

İlk olarak Boyacılar Parkı’nda toplanan CHP İskenderun Gençlik Kolları üyeleri ve parti yöneticileri, Deniz Gezmiş’in fotoğrafını üç uçan balonla gökyüzüne bıraktı. Şiirlerin okunduğu, Gezmiş, İnan ve Aslan’ın ailelerine yazdığı mektuplar ve savunmalarından alıntıların okunduğu anma töreninde CHP’li gençler adına konuşan Ulaş Tümkaya; “Ömrümüzün sonuna kadar mağaranın ucundaki aydınlığa çıkmak için, elimizden gelen her çabayı sarf edeceğiz” dedi.

‘Atatürk’ten Deniz’e, Tam Bağımsız Türkiye; Kahrolsun Amerikan Emperyalizmi; Deniz’lere Sözümüz Devrim Olacak’ sloganları arasında konuşmasını sürdüren Tümkaya; “Halkın yöneticisi olan egemen güçler, bu gencecik fidanları elle tutulur bir gerekçe olmadan, darağacına gönderdi. Devrin egemen güçleri, ama gönüllerin unuttuğu adamlar sandılar ki, bu üç fidan asılınca devrim ateşi söner. Olur mu o devrim ateşi gönüllere dalga-dalga yayıldı! Hala da milyonların sol yanını tutuşturmakta” şeklinde konuştu.

Gün Birleşme Günüdür

Türkiye Gençlik Birliği (TGB) İskenderun Şubesi de binalarında düzenlediğini programla üç fidanı andı. Türkiye Liseliler Birliği adına konuşan Bahri Efecan Çapık, üç gencin, tam bağımsız ve demokratik bir Türkiye yaratma mücadelesine girdiğini ifade etti. Çapık; “Bugün de bizler onlardan aldığımız vatana sahip çıkmak istiyorsak bunun ilk koşulu emperyalizmi bu topraklardan söküp atmaktır. Nasıl Deniz’ler öğrenciyken yaşasın işçi sınıfı diye haykırıyorsa, bugün bizler de aynı şekilde haykırıyoruz. Bu topraklardan emperyalizmi def etmek istiyorsak gün birleşme günüdür. Emperyalizmin sömürüsü haline gelen Türkiye’yi  kurtarmak uğruna sisteme karşı mücadele ediyor bu yola baş koyuyoruz. Türk gençliği olarak haykırıyoruz: Bugün yas günü değil, mücadele günüdür. Deniz olma günüdür” diye konuştu.

Ortak Kınama…

DEV-LİS, HDP ve EMEP Gençliği de Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamını İskenderun Boyacılar Parkındaki açıklamayla protesto etti. Ortak basın açıklamasında konuşan Baran Canpolat, Gezmiş, Aslan ve İnan’ın idamının ardından 42 yıl geçtiğini, hükümetlerin değiştiğini, fakat her gelenin demokrasi naraları attığını söyledi.

Yasakçı düzenlemelerin TBMM’den ellerin kaldırılmasıyla geçtiğini de anlatan Canpolat; “Haziran’da temsili burjuva demokrasisine karşı olanlara çıkan binlerce gencin talepleri yine baskıyla kanla karşılandı. Türkiye’nin dört bir yanına kurulan NATO üsleri yerinde durdu. Patriotlar getirildi, AKP erbabının Suriye’ye dört adam gönderip, attıracağı sekiz füzeyi durdurmak için bağımsızlık şiarını 6. filoların karşısında haykıranlar bir kez daha düştü aklımıza” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here