Takım Ruhu Nedir? (4)

0
39

Değerli okurlarım, ruh bedeni terk eder, kişi kara toprağa yoldaş olur, rahmet yukarıdan damlalar halinde yeryüzüne düşer, sevinenler de olur, ‘daha az yağsa’ diye serzenişte bulunanlarda.

Takım Ruhunun oluşmasında, sevgi, saygı, hoşgörü daima ön plandadır. Bunu sık-sık söylüyorum, hatırlayacaksınız. Söylediklerim yalnız sporda, sporcular arasında değil, her tarafta geçerlidir. Oluşmakta olan takım ruhunun zedelenmeden yoluna devam etmesi için bazı koşulların oluşması da şarttır. Yani olmazsa olmazlardır.

Futbol oynamış biri olarak, teknik adamların oyunu okumasında, belli dakikalarda en iyi değişikliği yapılmasında az-çok bilgi sahibiyim. Bir de takımda oynayan oyuncuları üç kategoride toplamak istiyorum. Bildiğiniz gibi her futbol takımının önde gelen oyuncuları vardır. Aslanlar, Arılar, Karıncalar!

Aslanlar takımlarını yönlendiren, atağa kaldıran, teknik-taktikle donanımlı yıldız oyunculardır. Bunların gününde olması, kendisi, takımı ve taraftarlar için de çok önemlidir. Birçokları skora doğrudan etki yapar. Ancak, takımdaki aslan sayısı en fazla iki olmalıdır. Üçüncüsü faydalı olmaz, zararlıdır. Aslanların fazla olduğu yerde gürültüden, kükremekten geçilmez. Hangi birini dinleyeceksin?

Böyle hallerde, takımın teknik direktörü bu işten anlıyorsa onlara profesyonelce yaklaşmalı ve sakıncalarını anlatmalıdır. Bununla beraber futbolcular ilk on birde sahaya çıkmak isterler. Bu da çok önemli bir gerçektir.

Hani ‘Oyuncular haddini bilmelidir’ demiştim ya işte burada geçerlidir. Yedek soyunan futbolcular kendi konumlarını çok iyi bilirler. Bunu söylemeye gerek duymuyorum. Ancak oyun kurucular ikiden fazla olmamalı. Fakat öyle oyuncuları bulmak da o kadar zor ki!

Yıldız futbolcu transferi her zaman mümkün olmayabilir. Başka ülkelerden alınması gerekiyor ve onunda bir sürü formalitesi var. Hal böyle olunca, altyapıya yönelmek şart! Zaman alsın zararı yok ama sonunda o takım önemli kazanç sağlamış olur. Maddi, manevi nasıl anlarsanız!

Takımda herkesin aslan olmayacağını artık biliyoruz. Bunlar, güvenilen, skoru etkileyecek üst düzey oyunculardır. Takımlarını kurtaracak, taraftarı coşturacak özelliklere sahiptir. Arılar ve karıncalar varını-yoğunu koyarlar ya gözleri aslandadır. Onun gibi olmak isterler, üstüne koyarak onlar gibi olmaya özen gösterirler. Sağlam bir altyapısı olan kulüplerde takım ruhu daha çabuk gelişir.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here