“Suriye Krizi Sonrasında Ülkemizde 50 Bin Hayvan Telef Oldu”

0
58

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, AKP’nin Suriye Politikasının İnsan ve Hayvan Sağlığını Tehdit Ettiğini Savundu…

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Ak Parti’nin Suriye politikasının insan ve hayvan sağlığını tehdit ettiğini iddia etti. Suriye’den gelen hayvanlarda görülen Üç Gün hastalığı nedeniyle, Suriye krizi sonrasında ülkemizde 50 bin hayvanın telef olmasına dikkat çeken Toprak; “Suriye ile yaşananlar artık ülke güvenliğimiz, bütünlüğümüzü, ekonomimizi değil doğrudan halkımızın sağlığını da tehdit eder hale geldi” dedi.

Hayvanların kontrollerinin yapılıp yapılmadığının hükümetçe açıklanması gerektiğine de vurgu yapan Toprak, yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı istatistiklerine göre Suriye krizinin tırmandığı son bir yılda telef olan hayvan sayısı 50 bin baş! Şanlıurfa-Hatay-Mersin hattında üç gün hastalığı salgını yayılıyor. Hastalıktan ölenlerin yanı sıra, hastalık tedavisi için yoğun antibiyotik tedavisi gören hayvanlar da ölmeden kasaplara gönderiliyor. Çiğ Süt-Et üreticileri antibiyotikli, hastalıklı hayvanların kesilip satışa sunulduğunu gündeme getiriyor.

Yoğun Olarak Hatay’da Görülüyor

Sınırdan denetimsiz, veteriner kontrolünden geçmede, kaçak yollarla sokulan hayvanlar nedeniyle diğer hayvan hastalıkları salgını da ülke sathında, diğer illerimizde ve bölgelerimizde hızla yayılıyor. Son birkaç ay içerisinde sektör temsilcilerinin saptamalarına göre, Kütahya’da şap hastalığı, Muğla’da mavi dil hastalığı, Gaziantep, Mersin, Adana, Osmaniye’de ve en yoğun olarak da Hatay’da üç gün hastalığı, Kırıkkale’de brucella hastalığı, Ardahan’da şap hastalığı, Balıkesir’de çiçek hastalığı vakaları hayvanlarda görülmüş durumda.

Halk sağlığı açısından ciddi risk ve tehlike, salgın olasılığı söz konusu! Bakanlık Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü de bu durumu teyit ediyor ancak salgın paniğine yol açmamak için “Olay kontrolümüz altında” diyor. Binlerce hastalıklı, antibiyotikli hayvanın ne olduğunu, kesimhanelerde yeterli kontrollerin yapılıp yapılmadığını hükümet açıklamak, halkımızı bilgilendirmek zorunda… Bir yandan et ithalatına önlem olarak yüksek vergileri tekrar uygulamaya koyma kararı alan hükümet, diğer yandan 900 kilometreyi aşkın Suriye sınırında yeterli denetim olmadığı için binlerce kaçak ve hastalıklı hayvanın ülkeye yasa dışı yollardan girişine engel olamıyor.”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here