Sporcu Akıllı Olmalıdır (2)

0
42

Değerli Okurlarım, bir sporcunun yeşil zemin üzerinde üç dört kişiyi ipe dizer gibi dizip, gol yapması her müsabakada rastlanan bir hadise olmamakla beraber, olduğu zaman da zevkten dört köşe olmamak mümkün değil. Sporseverlerin, tribünleri doldurması çok önemli, sporseverlerin estetik hareketlerden zevk alması çok doğal, kıvrak futbolcuları alkışlaması da doğal! Ancak, güzel bir hareket yaptı diye o futbolcuya akıllı oyuncu denilemez. Böyle düşünmek doğal olmaz, tamamıyla yanlış olur.

Bu ciddi konuda her kafadan bir ses, her ağızdan bir söz çıkacak olursa n’olur biliyor musunuz? Meydana gelen kaos, düşüncelerin sürekli yer değiştirmesine, bazılarının yanlış anlaşılmasına, toplumlar arası ilişkilerde dostluğun etkisinin, etki alanının daralmasına neden olacaktır.

Akıllı sporcular daima başarılıdır. Rakibinden önce düşünmek büyük meziyettir ve bunu da akıllı sporcular yapar. Bu konuya ağırlık vermeyen sporcularda endişe hâkimdir. Havadan süzülerek kendisine doğru gelen meşin yuvarlağı nasıl uzaklaştıracağına bir türlü karar veremez. Aklını kullanamayan futbolcuların göze batan başarılarının olacağını söyleyemeyiz ama endişeli ve kararsız olduklarını kesin olarak söyleyebiliriz.

Sözü buraya getirmişken; ilginç bulacağınız bazı konuların da altını çizmek istiyorum. Örneğin, sporda olsun ya da diğer konularda, yeni bir işe girişirken endişelenmeye başlarız. “Bu işin hakkından gelebilecek miyim?” veya “Başarılı olacak mıyım?”gibi düşüncelerle kendimizi yer bitiririz. Bununla kalsak iyi… Bu endişe ve heyecan, hareket etme yeteneğimizi kısıtlar. Bir duraklama dönemi yaşatır o kişilere.

Kararsızlık içinde en çok bocaladığımız zamanlar, en fazla endişe duyduğumuz zamanlardır. Gerçekten de kararsızlık endişe ile kardeş gibidir. Endişeyi yaratan ise, başarısızlık korkusundan doğan düşüncelerimizdir. İsteklerimiz, beklentilerimiz arttıkça orantılı olarak heyecanda artıyor. Şöyle de diyebiliriz; ne kadar çok istersek, o kadar çok heyecanlarınız ve de endişeleniriz. İsteklerimize ulaşmak için duyduğumuz arzu düşüncelerimizi etkiler ve büyük bir gerilim yaratır. İşte bu aşamada duygularımızın şiddeti baskı yaratmaya başlar ve harekete geçmemizi sağlayan duygular bu kez bizi hareket edemeyecek hale getirir.

Çünkü isteğimizin yaratacağı gerilim yüzünden bizi başarıya götürecek enerjimizi ve de becerimizi serbest bırakamayız. Becerilerimizi de ortaya koyamayız. İsteğimizden kaynaklanan çeşitli düşünce ve endişeler, enerjimizin ve becerimizin üzerinde blokasyon yaratır. Peki, hem istek duyacaksınız fakat duyduğunuz bu isteğin yarattığı endişeyi nasıl ortadan kaldıracağız şeklinde bir soru sorulursa ki, öyle soru soruldu, o nedenle konuyu bu zemine çektim. Yarınki sayımızda anlatacağım.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here