Savaş; “Kentsel Dönüşümü, Şehrin Kimliğini Koruyarak Yapmamız Lazım!”

0
163

kentsel dönüşüm zirvesi4‘Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi’ Yoğun Katılımla Gerçekleştirildi

Kentsel dönüşümün önemi, yapılması gerekenler ve Hatay’da yerel yönetimler açısından kentsel dönüşüm sürecinin masaya yatırıldığı “Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi” yoğun katılımla gerçekleştirildi.

‘Gelecek nesiller için yapacak çok işimiz var’ sloganıyla dikkat çeken ve Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB), Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) ve Hatay Sanayici İşadamları Derneği (HASİAD)’nin işbirliğiyle düzenlenen toplantı HATMEK yapıldı.

Toplantıya, CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, TC Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Antakya, Defne, Dörtyol Belediye başkanları, ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, İTSO Başkanı Levent Yılmaz, HASİAD Başkanı Tahsin Kabaali, ENSPD Kurucu Ortağı Caner Bingöl, İş Bankası Bireysel Krediler Müdürü Recep Haki, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Doç. Dr. Ali Hepşen, Reidin.com Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kayhan, Adudabi Türk İş Konseyi Başkanı İbrahim Eskiocak, TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, TUREEFF Proje Müdürü Güliz Örnek, İTÜ Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü Yrd. Doç. Mehmet Ali Yüzer, Hatay Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Halit Ergin, Hatay İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Selim Harbiyeli, Hatay Mimarlar Odası Başkanı Mustafa Özçelik, inşaat ve inşaat malzemeleri sektörü ile finans sektörünü yakından ilgilendiren çok sayıda davetli katıldı.

Hatay’da birçok ilçe belediyenin kentsel dönüşüm çalışması yürüttüğünü belirten Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hatay’ın kimliği olan bir şehir olduğunu ifade ederek; “Bu kimliği korumamız gerekiyor. Kentsel dönüşümü şehrin kimliğine yakışır ve koruyarak yapmamız lazım. Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak 3 bölgede kentsel dönüşüm için çalışmaktayız. Bakanlıklarla yazışma halindeyiz. Cevap beklerken de hazırlıklarımızı yapıyoruz” diye konuştu.

kentsel dönüşüm zirvesi6

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz da Türkiye’nin deprem kuşağı üzerinde bulunduğunu ve bu konuda önlem alınmasının önemli bir gereksinim haline geldiğini kaydetti. Yılmaz, depremde oluşacak hasarları azaltmanın en etkin yollarından birisinin depreme dayanıklı yapılar inşa etmek olduğunu belirtti. Hatay’ın da birinci derece deprem bölgesi olmasından yola çıkarak kentsel dönüşüm konusunun hassasiyetle ele alınması gerektiğini ifade eden Yılmaz, kentsel dönüşümün sadece yapısal bir dönüşüm olmadığını aynı zamanda kentlerin sosyal ve kültürel gelişimine fayda sağlaması açısından önem arz ettiğini söyledi.

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin ise kentsel dönüşümün yapılmasının çok önemli olduğunu ancak sosyal donatıya, insana ve çevreye saygı duyularak yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Hatay Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Tahsin Kabaali de kentsel dönüşüm açısından inşaat sektörünün ticari boyutuna insan boyutunun da eklenmesi gerektiğini belirtti. Kentsel dönüşümün gündeme geldiği ortamda sadece inşaat kavramının olmadığını aktaran Kabaali; “Dernek olarak kentsel dönüşümü, sadece ticari ve teknik anlamda inşaat boyutuyla değil, kenti kent yapan tüm unsurları içinde barındıran bir bakış açısıyla bakmaktayız. Ticari kaygıdan öte insan faktörünü her zaman ön planda tutan bir önceliğimiz olmuştur” dedi.

“Kentsel Dönüşüm Yerine, Yerinde Dönüşüm”

‘Hatay’da büyükşehir ve yerel yönetimler açısından kentsel dönüşüm süreci’, ‘Planlanan projeler ile kentsel dönüşümün finansal boyutu’ ile ‘Kentsel dönüşümün teknik, hukuki, değerleme ve sosyolojik boyutları’ olarak üç oturumda gerçekleşen toplantıda konuşmasını riskli yapılar, riskli alanlar ve Arsuz’daki yapılaşma ana başlıklarıyla gerçekleştiren Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha ise, ülkemizde bir kentsel dönüşüm furyasının başladığına vurgu yaparak, kentsel dönüşümdeki hedeflerin yerel yönetimlerde beklenen başarıyı sağlayamadığının da altını çizdi.

kentsel dönüşüm zirvesi5

Kentsel dönüşüm projelerinin mevcut kent dokusuyla uyumlu, kentte yaşayan dinamikler dışında diğer yerleşim yerlerine de örnek olabilecek düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade eden Başkan Nazım Culha, “6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi hakkındaki kanun ve bu kanunun uygulanmasına yönelik hazırlanmış olan yönetmelikle birlikte ülkemizde bir kentsel dönüşüm furyası başlamıştır. Başlayan bu süreçle birlikte özellikle riskli yapı stoğunun azaltılması, şehirlerin çöküntü alanlarının ıslah edilerek kent kimliğinin kazandırılmasında örnek teşkil edecek yapılaşmaların oluşturulması hedeflenmiştir. Fakat bu hedeflerin yerel yönetimlerde beklenen başarıyı sağladığı pek düşünülmemektedir. Bunu riskli yapılar ve riskli alanlar olarak iki şekilde değerlendirmek mümkün. Riskli yapılarda, riskli olarak tespit edilmiş olan bir yapının yıkılarak yerine deprem mevzuatına uygun modern yapıların yapılması düşüncesi son derece olumlu bir davranış iken bu yapı müteahhitlerce bir kazanç kapısı olarak görülmeye başlanmıştır. 5-10 dönümlük bir imar parselindeki küçük bir yapının hatta kulübenin riskli yapı tespiti yapılarak bu parselde yapılacak 300-400 konutun tüm vergi, resim ve harçlardan muafiyetiyle, özellikle son zamanda gelirleri son derece kısıtlı olan yerel yönetimlerde gelir kaybına sebep olmaktadır. Bu anlamda riskli yapının miktarı ile yeni yapılacak yapının belli bir oranda ücretli muafiyetinin sağlanması yerel yönetimler açısından önemli ve de bu dengenin sağlanması yerel yönetimin güçlendirilmesi açısından gerekli olduğu düşünülmektedir.

İkinci konu ise riskli alanlardır. Şu anda ülkemizde ve hatta ilimizdeki birçok ilçede belirlenmiş olan riski alanlar ve bu alanlara ait hazırlanmış olan dönüşüm projeleri bulunmaktadır. Kentsel dönüşüm projelerinde mevcut kent dokusuyla uyumlu, kentte yaşayan dinamikler dışında diğer yerleşimlere örnek olabilecek düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Yollarıyla, yeşil ve sosyal alanlarıyla, komşuluk üniteleriyle, binaların yükseklikleri ve cepheleriyle o kentte kimlik kazandıracak projelerin oluşmasının gerekliliğine inanıyorum. Kenti dönüştürürken sadece yapıları dönüştürmüyoruz. İnsanların sosyal yaşamına da müdahale ediyoruz. O yüzden bizim için önemli olan kentsel dönüşümde orada yaşayan insanların sosyal yaşantısına uygun bir projeyle yerinde dönüşüm yapılmalıdır” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here