En Güzel Ahlak: ‘Sabır’

0
303

öcal sanat1Değerli okurlarım, sabır dediğimiz olayı aramakla bulamayız. O bizim içimizdedir, benliğimize yerleşmiştir. Fakat buna şeytan izin vermez, insanların zayıf yanlarını yamalar ve sabretmeyi unutturur. İçinde yaşadığımız Dünya her şeyiyle, bütün imkânlarıyla insanların hizmetine sunulmuştur. Bu söylediklerimde dünya halinin tabii gerçekleridir.

Bütün bunlar hayatın tuzu biberi, şu yalancı dünyayı sevmemizi sağlayan dünya nimetleridir. Bu yalancı dünyaya imtihan için geldiğimiz ya da gönderildiğimiz (mutlaka doğrudur) söyleniyor ama imtihana iyi hazırlanmak, iyi not alabilmek için, âdemoğlunun her şeye ihtiyacı var, bunları da göz ardı edemeyiz. Cenabı-ı Allah’ta beni anlayışla karşılayacaktır.

Öncelikle dünya nimetlerine sahip olmak, daha sonrada şeytana uymadan Cenneti kazanmak için “SABIR” şarttır. Allah’ın herkese naip etmediği bir fazilettir. Cennetin onurlu ve gururu fakirlerle, sabredenlerle dolacağını söylüyor ulemalar. Tabi cömert olanların da Cennet ehli olduğunu, yardımsever olduklarından Allah’ın da sevgili kulları olduğunu burada samimi olarak söylemeliyim.

Sabretmek, sabırlı olmak bir tembellik değildir, bir korkaklık hiç değildir. Sabreden kişinin önce topluma ve kendisine saygılıdır, insanlara sevgisi üst düzeydedir, acıma duygusu olmakla beraber, sabrederek manevi değerlerini korumansı bilir. Hayatın bir imtihandan ibaret olduğunu söylemiştim ya. İmtihan dünyadaki kötülükler, yanlışlar ve çirkinlikler arasından doğru olanı bulabilmek veya doğruyu bulabilme çabasını ortaya koyup en zor koşullarda bile ısrar ederek, sabırla zorlukları yenip enginlere doğru yürümektir.

Efendim, burada bir şeyin altını çizmek istiyorum. İnsanların dünyadaki zıtlık, olumsuzluklar ve de yokluklar arasında doğruyu ve iyiyi bularak, üzerine düşen görevi yerine getirilmesinde yardım eden, ona doğru yolu gösteren, destek veren en önemli bilgi kaynağı ve de kılavuzu dindir ama eğer sabır dediğimiz hadiseyi bu nemli özelliği benliğimize yerleştirememişsek, hiçbir şey dilediğimiz gibi gelişmez.

Bir ayette (Ra’d Süresi 2/177) şöyle denilmektedir: “Onlar, Rablerinin rızasına ermek için sabreden, namazı doğru kılan, kendilerine verdiğimiz rızıklardan gizli olarak ve açıktan Allah için harcayan ve kötülüğü iyilikle ortadan kaldıranlardır. İşte bunlar için Dünya yurdunun iyi sonucu vardır.”

Dinin, insan hayatına yansımasını istediği güzel ahlaka dair davranışlardan birisi de sabırlı olmak ve şükretmesini bilmektir. Sabır, öncelikle insanın, hayatın zorlukları karşısında direnç göstermesini, tavır koymasını, aslan gibi kükremesini, hâsılı mücadele edebilmesini sağlar. Cenabı Allah herkese olduğundan fazla sabır versin. Versin ki hiç kimse şeytana uymasın. Âmin!

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

Gönül Köşemden

Önümüz Yaz, Kilonuzdan Kurtulun

Değerli okurlarım, aşırı kilodan kimse hazzetmez ve istemeyenler de çok. Buna rağmen, bu bölgenin insanları acılı salçalı ve kalçalı yemekleri bulunca sözünü kırpmadan suya atlar gibi pike yapıyor. Dersiniz ki kıtlıktan çıkmış. Her ne kadar büyüklerimiz “CAN BOĞAZDAN GELİR” diyorlar ve diyorlarsa da bu ifadenin ceremesi oldukça tuzlu. Pişkinliğe vuranlar obezliğe doğru uygun adım, hızla ilerliyorlar, daha sonra da şu doktor senin, bu doktor benim…

Şu andaki konumuz, kilo ve onu tetikleyen gıda maddeleri değil ama az da olsa konumuzla ilgili ve ben de ilgili olduğu kadarıyla sizlerle paylaşacağım. Özellikle bayalar için, kilo istemeyen mevsim geliyor. Bu mevsimin sıcak yaz ayları olduğunu söylemeye gerek var mı? Tabi ki olamaz ve bu mevsimin yine genç kızlarımız, bayanlarımız için oldukça önemli bir yönü daha var, makalemizin akışı içinde sizlere sunacağım…

öcal sanat2

Kış aylarında üşümemek için yağlı, kalorili besinleri tercih ediyoruz doğal olarak ve sonunda kilo almamız kaçınılmaz oluyor. Bu kilo sorunu öcü gibi göstermek istemiyorum. Hani “Balık Eti” deniliyor ya, öyle olmasına hiçbir sakınca yok bana göre. Hatta bayanların bile balıketinde olanları tercih ediliyor. Ancak, bazı dostlarımızın kiloları o kadar çirkin ki, pantolonunun kemerleri bile ilginç yerlerinde duruyor. Göbek aşağı doğu alabildiğine yayılmış gidiyor. Nezaketen uyarsanız bile, celalleniyorlar.

“Acından ölmüş demesinler de, yemiş de ölmüş desinler” diyorlar. Bunda bu kadar bir şey yok ama onların seks hayatını merak etmeye başladım. Eminim bir sistem bulmuşlardır.

Kilo konusuna genç bayanlar ve genç kızlarımız dikkat ediyorlar ya, genel olarak hepimizin sıcak bakması şart. Hamallık yapmaya gerek yok. Göbek sallanarak yürümek başka, bir de yerden ses çıkararak aslanlar gibi olmak daha başka. Karar yine de sizlerin!

Kalın giyecekler altında kiloları gizleyebilmek mümkündür olur ama yazı plajlarda, tatil beldelerinde bu kiloları nereye saklayacaksınız? Kamufle etmeniz olanaksız. Yaz mevsiminin eli kulağında ve bu mevsimin kendine has özellikleri bulunuyor demiştim. Mütenasip vücutlu genç kızlarımız beni daha iyi anlayacaklardır eminim. Çünkü görünüş olarak daha avantajlılar 0en azından. Bir de bakmışsınız ki elin oğlu sağ elinize alyansı takıvermiş. Neden olmasın; Rakı İçen Öldü de, Su İçen Ölmedi mi?

Mütenasip vücutlu kızlarımızın kısmetleri açılıyor da, balıketinde ya da eti budu yerinde (tabiri caizse) olanlar evde mi kalıyorlar? Tabi ki hayır! Burada daha sağlıklı olmaktan söz ederken, bazı hemcinslerimizin kilolu bayanlardan hoşlandıklarını hemen belirtmeliyim. Herkesin kendine özgü zevki olduğunu ve renkte ve zevkte münakaşa olmayacağını hemen belirtmeliyim.

Peki, kilo vermek istiyorsunuz ama baharatlı yağlı özellikle tatlılardan vazgeçemiyorsunuz diyelim. Zaten aramızda ve çevremizde böyle olanlar çoğunlukta. Öyle olsun ya, onlara önemli bir tavsiyem olacak.

Mademki sağlığınız ve görünüşünüz söz konusu, kiloyu tetikleyecek yiyeceklerden biraz uzak durun. Durun ama sporu ve egzersize başlayın. Bildiğiniz gibi çok zor değil, yürüyüş ve kültürfizikle başlayın, isteyerek yapın ve de usanmayın. Spor her şeyi halledecek güçtedir. Fazla değil, her gün iyice terleyecek kadar. Göreceksiniz neler kazanacaksınız. Söylediğim şekilde hareket ederseniz sıcak mevsime yüksek moral-motivasyonla girmeniz mümkün olabilir. Sağlıklı, başarılı idmanlar dilerim.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

Günün Nabzı

Aşırı Alınganlık Hasta Eder

Ruhsal yapılanması hassas, duyguları güçlü, duygusal iniş ve çıkışları sert, dış etkilere fazlaca açık, özellikle alıngan kişilerde kaşıntılı cilt hastalıklarına, çarpıntı, ritim bozukluklarına, kalp hastalığıyla ilişkisiz, sinirsel kalp ağrılarına daha sık rastlanıyor.

Bu kişilerde reflü, gastrit, gibi mide yemek borusu sorunlarıyla karşılaşma olasılığı da artıyor. Bu tür ruhsal yapılanmalar çoğu zaman sinirsel kolit ya da mutsuz, huysuz bağırsak sendromu olarak ve gaz, şişkinlik, karın ağrısı, kabızlık, ishal ataklarıyla karakterli bir klinik tabloya yol açıyor. Çevremizde bu tür rahatsızlıkları yaşayan ve buna rağmen hiçbir öneriye kulak vermeyen çok insan var.

Çözüm olarak şunları söyleyebilirim: Konuşmaya muhatabınızın başlamasını beklemek, Hemen hatalarını söylememek, Kendinizin de hatalı olduğunu söylemek. Sözü sık-sık kesmemek, Yüzünüzden tebessümü eksik etmemek, Dedikodu yapmadan konuşmak, Stres yaratmamak. Bunları yaptığınızda, panikatak yanınıza yaklaşmaz, yaklaşamaz. Bir deneyin!

Günün Sözü

Delilik Ne İse Aşk da, Odur!

Öcal’dan İnciler

Âşık Olmanın da Ceremesi Vardır!

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here