Sakatlık Süresi Uzarsa (4)

0
33

Değerli okurlarım, gençlerle söyleşmek hem güzel ve hem de kolay ama söz dinlerlerse… Aksi halde kolay olduğu söylenemez. Adı üstünde “GENÇ” diyoruz onlara! Ancak, koşullar ne olursa olsun her şey gençken öğrenilir ve de uygulanır. Yaşlanıldığında, insanlar yürümekten başka bir şey beceremez.

Efendim, sakatlıkların meydana gelmesine ve tedavi şekillerine makalemizin akışı içinde gireceğim de, şu anda aklıma gelen bir önemli konuyu da sizlere aktarmadan geçemeyeceğim. Evet, dilediğiniz kadar dikkatli olun sakatlığın önüne geçilemez. Sakatlıkla tanışmayan bir futbolcu düşünemiyorum. Gönül ister ki bu sakatlıklar fazla boyutlu değil de, yüzeysel olsun.

Fakat bir sporcu, icra ettiği sporla birlikte, centilmenliği de özümlemiş olmalı. Kazancı çok fazla olur. Futbol okulları vardır da, centilmenlikle ilgili bir okulun olduğunu hiç duymadım. O sporcunun da, tüm insanların da kendi içinde oluşan bir hadise, manevi bir duygudur.

Gençlerimizin futbola yaklaşımları, dikkatli, düzenli ve centilmence olursa, hem sporculukları ve hem de sağlıklı yaşamları uzun olur. Sakatlıkların bir bölümü antrenmanlarda başlar. Yanlış yaptırılan antrenmanlar, sakatlığa resmen davetiye çıkarır. Burada oyunculardan çok, çalıştırıcıların yanlışı vardır.

Amatör takımlarımızın antrenman şekilleri oldukça ilginç! Gençler adale yumuşatmak için, birkaç tur atmayı külfet sayıyorlar. Hocaları da müsamahakâr olunca işin tadı-tuzu kaçıyor. Hiç adale yumuşamadan sert hareketler yapılır mı? Yapılırsa, istenmeyen, hesapta olmayan sakatlıklar meydana gelir.

Konumuz, sakatlıklar, alınan darbeler ve özellikle bu sakatlıkların az da olsa bazılarının oldukça uzun sürmesi olduğuna göre, sakatlanmamak için nelere dikkat etmek gerekiyor. Bu konuda bir Judo hocası ilginç bir ifade kullanıyor ve diyor ki; “Hareketli olacaksınız, su gibi akıcı olmalısınız, esnek ve hareketli olursanız, darbelerden de uzak durmuş olursunuz.” Tabi ki doğru!

Biz de diyoruz ki, *İyi niyetli (Centilmen) olmak, *Antrenmanlar da iyi çalışmak, *Rakibe değil, topa sert olmak, *Masaj faktörünün ciddiyetini anlamak. İlk üçünü gerekli bölümlerde anlatmıştım ama masaj faktöründen hiç söz etmedim. Yarın ki sayımız da ayrıntılı biçimde sizlere sunmayı düşünüyorum. Sakatlıkların uzun sürmesinin de belli nedenleri vardır, masaj faktörü ile birlikte anlatacağım. Ümit ediyorum bu konularda bilgi isteyen genç sporcular okumakla kalmayıp, sözümüzü de dinlerler.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here