Sağlığımız İçin Yürüyelim Arkadaşlar (1)

0
25

Değerli okurlarım, ülkemizde gözle gözükür şekilde havalar kıvamına geldi, yani mevsim normallerine yaklaştı. Yürümeyi, düşük tempoda koşmayı ve kültürfizik hareketlerini genel olarak hep gündemde tutuyorum. Yaz ve Kış aylarını geçirdiğim sitelerde veya okurlarımla olan sohbetlerimde, nedense hep bu konu gündem oluşturuyor. Bazı okurlarım “-Öcal hocam, benim kilom yok, söylediğiniz sporları yine yapmalı mıyım?” şeklinde sorular soruyorlar. Efendim, talep edilsin veya edilmesin, bu tür sorular beni bu makaleyi yazmaya sevk etti. Başka türlü ikna etmek biraz zor oluyor. Birçok konular gündeme geldiğinden, ferdi spora şifahen ağırlık veremiyorum.

Bu nedenlerle, okurlarım isteklerini sıraya koyup, ikna ederek, kapsamlı açıklamalar yaparak sorularını yanıtlamaya özen gösteriyorum. Şu ana kadar yörüngemizde bir değişiklik olmadı, bundan sonrada her hangi bir sorun yaşamayacağımızı düşünmüyorum. Konuya şöyle başlayalım…

Haftada en az iki kez ferdi spora zaman ayıranlar, zayıf ama hareketsiz olanlara nazaran daha sağlıklıdır ve kronik hastalıklara yakalanma oranları çok daha azdır. Biraz daha açalım. Kimseleri zorlamıyoruz ama spor isteyerek yapılır bunun başka türlü ve izahı olamaz. Bu işleme başlarken biraz heyecan duymalıyız ki, yaptığımız sporun tadına varalım. Beden kitle indeksi, yaşları kırkı geçmesine rağmen aktif ve hareketli olanlar, severek isteyerek spor yapanlar, yukarıda sözünü ettiğim gibi, zayıf ama hareketsiz kişilere oranla daha sağlıklıdır ve de kronik hastalıklara daha az yakalanırlar.

Yakalansalar bile bu rahatsızlıklar (kronik rahatsızlıklar) onlarda daha hafif seyreder, doktora gitmeden atlatırlar. Zayıf bile olsa, yağ oranı fazla kişilerde hangi rahatsızlık olursa olsun, o kişinin bünyesinde kışlar… Ferdi spor yapmak sadece kilo vermek için olmamalıdır. Daha güçlü, kuvvetli sağlam bir beden ve ruha sahip olmamız için de yürümenin şart olduğunun altını çizmeliyim.

Bireysel sporlardan, yürümek, koşmak, ağırlık kaldırmak, kültürfizik(hoplamak, zıplamak) her türlü aktivite hem yararlı hem mantıklı ama tecrübelerime dayanarak söylüyorum ki hiç biri bizlere yürümek kadar faydalı değildir. Israrla söylüyorum, hiçbir fiziksel aktivite yürümenin yerini tutamaz ve de hiç bir egzersiz tipi bedene ve ruha, düzenli yürümek kadar katkı sağlayamaz. Neden böyle iddialı konuştuğuma gelince, onu da yarınki sayfamızda okuyacaksınız.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here