Piyasada, Halen Yeterli Grip Aşısı Yok…

0
89

Geçtiğimiz yıllarda Eylül ayı ortalarında ya da Ekim ayı başında gelen Grip Aşısı, bu yıl Sağlık Bakanlığı ile ilgili firmanın aşıyı, döviz kuru üzerinden fiyatlandırırken, döviz kurunun bakanlıkça düşük tutulması neticesi sıkıntının yaşandığı iddia ediliyor.  İskenderun ve Hatay genelinde de Türkiye genelinde olduğu gibi Grip Aşısı sıkıntısı had safhada hissediliyor.

Eczacı kökenli Adana Milletvekili Burhanettin Bulut’a göre Sağlık Bakanlığı’nın grip aşısı konusunda ithalat sayılarını da içeren detaylı bir açıklama yapması gerekiyor. Bulut, Sağlık Bakanlığı’nın ‘Aşı zamanı geldi, aşı olun’ söylemleri geliştirmek yerine “Türkiye’deki ithalat oranı nedir?”, “İthal edilen oran ihtiyacı karşılıyor mu karşılamıyor mu?”, “İlaçta ya da gümrükte mi bir sorun yaşandı” sorularının yanıtlarını kamuoyuyla paylaşmasını talep etti.

*İnsanlar Aşı İçin Sıraya Girdiler

Bakanlığın detaylı açıklama yapmaması nedeniyle insanların eczanelere gidip ilaç için adlarını yazdırdığını ifade eden Milletvekili Burhanettin Bulut özellikle risk grubunda olanlara bir an önce aşı yapılması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“…Sağlık Bakanı ‘aşınızı vurdurun’ diyeceğine, hangi sürede geleceğini ve ne için gelmediğini açıklamak zorunda ama buna ilişkin bir açıklama yapılmıyor. Bu nedenle vatandaşlar ve eczacılar bu süreçte karşı karşıya geldi. İnsanlar aşı için sıraya girmiş durumdalar ve eczacılardan ricada bulunuyorlar. Gelirse bize öncelik verin, diyorlar. Bakanın bu konularda vatandaşı bilgilendirmesi ve paniğe sebep olmaması gerekiyor. Aşı vurulması gereken bir grup var. Şeker hastaları, kanser hastaları ve kronik rahatsızlıkları olanları içeren bir risk grubu var. Bir an önce bu grubun aşılarının tamamlanması gerekiyor…”

*Grip Salgınları Başlamadan

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan da eczanelerde yaşanan grip aşısı sorununa ilişkin, “Grip aşılarının kısıtlı şekilde gönderilmesinden dolayı kronik hastalar için endişeleniyoruz. Grip hastalığı yüksek risk grubundaki vatandaşlarımız için daha ağır geçmektedir” dedi.

Eczanelere kısıtlı miktarda aşının gönderildiğini ifade eden Saydan, “Grip aşıları eczanelerimize üç beş tane kısıtlı miktarda gönderiyor. Bu durum özellikle 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan vatandaşlarımızı olumsuz yönde etkiliyor. Grip aşısı yaptırması gereken risk grubundaki hastalar, 65 yaş üstü, 6 aylık ve 2 yaş arası bebekler, gebeler, huzurevi gibi ortamlarda yaşayanlar, astım, böbrek, şeker, kalp gibi kronik hastalığı bulunanlar. Grip aşısı, grip salgınları başlamadan önce yaptırılmalıdır” dedi.

*Mülki Amirlerimize ve Belediye Başkanımıza Çağrıda Bulunuyorum

İlçemiz İskenderun ve ilimiz Hatay Grip Salgınları için her daim zemin oluşturmuştur. İskenderun Kaymakamı Sayın İskender Yönden’e, Hatay Valimiz Sayın Rahmi Doğan’a rica ediyorum. Lütfen çok ciddi grip salgınları başlamadan ilçemiz İskenderun ve Hatay geneli için Grip Aşı teminine girişelim. Bu konu için tüm imkânları zorlayalım. Ankara’nın, Sağlık Bakanlığı’nın kapısını aşındıralım. Ankara’ya sık-sık giden İskenderun Belediye Başkanı Sayın Fatih Tosyalı, konuyu Ankara’da lütfen her platformda seslendirsin.

Hatay bölge milletvekillerimizden, iktidarıyla muhalefetiyle konuyla ilgili yardım isteyelim. İskenderun ilçe Sağlık Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğü üst düzey yöneticilerinden biraz daha fazla gayret talep edelim. Telefon trafiği başlatalım. Sadece yazışmalarla Grip Aşısı yokluğu aşılamaz. Mutlak surette konuyla ilgili fazladan ortak efor sarf etmemiz gerekiyor.

*Hastane Personelleri Bile Aşılanmamış

Diğer çok önemli tehlike, Sağlık Bakanlığı personelinin, yani hastanelerdeki doktor, hemşire, hasta bakıcı ve hasta kabul bankolarındaki bilgi işlem personelinin hala Grip Aşısı olmaması! Konuya dikkat çeken işin göbeğinde olan bir doktor…

Risk grubundaki hastalarına grip aşılarını reçete ettiklerini ancak eczanelerde bulamadıkları için yaptıramadıklarını anlatan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi aile hekimi Dr. Recep Koç, “Bilhassa yaşlılar, diyabet, KOAH gibi kronik, bazı kan hastalıkları bulunanlar için aşı yaptırmaları çok önemli. Sağlık Bakanlığı her yıl kendi personeline aşı yollar. Bu yıl henüz gelmedi, biz bile bulamıyoruz. Aşıların tam yapılma zamanı. Yavaş yavaş grip başlayacak” diyor…

*Lütfen Grip Aşısını Önemseyelim…

“Eskiden Grip Aşısı mı vardı?” diyenleri duyar gibiyim. Evet, eskinden belki Grip Aşısı bu kadar yaygın değildi ama şimdi eskiye oranla çok sayıda Grip virüsü var. Bırakın yurtiçi içi seyahat etmeyi bugün Avrupa’ya ve dünya seyahat çok kolay. Sabah Fransa’da olan bir yurttaşımız, öğlen Almanya’da, akşam ise Türkiye’de olabiliyor. Kısaca Grip Virüslerinin yayılma riski çok fazla… Bu yüzden lütfen Grip Aşısını önemseyelim. Olası Grip Salgınları, sınırımızdan, komşu illerden, Avrupa’dan ya da yerel de, kendi içimizde başlamadan konuyla ilgili ses verelim, gayret gösterelim, taleplerde bulunalım. Köşemizde sessiz sedasız oturup, Grip Aşısı dağıtımını beklersek, inanın hepimiz için çok geç olacak…

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here