Perde Arkası…

0
64

İnsanların bazıları perde arkasında durur ve yaptıkları eserlerle harikalar yaratır. Çoğumuz onları bilmez ve görmeyiz. Elimize aldığımız bir gazetenin nasıl ve ne şekilde okuyucuya ulaştığını anlamadan, içinde yazılan yazıları şöyle göz ucuyla geçiştirir geçeriz.

Hâlbuki haber ve yorumlarda, ayrıca köşe yazılarında gizlenen “öz duyguyu” anlayabilmek erişkinliğinde olmalı insan. Gerçi, bu günlerde teknoloji denilen sihirli bir ortamda olduğumuzu düşünsek dahi, yapılan dâhiyane çalışmalar yine de büyük bir ustalık çerçevesinde oluşur. Bazı ustalıklar, kişiye özel Allah vergisidir. On tane üniversite bitirsen, onlarca ustanın yanında yetişmeye kalkışsan yine kişi bildiği meslekte başarıya ulaşır.

Bir ailede beş çocuğun her biri diğerinden başka mesleklerde kendini yetiştirir. Baba evladını kendine göre bir mesleği oğluna yakıştırsa dahi evlat kendi bildiği doğrultuda hareket eder. Şayet evlatlarından biri babanın doğrultusunda meslek sahibi olduğunda baba bu konuda çok mutlu ve bahtiyar olur. Çünkü babanın mesleğini yürütecek bir nesil, baba ile birlikte gelecek kuşağa sağlam adım atmış olur.

Burada bahsedeceğim asıl konu; yıllarca birlikte olduğumuz İskenderun Gazetesinin dünü ile bugünü. Dün iki oğluyla birlikte İskenderun Gazetesinin geleceğini planlayan Rızkullah Terbiyeli, oğlu İlyas Edip Terbiyeli ile geleceğe yelken açtı. İlyas Edip Terbiyeli ve kıymetli eşi Helga Terbiyeli birlikteliği, İskenderun Gazetesine yepyeni sayfalar açtıkça, toplumsal beğenilerin hedefi olmaya da devam ediyorlar.

Yaşam; güzel, bilgili, bilinçli, hırslı ve azimli yaşandıkça anlamlaşır. Her sabah babası dükkânı açar, ardından hemen İlyas gelir ve günlük işlere birlikte odaklanırlar. Bilgisayarın başına geçen İlyas, bölgemiz genelinde haber akışlarının içine kapanır ve soluk almadan yeni güne ait sayfaların içinde bulur kendini. Onu pek fazla toplumun içerisinde, normal haberci şeklinde göremezsiniz. Olay akışlarını o kadar güzel şekilde derler toplar ve sonucunda okuyucusuyla sağlam bir bağların oluşmasını sağladığı gibi, okuyucunun okuma şevkini kırmadan gazetesinin okunma alışkanlıklarını gün ve gün artırır.

Gururla ve Aynı Heyecanla 73. Yıl… | İskenderun Gazetesi

Gazeteye her uğradığımda onu bilgisayarın başında, Türk Dil Kurumu kaidelerine uyarak, tuşlara her bastığında yazıtlarının şiirleştiğini görürüm. Benim bir anda ruhumun derinliklerinden gelerek yazdığım makalelerimi de gözden geçirir ve olası cümle düşüklüklerine yer vermeden, makalemi gazetenin köşesine yerleştirir.

Gazetecilik aslında kaidelere uyulduğunda ve toplumsal dikkate yer verildiğinde, çok zevkle yapılan mesleklerin en başında gelir. Fakat günümüzde, ekonomik krizle baş etmeye çalışırken, gazetecilik mesleği de gittikçe zor mesleklerin başında geliyor. Çoğu gazeteciler, gazete çıkartmak yerine “sosyal mecrayı” kullanıyor. Şehrimizde birkaç gazetenin dışında çoğu gazeteler ya kapandı ya da basımlarını aylara hatta yıllara doğru yaymaya başladı. Anlayacağınız gazetecilik mesleği artık eskisi gibi can alıcı meslek halinde değil.

Gazetelerini güçlükle çıkaran gazeteler ise ayakta durmaya çalışıyor. İşte o gazetelerden biri de yüz yaş sınırına dayanmış koskoca İskenderun Gazetesi! Gazetenin her kuruluş yıl dönümlerinde, babayı, oğlunu ve gelinini ile tüm aileyi heyecan sarar. Gelen misafirlerine gururla arşivlerinde bulunan ilk sayılarını şevkle gösterirler.

Bu memleketin köklü ailelerinden olan Terbiyeli ailesi, İskenderun Gazetesini ilk gün heyecanıyla çıkartmanın keyfindeler. İskenderun Gazetesinin perde arkasında duran, yaşça olgunlaşan ama oğlu kadar bilinçli dinç ve bilgili akil insan olan babaları Rızkullah Terbiyeli, hala gazetesinin başında çınar gölgesi gibi duruyor. Oğluna verdiği meslek edep ve ahlakının yanı sıra, ahilik gelenek törelerini en bariz örnekleriyle onlarda görmek mümkün!

Onları bazen, masa başında şehrimizde gelişen olayların akışında, bazen de kendilerine göre kurdukları gazete kurallarının işleyişi konularında toplantılar yaparlar. Gayeleri, İskenderun Gazetesinin ilk kurulduğundan bu yana izledikleri gazete politikalarının, sarsılmadan ilk gün disipliniyle yayın hayatını sürdürmesidir.

Şu yüz yılımızda, çok az evlatlar baba mesleğini icra ediyor. Baba mesleğini ayakta tutan evlatlardan biri de İlyas Edip Terbiyeli. İskenderun Gazetesini ilk gün disiplininde çıkartma başarısı gösteren gazeteyi ayakta tutan, bölgemiz dışı ve bölgesel başarıyı eşi Helga ile yükleyip götüren İlyas Edip Terbiyeli’ye başarılar diliyorum. Rızkullah Terbiyeli ve hanımefendi eşi Elen hanımefendiye uzun ömürler diliyorum.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here