Mesleki Eğitim Kanunundaki Değişiklikler Anlatıldı

0
93

İskenderun Mesleki Eğitim Merkez Müdürlüğü tarafından, 3308 sayılı Çıraklık Kanununda yapılan 6764 sayılı kanunla örgün eğitim kapsamına alınan mesleki eğitim merkezlerine TEOG’dan öğrenci yetiştirmesiyle ilgili toplantı düzenlendi.

Hatay İl Milli Eğitim Müdürü Kemal Karahan, İskenderun Mesleki Eğitim Merkezi Müdür vekili Yusuf Yıldırım, Hatay Esnaf Odaları Birliği Başkanvekili Uğur Fırat, İTSO Başkanı Levent Yılmaz, Belen, Arsuz, Payas, Dörtyol ve Erzin ilçelerini kapsayan Ortaokul müdürleri ve rehber öğretmenleri katıldı.

Mesleki eğitimin tanıtım ve faaliyetleri ile ilgili tüm rehber öğretmenlere, ortaokul müdürlerine sürekli bilgilendirmeler yaptıklarını kaydeden İskenderun Mesleki Eğitim Merkezi Müdür vekili Yusuf Yıldırım; “İskenderun Mesleki Eğitim Merkezi olarak bu değişiklikleri esnaf ve sanatkârlarımıza, sanayi esnaflarımıza ortaokul son sınıf öğrencilerimize muhtarlarımıza duyurmak suretiyle bu kanundan istenen verimi sağlamaya katkı sunmanın gayreti içerisindeyiz. Burada sloganımız, Mesleki Eğitim Kalıcı istihdamla, işin olsun, aşın olsun,  eşin olsun, iş yerin olsun en az aylık 400 TL gelirin olsun, gelecek kaygın olmasın,  istediğin mesleğin olsun, 4 yıl çalış usta olursun” dedi.

Daha sonra söz alarak değişiklikle ilgili detaylı bilgiler veren Hatay İl Milli Eğitim Müdürü Kemal Karahan; “Özellikle kamuoyu için çok önemli bir gelişme olan bu Mesleki Eğitim Yasasındaki değişikliğin farkında olunması için gayret gösteriyoruz. Hayatta karşılığı olan gerçek bir ihtiyaç bu yasa ile artık giderilecek. Şimdi 8 yıllık temel eğitime geçişten itibaren sanayicimiz, esnafımız özellikle çıraklık konusunda büyük bir boşluk hissetti. Bu yasa ile esnaflarımızın çırak ihtiyacı bundan sonra devletimiz tarafından çok sağlam bir şekilde karşılanacak. Artık çıraklık bu yasa ile zorunlu eğitim kapsamına alındı. TEOG tercihlerinde çocuklarımızın karşısına bir tercih daha çıkacak. O da Mesleki Eğitim Merkezi. Öğrenci, Mesleki Eğitim Merkezini tercih ettiği zaman istediği alanda bir ustanın yanına çırak olarak verilecek. Bu çocuğumuzun sigortası devletimiz tarafından karşılanacak, iş kazalarına ve iş güvencesi olarak. İkincisi esnafımızın çocuğa ödemek zorunda olduğu asgari ücretin üçte birinin, üçte ikisini de yine esnafa devlet ödeyecek. Bu da 450 TL’nin 260 TL’sini esnafımıza devlet verecek.

Bu dört yıl bu uygulama böyle devam edecek. 5 yıl iş yerinde çocuk devam edecek, 1 gün pratik eğitime belirlenen okulda devam edecek. 4 yılın sonunda öğrencimiz aynı zamanda Meslek Lise diploması alacak. Eğer öğrenci istiyorsa üniversiteye devam etme şansı olacak. Bunun yanında 4 yıl sonra çocuğumuza ustalık belgesi de verilecek. İstiyorsa da iş yerine açacak ve bu iş yeri açmak isteyen çocuğumuza devletimiz 50 Bin TL hibe verecek. Şimdi burada çok rahatlıkla gördüğümüz gibi Çıraklığa giden çocuğumuz hem okuyacak, hem aile bütçesine katkı sağlayacak, aynı zamanda da esnafımızın çırak ihtiyacı karşılanacak ve esnafımıza bir bakıma teşvik ve destek çıkmış oluyor. Bugün bu konuyu tüm Ortaokul müdürlerimiz ve idarecilerimiz ile bir araya gelmek suretiyle kamuoyunu ve sizleri bilgilendirmek istedik” şeklinde konuştu.

Hatay Esnaf Odaları Birliği Başkanvekili Uğur Fırat da; “Yeni çıkan bu yasa gerçekten çok iyi. Ülkemizde uyuşturucuya başlama yaşı 14’lere kadar düştü. Bu gençlerimize sahip çıkmazsak bu çocuklarımız ortada ezilip giderler. Bizim vatandaş olarak öncelikli görevimiz bu çocuklarımızı topluma kazandırmaktır. Ülkemizde artık kalifiye eleman bulamıyoruz. Eskisi gibi sanatkâr bulamıyoruz. Burada hepimize iş düşüyor” diye konuştu. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here