Kılıçlar; “Büyümenin Devamlılığı İçin Reformlar Gerekli”

0
108

DASİFED Başkanı Mehmet Kılıçlar; “Büyümenin Devamlılığı İçin Reformlar Gerekli”

Doğu Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu Başkanı Mehmet Kılıçlar, ülke ekonomisinin büyüme hızının kalıcı olabilmesi için yapılabilecekleri ile ilgili bir değerlendirmede bulundu.

Hükümet tarafından alınan önlemlerin işe yaradığını kaydeden Kılıçlar, getirilen vergi indirimleri, Kredi Garanti Fonu aracılığıyla KOBİ’lerin kredi havuzuna getirilen kolaylıklar, bu zor dönemde ekonomide çarkların dönmeye başlamasına yardımcı olduğunu savundu.

Ülke ekonomisindeki büyümenin sürdürülebilir olabilmesi için KOBİ’lerin rekabet düzeyini artıracak reformların yapılması gerektiğini kaydeden Kılıçlar; “Hükümetin kısa vadede ekonomiye can suyu niteliğinde aldığı önlemler işe yaradı ve ekonomiyi canlandırmaya yardımcı oldu. Alınan önlemler ile özel tüketim harcamalarının yüzde 5’lik büyümeye yüzde 3,1, kamu harcamalarının ise yüzde 1,3 katkı yaptığı görülüyor. Öte yandan yatırım harcamalarının büyümeye katkısının yüzde 0,7 ile sınırlı kalması, büyümenin sürdürülebilirliğinde yapısal değişiklikler yapmak için uygun zaman olduğunu gösteriyor. Özellikle makine ve teçhizat yatırımlarında görülen daralma, Türkiye’nin uzun vadeli büyüme potansiyelini yukarı çekecek yatırımların önünün bir an önce açılması gerektiğine de işaret ediyor.

Türkiye ekonomisinin yüksek büyüme hızının kalıcı olabilmesi için özellikle KOBİ’lerin katma değerini artıracak iş gücü kalitesine, global tedarik zincirlerinin parçası olabilecek seviyede teknoloji kullanımına ve rekabetçi üretim modellerine yatırım yapılması, önemini korumaktadır. Katma değerli ekonomiye geçişte ve ‘Orta Gelir Tuzağı’ndan çıkışta, iş gücü ve sermayenin verimliliğini artıracak, kurumsal yapıyı güçlendirecek yapısal adımların atılması, ‘Birinci Çeyrek’ verilerinden sonra önemini kaybetmedi. Ekonominin tekrardan nefes almaya başlaması ile uzun vadeli önlemleri almak için çalışmaya başlamalıyız. Harcama ve tüketim oranları sürdürülebilir büyüme için yeterli değil. Büyümenin devamlılığı için reformlar gerekli. Eğitim reformları, daha fazla demokrasi ve hukukun üstünlüğünün de devamlılığını güvenceye alan ana unsurlardır” şeklinde değerlendirmelerde bulundu. (Haber: Doğan SÜSLÜ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here