Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi, Macaristan’da Anlatılacak

0
223

çöp fabrikası2İskenderun’un ve bölgenin çöp sorununa çağdaş yöntemle çözüm getiren Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi’nin çalışmaları, Comenius çevre konulu proje kapsamında Macaristan’da proje ortağı ülkelerin okul öğrencilerinin katılacağı sunumda anlatılacak.

Comenius Projesinin çevre konusunda proje ortağı olan İskenderun Lisesi öğretmen ve öğrencileri, 27 Mayıs-2 Haziran tarihleri arasında Macaristan’ın Budapeşte yakınlarındaki bir okulda “Geri Dönüşüm” üzerine yapacakları çalışma öncesinde, Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi’nde incelemede bulundu.

Proje Koordinatörü ve İngilizce öğretmeni Necat Tektaş, Müdür Yardımcısı Adil Karaali, öğretmenler Ali Serdar Güden, Mithat Kaba ve yaklaşık 120 öğrenciye, tesisi gezdiren çevre mühendisleri Tan Dehnioğlu ve Ümran Anılan yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi ve öğrencilerin sorularını yanıtladı. Tesisi Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek de ziyaret etti.

Sizin ve İskenderun’un geleceği için çalışmalar yapıyoruz

İskenderun Lisesi öğrencilerinin Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi’ndeki inceleme gezisinde konuşan Belediye Başkanı Yusuf Civelek; “Sizin ve İskenderun’un geleceği için çalışmalar yapıyoruz” dedi.

Esas mesleğinin doktorluk olduğunu, şimdi İskenderun Belediye Başkanlığı görevini sürdürdüğünü belirten Belediye Başkanı Civelek; “Bugün çevre dünyanın en büyük sorunudur. Dünya nüfusu hızla artıyor ama çevre giderek kirleniyor, sular kirleniyor, hava kirleniyor. Eğer bugünden önlemler alınmazsa sizler ve sizden sonra gelecek nesillere dengesi bozulmuş ve kirletilmiş bir doğa ve çevre kalacak. Burası Türkiye’nin en modern Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesislerinden biri.  Bu tesisin kurulduğu alanda daha önce çöpler vahşi depolamayla birikmişti. Bundan bir yıl kadar önce metangazı çıkışları kontrol altına alındı, üzeri toprakla örtüldü. Vahşi çöp depolama alanı ıslah edildi. Bunlar geçici tedbirlerdi. Bu tedbirlerle karasinek, sivrisinek, haşere üremesi, çevreye yayılması önlenmiş oldu. Bu tesise İskenderun ve çevre beldelerden toplanan çöpler getiriliyor. Kağıt, metal, cam, plastik gibi evsel katı atıklar sanayiye tekrar dönüştürülecek şekilde ayrıştırılıyor, balyalanıyor. Ekonomiye yeniden kazandırılıyor. Geri kalan evsel organik atıklardan da gübre imal edilecek. Son ürünler de yer altı sularını kirletmeyecek şekilde koruyucu meblamla yeraltında depolanıyor.

İleri teknolojinin yarattığı sorunlar, ancak ileri teknolojik yöntemlerle çözülebilir burada olduğu gibi. Bulunduğunuz yerde evinizde, okulda, sokakta kağıdı, metali, camı ayrı konteynerlerde toplayabilmek için çalışmalar yapıldı ve devam ediyor. Bundan sonra katı atıkları ayrıştırma konteynerlerine atacaksınız” dedi.

Geleceğimiz olan öğrencilerin ilgisini çevre sorunlarına çekmek, geri dönüşüm hakkında bilgilendirmek amacıyla Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi’nin ziyaret edildiğini belirten Proje Koordinatörü İngilizce öğretmeni Necat Tektaş, 27 Mayıs-2 Haziran tarihleri arasında Macaristan’da proje ortağı Almanya, İtalya, Macaristan, Romanya ve İspanya’daki okul öğrencileriyle bir araya gelip çalışma yapılacağını söyledi.

Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi çalışmalarının İskenderun Lisesinden 4 öğrenci ve bir öğretmen, proje ortağı ülkelerin öğrencilerinin katılımıyla Macaristan’daki ‘Geri dönüşüm’ üzerine yapılacak çalışmada sunumla anlatılacağını belirten Proje Kordinatörü Necat Tektaş, önümüzdeki öğretim yılında da Romanya (Eylül) ve Almanya (Mart) çalışmalarından sonra 2014 Mayıs ayında Avrupa’nın farklı beş ülkesinden 5 okul öğrencisinin çalışmalarını yapmak üzere İskenderun’a geleceklerini ifade etti. Tektaş,  ‘Green’ (Go Re-Educate the Earth Now) adlı Comenius  projesi kapsamında düzenlenen Çevre konulu proje çalışmalarının www.futuregreeners.com adresinden takip edilebileceğini söyledi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here