İTSO Meclisinde Hızlı Tren Projesi Anlatıldı

0
138

Saygılı; “Hızlı Tren Projesiyle, Yolcu, Yük ve Lojistik Yönden Önemli Artışlar Sağlanacaktır”

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası, Haziran ayı olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirdi. Meclis toplantısına katılan TCDD 6. Bölge Müdürü Oğuz Saygılı, Hızlı Tren Projesi ve İskenderun’a kurulacak hat ve terminal ile ilgili sinevizyon destekli olarak bilgiler verdi.

İskenderun Hızlı Tren Garı binasının yoğun yolcu potansiyeline hizmet edebilecek şekilde İskenderun’da yapılmasının sağlanacağını ifade eden TCDD 6. Bölge müdürü Oğuz Saygılı; “Gar binası projesi için teklifler alınmakta ve yap işlet modeli için çalışmalar yapılmaktadır. Bu konuda girişimcilerimizin de fikirlerini almaktayız. Bu kapsamda hazırlamış olduğumuz proje de İskenderun, Sarıseki, Payas, Dörtyol, Erzin, Adana güzergâhı üzerinde Hızlı Tren projesini hayata geçirmek için alt yapı çalışmalarımız devam ediyor. İskenderun’a yapılacak olan son derece modern ve yeni Tren Garı için talepler de alıyoruz ve değerlendiriyoruz. Öncelikle Sarıseki İsdemir-Sarıseki istasyonları arasında bulunan ve sanayi kuruluşlarına hitap eden 6 adet hemzemin geçit alt geçide dönüştürülecektir. İsdemir İstasyonu İskenderun cihetinden ayrılarak yaklaşık 2 bin 600 metre uzunluğunda bir iltisak hattı bağlantısı ve yaklaşık 320 dönüm büyüklüğünde İskenderun OSB’ye Yük Merkezi planlanmaktadır.

Proje firmasına yer teslimi yapılmış olup, çalışmalar devam etmektedir. 2018 Ağustos ayı sonunda tamamlanması planlanmaktadır. Bunun yanı sıra Toprakkale-İskenderun hat kesiminde 38 adet hemzemin geçit bulunmaktadır. Bu hemzemin geçitlerin alt veya üst geçit yapılarak iptal edilmesi için Hatay Valiliğinden olur alınmış ve projelendirme çalışmalarına başlanmıştır. Demir yolunun kotu yükseltilerek ve geosentetik duvar yöntemi kullanılarak hemzemin geçitlerin alt geçitlere dönüştürülmesi planlanmaktadır. Böylece 20 adet hemzemin geçit alt geçit veya üst geçit yapılarak iptal edilecektir.  İskenderun Hızlı Tren Garı binasının yoğun yolcu potansiyeline hizmet edebilecek şekilde yapılması sağlanacaktır. Hızlı Tren projesinin hayata geçirilmesi ile İskenderun’da gerek yolcu ve yük gerekse lojistik yönden önemli artışlar sağlanacaktır” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

TCDD 6. Bölge Müdürü Oğuz Saygılı’ya proje hakkında verdiği bilgilerden dolayı teşekkür eden, İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Meclis toplantısında gündem ile ilgili konuşma yaptı.

Konuşmasının başında 24 Haziran seçimlerini değerlendiren Yılmaz; “Yeni dönemin ülkemiz için hayırlı olmasını diliyor, Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Değerli Milletvekillerimize görevlerinde başarılar diliyoruz. Seçmenin özgür iradesinin yaklaşık yüzde 88’lik gibi yüksek bir katılım oranıyla sandığa yansıdığı bu seçimin ardından birlik ve beraberliğimizi bozmadan çıkan neticeye saygı gösterilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ülkemizin yeni yönetim sisteminin detaylarının belirginleşmesinin ardından, süratle çalışmalara başlanarak, ülkemizdeki yapısal sorunların çözüme kavuşturulması gerektiğine inanıyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanımızın yürütmenin başı olması ve Cumhur İttifakının yasama organı olan parlamentoda çoğunluğu sağlamasıyla, sistemin işlemediği yönündeki eleştirilerin son bulacağı ve bundan sonraki süreçte uyum içerisinde çalışılarak, ülkemizin sorunlarının çözülmesini arzu ediyoruz” dedi.

İç politika ve terör konusundaki ilerlemelerle, dış politikada atılacak yapıcı adımlarla ve ekonomi alanında yapılacak doğru hamlelerle, ülkemizin daha huzurlu, daha başarılı ve daha güçlü hale getirilmesini umut ettiklerini vurgulayan İTSO Başkanı Yılmaz; “Ülkemizin yapısal problemlerinin başında olduğuna inandığım, kendi alanım olan eğitim konusuna özellikle dikkat çekmek istiyorum. Son yıllarda eğitim sistemimiz birçok kez değiştirilmiştir. Tüm bu denemelere rağmen, istenen başarının elde edilemediği de hepimizce bilinmektedir. Gençlerimize verilecek nitelikli eğitim, ülkemizin geleceğinde hayati bir önem arz etmektedir.

Eğitim kalitesindeki vasatlık, ülkemizi uluslararası rekabette ve toplumsal huzurda geriletecek ciddi bir zafiyet oluşturur. Bilim, teknoloji, inovasyon ve üretimdeki seviyemizi yükseltmeye odaklanan bir eğitim sisteminin ise, ülkemizi ilerleteceğine yürekten inanıyoruz. Türkiye ekonomisinin en önemli ihtiyacının kültürlü, özgür düşünebilen ve yaratıcı bireyler olduğunu düşünüyoruz. Araştıran, sorgulayan, bilimsel düşünen ve inisiyatif alan gençlere her zamankinden daha çok ihtiyacımız olduğuna inanıyoruz. Şunu unutmayalım ki, ülkemizin 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine ancak 21. Yüzyılın becerileriyle donatılmış, nitelikli bireyler sayesinde ulaşabiliriz” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Konuşmaların ardından gündemdeki konular görüşülerek karara bağlandı. (Haber: Doğan SÜSLÜ)