“Terörsüz Türkiye” süreci kapsamında hazırlanan 12 maddelik “Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun” TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.
“Çerçeve Yasa” olarak da adlandırılan düzenleme, 562 milletvekilinin katıldığı oylamada 468 kabul, 88 ret ve 6 çekimser oyla kabul edildi. Teklif, 367 milletvekilinin imzasını taşıyordu.
Kanun, PKK/KCK ve bağlantılı oluşumların fiili varlığının sona erdiğinin ve silahların teslim edildiğinin güvenlik kurumlarınca tespit edilmesi ve bu durumun Milli Güvenlik Kurulu tarafından teyit edilmesinin ardından uygulanacak hukuki süreci düzenliyor.
Düzenlemeye göre, kapsam dahilindeki suçlarda 15 yıl veya daha az hapis cezası gerektiren soruşturma ve kovuşturmalar 5 yıl, 15 yıldan fazla hapis cezası gerektirenler ise 10 yıl süreyle ertelenebilecek. Kesinleşmiş bazı cezaların infazı için de aynı sürelerde erteleme öngörülüyor.

Örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen kasten öldürme suçları ile 1 Haziran 2005’ten önce işlenen ve müebbet veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiren bazı suçlar kapsam dışında tutuluyor.
Süreci Yürütecek Kurul Oluşturulacak
Kanunun uygulanmasını takip etmek ve değerlendirmek üzere Cumhurbaşkanı Yardımcısının başkanlığında bir kurul oluşturulacak. Kurulda Adalet, Dışişleri, İçişleri ve Milli Savunma Bakanları, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri yer alacak.
Kurulun çalışmalarının TBMM’ye düzenli olarak bildirilmesi ve Meclis Başkanlığı tarafından kanun kapsamındaki faaliyetleri takip etmek üzere İzleme Komisyonu oluşturulması da düzenlemede yer alıyor.
Silah Ve Mühimmatlar Kayıt Altına Alınacak
Kanun kapsamında teslim edilen veya beyan edilen silah, mühimmat, araç, gereç, patlayıcı madde ve diğer malzemelerin kayıt altına alınması öngörülüyor.

Bu işlemlere ilişkin usul ve esaslar, güvenlik kurumlarının görüşleri alınarak İçişleri Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı tarafından belirlenecek.
Sürecin uygulanmasını takip etmek üzere Cumhurbaşkanı Yardımcısı başkanlığında bir kurul oluşturulacak. Ayrıca TBMM bünyesinde faaliyetleri izleyecek bir İzleme Komisyonu kurulması öngörülüyor.
Kanundan yararlanmak isteyenler, Milli Güvenlik Kurulu kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından altı ay içinde ilgili Cumhuriyet başsavcılıklarına veya görevlendirilen kurumlara yazılı başvuruda bulunabilecek.
Kanun, yayımı tarihinde yürürlüğe girecek. TBMM Genel Kurulu ise görüşmelerin tamamlanmasının ardından 1 Ekim’e kadar tatile girecek. (Haber Merkezi)








