İçindeki İçindedir!

0
412

“Okullar Açılırken” başlıklı bir önceki yazı sonrası toplumcu bir aşkla görev yapan öğretmenlerin ‘şiirli hatıralarından’ hareketle kurguladığım bu yazıyı; iki haftalık  “hastane, tabip” koşuşturma yorgunluğuma atıfla yenileyerek yinelemek istiyorum..

“Penceremin perdesini, Havalandıran rüzgâr, Denizleri köpük köpük, Dalgalandıran rüzgar, Gir içeri usul usul, Beni bu dertten kurtar.” Bu dizeler, Leman Sam’ın buğulu sesiyle söylediği ‘Rüzgâr’ adlı şarkıdan.. Hani dinlerken kimi şarkıları, çağrışımlarının maviliğinde yeşerir ya hatıralarımızdaki rengi sararmış kimi fotoğraflar.. Dinlerken, “Bana esmeyi anlat, Esip geçmeyi anlat, Anlat ki çözülsün dilim, Ben rüzgârım demeliyim, Rüzgârlığı anlat bana, Senin gibi esmeliyim” dizelerinin çağrışımında hatırlarız ya sohbeti şiirli arkadaşlarımızı..

“Dünyayı anlamak yetmez, sorun onu değiştirmektir” müttefikinde söyleştiğim sohbeti şiirli öğretmen arkadaşlarımdan biriydi Salih Bey.. 2009 yılının 28 Kasım’ında, henüz öğretmenler gününün çiçek kokulu atmosferi içindeyken, çiçekleri solmuş bir ses tonuyla vermişti haberi okul müdürümüz Turgay Çelikezen:  “Salih Öğretmeni kaybettik!”

Kayıp, Arapça gayb sözcüğünün dilimizdeki haliydi.. Gayb; gizli olan, göze görünmeyen bir mekan ve zaman tasavvurunu dile getiren bir sözcüktü.. Varlığın yok olması değildi yani.. Yokluğun varlığını düşünebilmek için, varlığın yokluğunu değil, varlığımızın, var oluşumuzun bilincinde olmak gerekirdi kuşkusuz.. Necip Fazıl, varlık yokluk diyalektiğinden hareketle yazdığı bir şiirinde, “Sonum yokluk ise bu varlık niye?” diye soruyordu mesela.. Bu bağlamda mesela; “Ölüm bize ne uzak, bize ne yakın ölüm..  Ölümsüzlüğü tattık, bize ne yapsın ölüm” diyordu “Bulmak” adlı şiirinde Erdem Beyazıt.. “Yaşamın yadsınması, temel olarak yaşamın bizzat içinde vardır” diyordu Engels de,  ‘Doğanın Diyalektiği’ adlı kitabında.. Ve devam ediyordu: “Öyle ki yaşam, daima onun zorunlu sonucuyla, yani daima içinde tohum halinde bulunan ölümle bağlantılı düşünülür. Yaşamın diyalektik kavranışı bundan başka bir şey değildir.”  Varlığının nedenini bulanların kitabında, yokluğun varlığı söz konusu olamazdı elbette.. Var oluşumuzun nedenini biliyorsak eğer, yaşamın anlamını da bulmuşuz demektir bu bağlamda.. Ki zaten yaşamın anlamını bildiğimiz anda başlamaktaydı anlama yaşam katarak, yaşama katılabilme mücadelemiz de..

Öğretmen Okulu çıkışlı, Köy Enstitüsü nakışlı, uzun yıllar İsviçre’de de görev yapmış, özetle; “Şarka bakan, Garbı bilen” mücadeleci toplumcu hümanist öğretmenlerimizden biriydi Salih Korhan.. Namık Kemal İlköğretim Okulu müdür yardımcısıydı.. Öğrencilerin penceresiydi.. Hem gerçek, hem mecaz anlamda.. Örneğin, eski binadaki odasının okul bahçesine bakan penceresinin demirleri, kale direği gibiydi teneffüslerde.. Birkaç kez odasındayken tanık olmuştum.. Pencereye isabet eden her şut sonrası gerekli uyarıları yapar ve sonra bize döner; “Penceremizden çocuklar eksik olmasın!” derdi..

 “Yaş otuz beş yolun yarısı eder” dese de, 46 yaşında hayata veda eden Cahit Sıtkı, “Ne doğan güne hükmüm geçer, Ne halden anlayan bulunur” dizeleriyle başlar “Gün Eksilmesin Penceremden” adlı şiirine..  “Ah, aklımdan ölümüm geçer, Sonra bu kuş, bu bahçe, bu nur” diyerek devam eder.. Şair; “Gönül Tanrısına der ki; Pervam yok verdiğin elemden; Her mihnet kabulüm, yeter ki, Gün eksilmesin penceremden!” dizeleriyle bitirir şiirini.. 54 yaşında kaybettiğimiz Salih Beyin de bir şikayeti yoktu ‘verdiği elemden’ dolayı Gönül Tanrısına.. Ve fakat hatıralarda kayıtlı çokça “eleştirel düşüncesi” vardı eğitim üzerine.. Cahit Sıtkı’nın söz konusu şiirine; “Ne sisteme hükmüm geçer, Ne eğitimden anlayan bulunur, Ah, aklımdan emeklilik geçer, Fakat pencerem de çocuklar nasıl bulunur?” şeklinde bir nazire gibiydi eğitimciliği.. Bununla birlikte iyimserdi.. Nazım’ın, “Güzel günler göreceğiz çocuklar,  Güneşli günler göreceğiz” dizelerini dilinden düşürmezdi mesela..

Şiirli hatıralar içinde rahmetle anıyorum Salih Korhan’ı.. Onun, “Penceremizden çocuklar eksik olmasın yeter!” dileğiyle selamlıyorum öğretmen arkadaşlarımı.. Salih öğretmenler eksik olmasın öğrencilerimizin pencerelerinden..

Selam ve saygılar… ozdemirgurcan23@gmail.com

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here