Hüseyin… Ve İmece Usulü Kütüphane…

0
84

Günaydın sevgili okuyucularım nasılsınız bu sabah?  Bir genç insan, adı gibi güzel; adı ne mi -Hüseyin.-  Ruh ve beden güzelliği iç içe. Adına ancak bu kadar uyar bir insan. Hüseyin Ayna ve Evimiz Süpürge Sanat Derneklerinin Çarşamba konuğuydu. Kısaca Hüseyin’i tanıtmak istiyorum. Öncelikle o bir doktor adayı, tıp fakültesi 5. Sınıf öğrencisi. Yurtdışında doğmuş, üniversite için ülkesine dönmüş İskenderun Madenli Mahallesindeki ailesinin yanına. Madenli eskiden köydü bildiğiniz gibi şimdilerde ise mahalle; ancak mahalle olması doğal dokusunu değiştirmemiş. Hüseyin memleketine döner dönmez mahalledeki eksikleri görmüş. Ne yapabilirim diye düşünmeye başlamış. Kendini sorumlu algılıyormuş, eğer bir üniversite okuyorsanız yaşadığımız ortama karşı sorumluklarınız olmalı diye düşünüyormuş. Doğrusu keşke herkes böyle düşünseydi belki böyle böyle köy enstitüleri kendiliğinden yeniden açılırdı. Düşünün Hüseyin’in yaptığı gibi yurdun dört bir tarafındaki mahallere birer kütüphane açıyorsunuz oralara kitapla kültürü taşıyorsunuz, hayatı sunuyorsunuz bundan güzel ne olabilir ki?

“Hızla okuma alışkanlığını yitiren bir toplum olduk” diyerek Hüseyin mahallesine kütüphane açmayı kafasına takmış. Ve ufak bir tur atmış okuldan arta kalan zamanında mahallesinde. Ve eski bir binayı gözüne kestirmiş. O binayı çocuk kitap hanesi yapmak istediğini söylemiş. Binanın anahtarını vermişler ama “gerisine karışmayız” demişler. Hüseyin ve arkadaşları birlikten kuvvet doğar diyerek imece usulü ile binayı doğru düzgün bir vaziyete sokmuşlar ve aynı mantıkla duvarlara kitap raflarını dizmişler. Bu aşamada çalışmalarını yakından izleme olanağı bulmuştuk dernek olarak. Kitaplığın temeli atılmıştı şimdi içini doldurmaya geliyordu sıra. “Sosyal medyayı çok iyi kulandık” diyor Hüseyin, bu yolla kitap bağışları, felsefe kulüpleri ile ilişkiler kurulmuş.

Kısa bir sürede kitaplığın rafları çoğu bağış olan kitaplarla dolmuş. Her şey iyi güzeldi ama kütüphanede eleman eksiği vardı. Ve çevre baskısı “ne uğraşıyorsunuz gidin derslerinizle uğraşın” diyen çatlak sesler duyulmaya başlanmış. Her işte olduğu gibi yeniliklere her zaman açık olamıyor insanlar. Ve balık yemeyi balık tutmaya tercih ediyormuş çoğu zaman. Sıkıntılar baş göstermiş, kitaplar hazır, kütüphane hazır ama gençler okulda; çocuklarla kim ilgilenecek? Gönüllüler tabi varmış ancak onlarında okulları olduğu için baya bir sıkıntılar yaşamışlar ve yaşamaya devam ediyorlar. Eleman istediklerini sık sık yinelemelerine karşın yetkililerden sözden başka bir şey alamamışlar. Şimdilerde Hüsniye abla dedikleri bir arkadaşları canla başla kütüphanede kalıyor çocuklarla, gençlerle hatta kadınlar ve sorunları ile ilgileniyormuş ancak gerçekten kütüphanenin, ki gerçek bir kütüphane ve zamanla gerçekten büyümüş, gelişmiş, komşu köylerden ziyaretçileri olmaya başlamış olduğu için haftanın altı günü kalabilecek bir elemana ihtiyaçları varmış.

Gönüllü olmak çok iyi ama kalıcılık çok önemli… Ve canla başla koşturarak, düşünerek, araştırarak açılan bir kütüphanenin akıbeti çok önemlidir. Yani belediyelerin sahip çıkması gerekiyor diye düşünüyoruz. Bir tek nefes bile çok çok önemli. Sevgili Hüseyin ve arkadaşları böylesi bir işe imza aTtıkları için gerçekten övgüyü hakkediyorlar. Yolları açık olsun.  Bizlerde desteklerimizle onların yanındayız her zaman. Ve onları örnek alanlar çok olsun dilerim.

Kitap okuma alışkanlığı edindirmek ilk başta bendenizce çok önemli, önce bu alışkanlığı edindirmek lazım çocuklara ve bunun için çeşitli yollar var. Her çocuk aynı şeyden hoşlanmayabilir, çocukları anlamak ve dinlemek çok önemli bu aşmada, dayatmak yerine istemelerini beklemek lazım diye düşünüyorum ve istemeleri için kitaptan minik alıntılar yapmak önemli olabilir. En azından deneylerimden bunu biliyorum. Güzel okuyan çocuklar, güzel düşünür, güzel konuşur. Kesinlikle okuyanla okumayan bir değildir. Ve yalnız çocuklara değil, sevgili Hüseyin büyükler içinde kitap bulundurun diyorum kütüphanenizde bendeniz birkaç tane armağan etmeye hazırım. Büyükleri de anneleri ve babaları da kütüphaneye çekmek çok önemlidir. Evde okuyan anne baba çocuklara örnek olabilir. Bizler böyle evlerde büyüdüğümüz için şanslıyız doğrusu.

Hüseyin ve arkadaşlarına candan başarılar diliyoruz, bendeniz küçük arkadaşımla övünüyorum bunu buradan belirtmek isterim. Ve dilerim Hüseyinler çığ gibi büyüsün. Bizler arkalarındayız, yanlarındayız her zaman.

Ve sevgili okuyucularım. Boncukcan kitapçılarda çocuklarla buluşmayı bekliyor. Ve Zehra her yaştan okuyucunun kendinden bir şeyler bulabileceği bir minik kitap, tıklım tıklım duygu yüklü, bilgi yüklü bir solukta okunacak bir kitap yine sizi bekliyor. Bir gofret parasına…

Ve şimdilik sağlıkla, sevgiyle kalalım sevgili okuyucularım, ayrımsız, gayrımsız. Yase

Günün Şiiri

Yurdum Benim Şahdamarım

Engereğin dişlerine işledim,

Ağu dişlerine

Oluklu, çentik…

Ve vurgun,

Gözleri bir çift cehennem

Burnuna kan tütmüş

Pars bıyığına…

Dağın pulat yüreğine işledim,

Şimşeğin masmavi usturasına

Sevdanı usul-usul

Sevdanı mısra-mısra

Lo ben seni hapislerde sevmişim,

Ben seni sürgünlerde.

Yurdum benim şahdamarım…

 

Yücende buzul

Ve kar,

Maviş dağ tavşanları

Gün vuranda alaran

Zemheri yılanları

Ve yahut bir hışımla

Öyle çakılan

Sonsuzluğun yakışığı kartallar.

 

Başım gözüm üstünesin

Suskum, avazım üstüne…

Adından başka silah

Yazgından başka günah

Daha yazmamış

Hiçbir gizli dosyada

Hiçbir açık kitapta.

Benim Adım Dertli Dolap İlahi Sözleri

 

Benim adım dertli dolap,

Suyum akar yalap yalap,

Böyle emreylemiş çalap,

Derdim vardır inilerim.

Ahmed ARİF

Günün Sözü

Seçiş hürriyetimizin sınırsız olduğu tek dünya, kitaplar dünyası…
Cemil Meriç

İyi kitapları okumak, geçmiş yüzyılların en seçkin zekâlarıyla, önceden tertiplenmiş bir konuşmaya katılmak gibidir…
Rene Descartes

Bir kitap dünyadan daha geniştir, çünkü maddeye düşünceyi katar…
Victor Hugo

Ben mutluluğu her yerde aradım; fakat elimdeki küçücük bir kitabı okuduğum küçücük bir yer dışında, hiç bir yerde bulamadım…
Thomas Kempis

Ben kitaplarımı değil, kitaplarım beni ortaya çıkarmıştır…
Montaigne

Kitap beni her zaman eğlendiren, avutan bir arkadaş, bana akıl öğreten bir dost olmuştur…
George Sand

Kitaplar, uygarlığa yol gösteren ışıklardır…
Franklin D.Roosevelt

Biz zevk için harcadığımız paradan fazla, kitap için sarf etmediğimiz müddetçe, bu ülke hiç bir zaman medeni bir ülke olamayacaktır…
Elbert Hubberd

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here