Her Yerde Futbol Var (4)

0
38

Değerli okurlarım, her yerde futbol olsun, çevremiz futbolla dolsun bunun hiçbir sakıncası olamaz. Futbolu sevmek bir ibadettir. Çünkü futbolu sevmek, dualarla Allah’a yaklaşmak, O’na yakın olmaktır. Kötülüklerden uzaklaşmaktır. Fakir fukarayı sevindirmektir, bayramları kesintisiz yaşamaktır.

Bazı dostluklar uzun zaman alır ve denemelere tabidir. Atalarımız, bu konu için ince eleyip sık dokumuşlardır. Örneğin, borç vereceksiniz, beraber seyahat edeceksiniz… Bunlara benzer bir sürü kurallar da koymuşlar ama günümüzde bunların hepsi de önemini yitirmiştir.

Bir gol anında başlayan dostluklar, çoğu zaman, bir ömür boyu devam edebilir.Burada art niyet, kandırmaca kesinlikle yoktur. Renkleri paylaşmak ve onun başarılarını alkışlamak. Hepsi bu! Futbol Sevgisi, Futboldan Doğan Dostluk! Bu iki kavram, o kadar çok şeyler içeriyor ki, romanlar yazarak bile, bu iki kavramın verilerini dile getirmemiz, anlatabilmemiz mümkün değil.

“HER YERDE FUTBOL VAR” diyoruz ya olsun, hem de yücelerek ve yükselerek olsun. Futboldan kim zarar görmüş ki? Futbolu çirkinleştirmek isteyeler zarar görsünler, bence hiçbir sakıncası yoktur. Bazı okurlarımın ısrarla sordukları bir konu var ki, daha önceleri ayrıntılı biçimde gündeme getirmiştim. Bir paragrafla tekrar hatırlatmak istiyorum.

Soru şu: Orta Asya’da futbol oynandı mı? Oynanmadı mı? Yaptığım çalışmalar sonunda, Orta Asya’da atalarımızın futbol oynadığı gerçeği ortaya çıkmıştır. Adı futbol değildi, “TEPÜK” oyunu demişler. O zaman tekmeye tepük deniliyormuş. Techizatları hakkında kesin olarak bir şey söylenmiyor ama muhtemelen günlük giysilerle ya da daha mütevazı giysilerle oynandığını söyleyebiliriz.

O günün koşullarında en önemli gelişmeler kuralların olmasıdır. Yani, Atalarımız, şimdi bile geçerli olan kurallar koymuşlardır. Elle oynamak yasak, Tekme atmak, çelme takmak suç. Sığır kursağı iki direk arasından geçecek. Tepük oyununu yönetene uyulacak.

Taraftarlar, oynanan zemin, hava koşulları ve galip gelen takıma verilecek ödül hakkında verilere rastlamadım. Büyük kütüphanelerle irtibat halindeyim, gittiğim de daha kapsamlı bilgilere sahip olacağımı düşünüyorum. Yarın da, güçlerin tepük oyununu etkilediğini anlatacağım.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here