Zehal; “Üniversiteli Kadını Kafese Koyamazsınız”

0
120

Vatan Partili Öncü Kadınlardan Kadın Üniversitelerine Karşı İmza Kampanyası

Vatan Partisi Öncü Kadın Hatay İl Başkanlığı, ‘Cinsiyete Dayalı Kadın Üniversitelerine’ karşı imza kampanyası başlatırken, konuyla ilgili basın açıklaması da yaptı.

Havuzlu Çarşı’da bir araya gelen Vatan Partili Öncü Kadınlar, özgürleşmiş Türk kadınının Kadın Üniversitelerine ihtiyacı olmadığını vurguladı.

Basın açıklamasına, Vatan Partisi Öncü Kadın Başkanı Serap Zehal ile öncü kadınların yanı sıra, Vatan Partisi Hatay İl Başkanı Yunus Özgür Yıldırım, İskenderun İlçe Başkanı İbrahim Bedir ve yönetimi de katlım gösterdi.

Açtıkları imza masasında ‘Cinsiyete Dayalı Kadın Üniversitelerine’ karşı imza toplayan öncü kadınlar adına açıklama yapan Vatan Partisi Öncü Kadın Başkanı Serap Zehal, kampanyayı bütün ilçelerde sürdüreceklerini ve gerekirse Anayasa Mahkemesine başvuracaklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gündeme taşıdığı Kadın Üniversiteleri modelinin kadın kafesi olduğunu belirten Zehal, her ülkenin kendi tarihsel süreçleri içerisinde, kendi toplumsal yapısına göre değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek; “Cumhuriyet Devrimi ile aydınlanmış Türkiye’nin ve özgürleşmiş Türk kadınının Kadın Üniversitelerine ihtiyacı yoktur” dedi.

Zehal, Kadın Üniversitelerinin anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu, böyle bir girişimde bulunulursa Danıştay’a dava açacaklarını ve bağımsız Cumhuriyet Yargısına güvendiklerini söyledi. Kadın Üniversitelerini açtırmayacaklarını vurgulayan Zehal; “Vatan Partisi’nin kadın kolları Öncü Kadın olarak, bugünden itibaren “Üniversiteli Kadını Kafese Koyamazsınız” kampanyası başlatıyoruz. Hatay ilimizin bütün ilçelerinde mücadele başlatıyoruz. Partimize üye olsun olmasın bütün kadınları mücadeleye çağırıyoruz. Başta kadın örgütleri olmak üzere bilim dünyası örgütlerini, iş dünyası örgütlerini, gençlik örgütlerini, meslek odalarını, demokratik kitle örgütlerini birlikte hareket etmeye davet ediyoruz” çağrısı yaptı.

Önerilen bu üniversite modelinin amacının kadını belirlenmiş meslek alanlarına hapsetmek olduğunun açık olduğunu savunan Zehal; “G-20 Zirvesi için Japonya’ya giden Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Mukagawa Kadın Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada “Japonya’daki 80 kadın üniversitesini incelemek suretiyle ülkemde de bunun adımını atacağız” demiş, Ankara’daki 8. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni’nde ise konuyu tekrar gündeme getirerek YÖK Başkanı’na “Çalışmanı buna göre yap” talimatı vermiştir. Cumhurbaşkanı, Japonya’daki kadın üniversitelerini “Sadece kızlardan oluşan üniversite. Kreşten alınıp ilk-orta-lise-üniversite olmak üzere farklı bir yapı oluşturmuş durumdalar” şeklinde tarif etmiştir.

Sayın Erdoğan’ın açıklamalarından anlaşılan odur ki; Türkiye’de açılması istenen Kadın Üniversiteleri sadece kadınların eğitim gördüğü üniversiteler olacaktır. Japonya’daki model de bu şekildedir. Ülkemizde, çeşitli üniversitelerin bünyesinde kurulan; kadınların karşılaştıkları her türlü sorunun en aza indirilmesi, ekonomik, sosyal ve siyasal alanda kadının konumunun yükseltilmesi amacıyla bilimsel çalışmalar yapan “Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezleri” kast edilmemektedir. Kadın Üniversitelerinin; kadınlara özel tıp, hukuk, mühendislik, edebiyat, tarih, sanat, fen, uzay bilimleri, spor eğitimleri veren kurumlar olması planlanmaktadır.

Kadın Üniversiteleri, 1900’lü yılların başlarında Japonya’da karma üniversite teklifinin kabul görmemesi nedeniyle, kadınların da yükseköğrenim alabilmesi için kurulmuş, sonrasında ise karma yükseköğretim kurumları açılmıştır. Japonya’da faaliyet gösteren “kadın üniversiteleri” incelendiğinde, bu kuruluşların daha çok geleneksel olarak kadınlara atfedilen konularda eğitim verdiği görülmektedir. Şu anda 21. yüzyıldayız ve akademik olarak erkeklerin başarılı olup da kadınların başarısız olduğu bir dal bulunmamaktadır. Bu üniversitelerin amacının kadını belirlenmiş meslek alanlarına hapsetmek olduğu açıktır.

1900’lü yılların başında değiliz ve Japonya’da yaşamıyoruz. Cumhurbaşkanını 2019 Türkiye’sine bakmaya davet ediyoruz. Kadın Üniversiteleri, Anayasanın eşitlik ilkesine de açıkça aykırıdır. Vatan Partisi olarak, Cumhurbaşkanlığı ve YÖK böyle bir girişimde bulunursa konuyu yargıya taşıyacağımızı ve Danıştay’a iptal davası açacağımızı ilan ediyoruz. Bağımsız Cumhuriyet Yargısına güveniyoruz.

Vatan Partisi’nin kadın kolları Öncü Kadın olarak, bugünden itibaren “Üniversiteli Kadını Kafese Koyamazsınız” kampanyası başlatıyoruz. Edirne’den Ardahan’a Türkiye’nin dört bir tarafındaki kadınları ayağa kaldıracak, Kadın Üniversitelerini açtırmayacağız. Partimize üye olsun olmasın bütün kadınları mücadeleye çağırıyoruz. Başta kadın örgütleri olmak üzere bilim dünyası örgütlerini, iş dünyası örgütlerini, gençlik örgütlerini, meslek odalarını, demokratik kitle örgütlerini birlikte hareket etmeye davet ediyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu.

İmza kampanyası Antakya’da Yer Altı çarşısı yanında da başlatılırken, ülke genelinde imza toplanmaya devam edileceği kaydedildi. Antakya ve İskenderun’da kampanyaya yoğun ilgi olurken, vatandaşlar erkeği, kadını ve genci ile imzaya destek verdiler. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here