Güzelmansur: “Yayladağı Sınır Kapısı Hemen Açılmalı”

0
94

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur geçici olarak kapatıldığı söylendiği halde 5 yıldır kapalı tutulan Yayladağı Sınır Kapısı’nın bir an önce açılması istemini verdiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

2011’de Suriye’de başlayan iç savaş ve bu savaşa karşı iktidarın izlediği yanlış politikaların ekonomik, kültürel ve sosyal yıkıntılarını yaşayan illerin başında Hatay’ın geldiğini hatırlatan Güzelmansur; “Yanlış dış politikalara ilaveten, önce Cilvegözü Sınır Kapısı’nın, ardından da Yayladağı Sınır Kapısı’nın kapatılması Hatay ekonomisini derinden yaraladı. Ülkemizin en büyük ikinci TIR parkına sahip olan Hatay’da on binlerce araç atıl duruma düştü” dedi.

Yayladağı Sınır Kapısı’nın Türkiye’nin Ortadoğu ülkelerine açılan ticaret yollarının başında geldiğini vurgulayan Güzelmansur; “Hatay’da ihracatın ve ekonominin canlanması, bölgenin rahat bir nefes alması, Suriye ile ilişkilerin normalleşmesi için vatandaşından esnafına, siyasetçilerinden yerel yönetimlerine, sivil toplum örgütlerinden en üst bürokrasi yönetimine kadar tüm Hataylılar Yayladağı sınır kapısının açılmasını istemektedirler. Bu talebin bir an önce karşılanması kaçınılmazdır” dedi.

Yayladağı Sınır Kapısı kapatılırken ilgili Bakanlığın muhtemel güvenlik sıkıntılarını gerekçe gösterdiğinin ve kapının geçici olarak kapatıldığını söylediğinin altını çizen Güzelmansur önergede şu hususlara değindi; “Dönemin Gümrük ve Ticaret Bakanı, bazı teknik alt yapı sorunlarını giderdikten ve gerekli güvenlik tedbirlerini aldıktan sonra Yayladağı Sınır Kapısı’nı açacaklarını beyan etti. Aradan 5 yıl geçmesine rağmen kapının neden açılmadığı Hataylılara izah edilmelidir.”

Yayladağı Sınır Kapısı’nda şimdiye kadar hangi alt yapı çalışmalarının yapıldığını, ne tür güvenlik tedbirlerinin alındığını ve kapının ne zaman açılacağını soran CHP’li Güzelmansur konuya ilişkin soru önergesinde Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’dan şu sorulara cevap vermesini istedi:

“Yayladağı Sınır Kapısı Bakanlar Kurulu Kararı ile mi yoksa Dışişleri Bakanlığı tebligatı ile mi kapatılmıştır?

Yayladağı Sınır Kapısı’nın kapatılmasının arkasındaki asıl gerekçe ve yasal mevzuat nedir?

Bakanlık düzeyinde, Yayladağı Sınır Kapısı’nın geçici olarak kapatıldığına dair açıklamalar yapılmasına rağmen söz konusu kapının 5 yıldır açılmamasının nedeni nedir?

Kapatıldığı günden bugüne kadar Yayladağı Sınır Kapısı’nda teknik alt yapı sorunlarının giderilmesi ve güvenlik tedbirlerinin alınması için yapılan çalışmalar ve detayları nelerdir?

Hataylı yurttaşlarımızın, esnafımızın, yerel yönetimlerin, siyasetçilerin, bürokratik yönetiminin Yayladığı sınır kapısının açılmasına dair talepleri bugüne kadar olduğu gibi göz ardı edilmeye devam edilecek midir?

Hatay’ın ihracatının ve ekonomisinin canlanması, bölgenin rahat bir nefes alması için elzem olan Yayladağı Sınır Kapısı’nın açılması konusunda planlanan/yürütülen bir çalışma var mıdır?”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here