Eryılmaz, Yurtdışındaki Seçmenlerin Oy Kullanması İle İlgili Bilgilendirmede Bulundu…

0
63

refik eryılmaz10CHP Hatay Milletvekili Avukat Refik Eryılmaz, yerel ve genel seçimlerde yurtdışında bulunan seçmenlerin oy kullanmasına dair bilgilendirmede bulundu.

2012 yasa değişikliği ve getirdiği yenilikler hakkında ayrıntılı bilgiler veren Eryılmaz; “Yeni kanunda, Yurt dışı İlçe Seçim Kurulunun çalışma şeklinden yurt dışı sandık kurullarının teşkiline kadar geniş bir yelpazede ayrıntılı düzenlemeler yapılmıştır. Vatandaşımıza doğrudan yansıyacak yeniliklerin öne çıkanlarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz. Sandıkta oy kullanma yönteminin uygulanacağı ülkelerde ikamet eden vatandaşlarımız gümrük kapılarına gelmelerine gerek kalmadan bulundukları yerden oylarını kullanabileceklerdir.

Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın, Türkiye’de gerçekleştirilen milletvekili genel seçimleri ve referandum oylamalarında seçme haklarını zahmetsizce kullanabilmelerini sağlamak amacıyla farklı oy kullanma yöntemlerinin eş zamanlı olarak kullanılabilmesi imkânına açıklık getirilmiştir. Yüksek Seçim Kurulu kararıyla ülkeye göre elektronik, sandıkta ve gümrükte oy kullanma yöntemleri aynı anda uygulanabilecektir. Sandıkta oy kullanma yöntemi vatandaşlarımız için kolaylaştırılmıştır.

38 gün olan oy kullanma günlerine, 08.00-17.00 arası olan oy kullanma saatlerine, oy verme araçlarının özelliklerine ve bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısına koşullara göre değişebilme imkânı getirilmiştir.

Her yurt dışı seçmenin kendisi için belirlenen günde oy kullanmasına karar verilebileceği öngörülmüştür. Gümrüklerde oy kullanma yöntemi de vatandaşlarımız için daha rahat hâle getirilmiştir. Yurt dışı seçmeni, sadece yurda giriş ve çıkışında oy kullanmak zorunda bırakan düzenleme kaldırılmış, seçim sürecinde seçmenin yurtta olduğu sürece oy verebilmesine imkân tanınmıştır. Seçmene, gümrük kapılarında sadece pasaportuyla değil TC kimlik numarasını gösteren nüfus hüviyet cüzdanı veya kimlik tespiti amacıyla düzenlenmiş ve TC kimlik numarasını taşıyan resmi belgelerle de oy verebilmesi imkânı tanınmıştır” dedi.

Yurt dışında yaşayan vatandaşların üzerine düşen sorumluluktan da bahseden Eryılmaz; “Vatandaşımıza üzerine düşen önemli görevler bulunmaktadır. Seçimlerde oy kullanabilmek için mutlaka yurt dışı seçmen kütüğünde kayıtlı olmak gerekmektedir. Yurt dışı seçmen listeleri, yurt dışında sandık kurulmasına karar verilen temsilciliklerin görev çevreleri gözetilerek oluşturulacağından yurt dışı seçmen kütüğünde vatandaşlarımızın güncel adres bilgileriyle kayıtlı olması gerekmektedir. Hem katılımcı demokrasinin gerçekleştirilmesi hem de yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın seçimler vasıtasıyla siyasal kararlara yansıyacak düşünsel birikimlerinden ülke olarak istifademizin artırılması açısından yurt dışı yaşayan seçmenlerin oylarını kullanmaları yönünde azami gayret göstermeleri önem arz etmektedir” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here