Ertem; “Askerlerimizin Beslenmesi, Kar Payı Peşinde Koşan Şirketlere Bırakılamaz”

0
92

CHP Hatay Milletvekili Dr. Birol Ertem, Asker Zehirlenmeleri Hakkında Konuştu

Aralarında CHP Hatay Milletvekili Dr. Birol Ertem’in de olduğu Milli Savunma Komisyonu üyesi CHP Milletvekilleri Manisa’da yaşanan askerlerin yedikleri yemeklerden zehirlenmeleriyle ilgili açıklamalarda bulundular.

Yapılan açıklama sonrası, açıklama ile ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan Milli Savunma Komisyonu üyesi ve CHP Hatay Milletvekili Dr. Birol Ertem; “Son bir ay içinde Manisa’da 4. kez askerlerimiz yedikleri yemeklerden zehirlenmiştir. İlkinde binden fazla asker, ikincide 150 asker, üçünde 70 asker ve sonuncu olayda ise 750 asker yedikleri yemeklerden zehirlenerek hastanelere kaldırıldı. Toplamda 2000’den fazla asker zehirlenme vakasıyla hastanelere kaldırılmıştır. Zehirlenme vakaları Manisa ile sınırlı kalmadı, Diyarbakır’da ve Kastamonu’da askerler yine zehirlendiler.

Aynı ilde 4 üncü defa yaşanan olayların, sıradan bir zehirlenme vakası olmadığını düşünüyoruz.  Manisa’nın en büyük askeri birliklerinde sık sık askerler zehirleniyorsa ve hiçbir tedbir alınmıyorsa, ortada çok ciddi bir sorun vardır ve bu sorun giderek büyümektedir.  Bu soruna dikkat çekmek, siyasi iradenin konuya el koyması gerektiğini düşünerek Manisa’daki askerlerin zehirlenme nedenlerinin araştırılması amacıyla Mecliste Araştırma Komisyonu kurulması için CHP Manisa Milletvekillerimiz başta olmak üzere diğer sayın Milletvekillerimizin imzasıyla bir Araştırma Önergesi verdik. Bu konu meclis genel kurulunda görüşüldü. Maalesef AKP sözcüleri daha önemli işler var diyerek, Araştırma Komisyonu kurulması önerisini AKP Milletvekillerinin oylarıyla reddettiler. Onlar, önemsiz olarak gördüğü için askerlerimiz zehirlenmeye devam ediyor. Bu nedenle Mecliste Araştırma Komisyonu Kurulması için verdiğimiz araştırma önergesini reddeden AKP milletvekilleri, reddin ardından yaşanan zehirlenmelerden sorumludurlar. İlk zehirlenme vakasından sonra yemek şirketinin sözleşmesi feshedilip gerekli tedbirler alınmış olsaydı, binlerce askerimiz tekrar tekrar zehirlenmeyecekti” şeklinde konuştu.

Yaptıkları açıklamada, milli savunmayı ve Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının sağlığını tehdit eden çok ciddi bir sorunla karşı karşıya olunduğuna dikkat çektiklerini kaydeden Milletvekili Ertem; “Bu aynı zamanda ulusal bir güvenlik sorunudur. Askerinin yemeğinin, kuşamının, sağlığının, eğitiminin üzerine titreyen gerçek komutanlar AKP-FETÖ işbirliği ile açılan ergenekon, balyoz kumpas davaları ile ordudan uzaklaştırılıp meydan bu ihalecilere kalınca, zehirlenmeler kaçınılmaz hale gelmiştir. Türk Silahlı Kuvvetlerinin sağlık ve gıda kontrol sisteminde altüst edildi. 15 temmuz darbesi bahane edilerek Askeri hastaneler sağlık bakanlığına devredildi. Sıhhi tahliye, tedavi, gıda kontrolü ve üzerine kurulu müfrezeler işlevsiz hale getirildi. Zehirlenen askerlerin tedavisi yapıldı, fakat peş peşe yaşanan zehirlenmelerin önüne bir türlü geçilemedi.Yaşanan zehirlenme vakalarının asıl nedeni özelleştirme politikalarıyla, Mehmetçiğin mutfağına sokulan şirketlerdir. Askerlerimizin beslenmesi, kar payı peşinde koşan şirketlere bırakılamaz. Bu yüzden Türk ordusunun kendi geleneklerine dönmeli ve Mehmetçiğin kendi karavanasından sağlıklı şekilde beslenmesi sağlanmalıdır” diye konuştu.

“Asker Karavanasına Zehir Bulaştıran İhale Anlayışını Lanetliyoruz”

Milli Savunma Komisyonun CHP’li üyeleri olarak, Milli Savunma Komisyonu Başkanına bir çağrıda bulunarak, Milli Savunma Komisyonunun toplantıya çağrılması talebinde bulunduklarını da sözlerine ekleyen CHP’li Vekil Ertem; “Asker ailelerini tedirgin eden ve toplumda büyük tepkiye neden olan Manisa’da yaşanan zehirlenme vakalarını görüşmek üzere Milli Savunma Komisyonunun en kısa zamanda toplantıya çağrılmasını ve Milli Savunma Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı tarafından konu hakkında komisyon üyelerine bilgi verilmesi istedik. Milli Savunma Komisyonu Başkanının toplantıya komisyonu çağırmasının daha uygun olacağını düşündük. 

Bu vatanın evlatları, göz bebeğimiz Mehmetçiklerimizin sağlığından millet olarak hepimiz sorumluyuz. Bu nedenle Cumhuriyet Halk Partisi olarak, zehirlenme olaylarının takipçisi olacağız. Asker karavanasına zehir bulaştıran ihale anlayışını lanetliyor, zehirlenerek şehit olan er Hüsnü Özel’e Allah’tan rahmet, hastanelerde tedavisi süren askerlerimize acil şifalar diliyoruz” dedi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here