İspermeçet Balinası İSTE’de Kurulacak olan Müzede Sergilenecek

0
963

Akdeniz’de yaygın görünen türlerden biri olan yaklaşık 20 metre boyundaki ispermeçet balinası (Physeter macrocephalus) Arsuz Karaağaç mevkiinde kıyıya vurmuştu. Konuyla ilgili olarak Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdulla Sakallı Uluslararası Doğa ve Doğal Kaynakların Korunma Birliği (IUCN) tarafından nesli tükenme tehlikesinde olan türler arasında gösterilen bu balina türünün 20 metreden fazla boya ve 100 ton ağırlığa ulaşabildiğini; küresel ısınma sebebiyle denizlerdeki sıcaklık dağılımının ve akıntıların değişmesi bu türlerin yakın zamanda bölgemizde sıklıkla görülmesine neden olduğunu belirtti.

Türün biyolojisiyle ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Cemal Turan, dişi bireylerin 7-13 yıl arasında, erkek bireylerin ise 18-21 arasında cinsi olgunluğa ulaştığını, bir gebelik süresinin 14-15 ay sürdüğünü ve 3-6 yılda bir doğum yaptığını ve bu türün 70 yıl kadar uzun bir yaşam sürecinin olduğunu vurguladı. Ayrıca Prof. Dr. Cemal Turan, Physeteridae familyasından tüm okyanuslarda yaygın olan balina türünün baş kısmında depoladıkları ispertmeç ve yağın kozmetik sanayi ve farmokolojide kullanıldığı belirtti.

İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mevlüt Aktaş, Kaşalot olarak da bilinen ispermeçet balinasının Türkiye’de görülmüş 4 balina türünden biri olduğunu ve sayılarının giderek azaldığını ifade etti. İskenderun Teknik Üniversitesi bünyesinde, gelecekte hem araştırmacılar hem de öğrenciler için uygulama imkânı sağlayacak olan bir müze kurulacağını anlatan Prof. Dr. Mevlüt Aktaş, daha önce İskenderun’da kıyıya vuran oluklu balina gibi bu ispermeçet balinasının da müzede sergilenmek üzere uygun bir şekilde gömüleceğini söyledi. Kurulacak olan müzede birçok deniz canlısı ve özellikle balina ve yunus gibi deniz memelileri türlerinin sergileneceğini ve bu müzenin Türkiye’deki önemli merkezlerden biri haline geleceğini ifade etti.

Balinanın denizden çıkarılması ve gömülmesi esnasında operasyonu yürüten İskenderun Teknik Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Sefa Ayhan Demirhan ve araştırıcılar Arş. Gör. Emrah Şimşek ve Arş. Gör. Alper Yanar, parçalanma nedeniyle vücut bütünlüğü bozulan balinayı Hatay Büyükşehir Çevre Koruma Daire Başkanlığı ekiplerinin yardımıyla sahilde uygun bir yere bir yıl sonra çıkarmak amacıyla gömüp, vücudundan ayrılan kemikleri denizden toplayarak temizleme ve parçaların kodlanması amacıyla Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Laboratuarlarına taşıdılar.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here