Başkan Savaş CNN Türk’te Konuştu: “Devletimizden Hakkımız Olan Teşviki İstiyoruz”

0
114

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 18 Haziran Pazar günü CNN Türk ekranlarında yayınlanan ‘Para Dedektifi’ adlı programın konuğu oldu. Sunuculuğunu Cem Seymen’in üstelendiği programda Suriye savaşı yüzünden son 6 yıldır son derece olumsuz etkilenen Hatay’ın ekonomisinin ve üreticilerinin beklentileri masaya yatırıldı.

Hatay’ı coğrafik yönden de oldukça beğendiğinin altını çizen Seymen; “Buranın müthiş bir iklimi var. Mikro biyolojik çeşitliliği de oldukça fazla. Bu sebeple Hatay’a gelebilmeniz için size bir değil onlarca sebep sayabilirim” dedi.

Programda Sunucu Seymen’in sorularını yanıtlayan Başkan Savaş, Hatay’da zayıflayan ekonomi hakkında şunları söyledi; “Biz Ortadoğu’da yaşanan savaş öncesi kendi kendine yetebilen ekonomiye sahip bir şehirdik. Dünya’da ekonomik anlamda kriz de olsa bizi çok fazla etkilemeyen bir durumla karşı karşıya kalırdık. Fakat son 6 yıllık süreç içerisinde bir hem dünyadaki ekonomik krizlerden hem de ülkedeki ekonomik yavaşlamadan etkilenir hale geldik. Şu anda yıllardır alışık olmadığımız bir ekonomik sığlaşma ile karşı karşıyayız. Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak bu işin içerisinden nasıl çıkabiliriz diye düşünmeden edemiyoruz.”

Suriye savaşının ardından Hatay’a gelen mülteciler hakkında da görüş bildiren Başkan Savaş; “Hatay’da yaşadığımız gerilemelerin yanı sıra Suriye’den de 500 bine yakın insan var. Bunların çoğu genç ve çocuk! Tüketici ama yanı zamanda üretebilecek çağda. Bu üretecek çağdaki insanlar daha ucuz işçilik yaptığı için bizim gençlerimiz işsiz kaldı. Gençlerimiz önceleri 1500 liraya çalışırken şimdi bulduğu işte 500 liraya razı olmak zorunda kalabiliyor. Tüm bunlar Hatay’ın ekonomisini aşağıya çekiyor. Savaş ortamı gibi algılandığı için yatırımlar durma noktasına geldi. Hal böyle olunca son 6 yılda çektiğimiz sıkıntıları gittikçe derinleşerek hissetmeye başladık. Burada kara kara düşünmekten çok bu olumsuzluğun içinden nasıl çıkabileceğimizi düşünmeye başladık” açıklamasında bulundu.

Seymen’in ‘Özel teşvik ve özel yasalar ile desteklenecek bir yapı oluşturulamaz mı?’ Sorusunu yanıtlayan Başkan Savaş; “Biz devletimizden özel bir statü istemiyoruz. Biz Türkiye Cumhuriyeti’nin kanunları neyse o kanunlara uygun destek istiyoruz. Teşvik bölgeleri var. Bu bölgeler önceleri 4 iken şimdi 6 bölgeye yükseldi. Bizimle aynı sorunları yaşayan ve 4’üncü bölgede yer alan şehirlerde Suriyeli mülteci sayısı %11. Fakat Suriyelilerin %89’u Hatay’da. Türkiye’deki Suriyelilerin %13’ü Hatay’da. Buradaki nüfusun her 4 kişiden bir tanesi Suriyeli. Eskiden teşvik bölgesi olarak 4’üncü bölgedeydik. Ama şu anda 5’inci bölgeyi hak ediyoruz. Devletimiz, kendi yasalarımıza ve buradaki kişi sayısına göre belediyelerimize İller Bankası’ndan payı verilse, vergilerden gelen paylarımızı buradaki kişi sayısına göre ayarlarsa, teşvik bölgesindeki gelire göre bölge tayini yapılırsa Hatay kalkınabilir. Biz devletimizden bu insanlara da düşen payı vermesini istiyoruz ve 5’inci bölgede olmak istiyoruz. Bu sayede yılda en az 10 milyarlık bir yatırım olur. %1-1,5 işsizlik oranımız azalır ve gençlerimizi istihdam edebiliriz. Hatay yine kendi kendine yeter ama biz Ortadoğu’daki savaş bittiği zaman da güçlü bir Hatay olmalıyız” açıklamalarında bulundu.

Başkan Savaş’ın konuşmasının ardından Seymen Hatay’ın bir savaş bölgesi olmadığını ve muhteşem bir hoşgörü kenti olduğuna dikkat çekerek şehri kalkındırmak adına başta CNN Türk izleyenlerini olmak üzere herkesi Hatay’a davet etti.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here