Çevre Koruma Derneğinden Başkan Civelek’e Ziyaret

0
69

bld-çevre korumaCivelek; “Yaşamı Sürdürebilmek İçin Çevremizi Korumalıyız”

İskenderun Çevre Koruma Derneği (ÇKD) yönetimi, İskenderun Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek’i ziyaret etti. Makamda gerçekleşen ziyarete, İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Barış Sönmez ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Dernek Başkanı Barış Sönmez, ziyarette, Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek’e, hazırladıkları İskenderun Körfezi ve Termik Santral tehdidi başlıklı çalışmayı verdi. Yaptığı konuşmasında, dernek olarak, İskenderun’daki çevre problemleri ve termik santrallerle ilgili aydınlatıcı ve alternatif çözümlerin yer aldığı bir broşür hazırlandığını belirten Sönmez; “Bu çalışmayı burada Belediye Başkanımıza iletiyoruz. Bunu kaymakamımıza ilettik. Bölge milletvekillerine iletmek üzere hazırlıyoruz. Yaklaşık bin tane yapıp bütün milletvekillerimize sunacağız. Ayrıca belediye başkanları, il başkanlarına, muhtarlara, sivil toplum örgütlerine bu çalışmamızı ulaştıracağız” dedi.

Termik santrallerin Samandağ’dan Erzin’e kadar olan nüfusu, bölgedeki tarımı etkileyeceğini, balıkçılık için tehdit oluşturduğunu belirten Sönmez; “Aynı zamanda, havamızı, suyumuzu, toprağımızı kirletecek bir çalışma. İskenderun körfezi maalesef Türkiye’de en kirli havası olan 3. bölge. Hali hazırdaki kirlilik üstüne 13 tane termik santral yeni sıkıntılar doğuracak. Bunu önlemek adına, birlikte çalışıyoruz. Bu konuda bizi destekleyeceğinizi biliyor ve teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek, ‘al kullan, at, yenisini al’ tüketiminin sürdürülebilir bir gidiş olmadığını belirtti.

Yaşanan küresel iklim değişikliklerine dikkat çekerek, insanların kendisiyle, çevresiyle, doğayla barışık olması gerektiğini belirten Başkan Civelek; “Kışın ortasındayız havaya bakın. Bu mevsimde böyle bir hava görmedim. Meteorolojiye göre 4-5 gün daha yağış yok. Barajlarda doluluk oranlarında azalma, kuraklık tehlikesi var. İnsanlar doğayla barışık değil. İnsanlar mutluluğu kaybetmiş, kendisiyle, ailesiyle, komşusuyla, ülkeler, ülkelerle barışık değil. İnsanlar mutluluğu tüketimde arıyor. Halbuki en önemli şey insanın kendisiyle, çevreyle, doğayla barışık olması. Bu barışı insanlar çevre aleyhine bozduysa bu barışı çevre sağlayacak. Çevre uyaracak. İnsanlar yaşamı nasıl sürdürülebilir hale getirebiliriz diye onun için uğraşacaklar. Çünkü büyük kuraklığa doğru gidiyoruz. Bodrum’da sel oldu, bundan sonra intikamını alırcasına yağmurlar birden yağacak, sele dönüşecek. Biz İskenderun’da bu gidişata karşı önlemler aldık. Sel tehlikesine karşı çok büyük drenaj kanalları yaptık” dedi.

İleri teknolojinin artıklarını doğanın yok edemediğini belirten Başkan Civelek; “Yüksek teknoloji artıklarını yok etmenin tek yolu gene yüksek teknolojiyledir. Ambalaj, pet şişe, naylon torbalar gibi atıklar ayrılıyor tekrar sanayiye döndürülüyor, geri kalan son ürün de gübre oluyor. Çok büyük devasa lot yaptık, yer altı sularını kirletmeyecek şekilde. Daha sonra, elektrik enerjisi üretilecek” şeklinde konuştu.

Dernek olarak, Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek’e, teşekkür belgesi verildiğini anımsatan ÇKD Başkanı Barış Sönmez, çöplerin kaynağından ayrıştırılması konusunda bilinç oluşturmak amacıyla birlikte çalışma yapılabileceğini ifade etti.

Doğanın tayfunlarla uyardığını, herkesin kendi çapında önlemini alması gerektiğini belirten Başkan Civelek; “Bir de çevreyi kirleten termik santraller. Her konuda geleceğimize, çocuklarımıza sahip çıkma zamanıdır. Bu aydınlatarak ve bizzat da uygulayarak olur. İnsanlığın en büyük sorunu çevredir. Yaşamı sürdürebilmek için çevremizi korumalıyız. Ekvatordan sonra en çok güneş alan yerlerden biriyiz. En temiz enerji güneş enerji kaynağıdır” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here