Çağlar; “Roboski Katliamı Örtbas Edilemez”

0
124

ihd açıklama8İnsan Hakları Derneği İskenderun Şube Başkanı Sadullah Çağlar, ‘Roboski’ ile ilgili genel merkezlerince yapılan değerlendirmeyi İskenderun kamuoyuyla paylaştı.

Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığının 6 Ocak 2014 tarihli 2013/404 Esas nolu ve 2014/1 karar nolu kovuşturmaya yer olmadığı kararı ile Roboski Katliamında hiç kimseye dava açılamayacağına karar verdiğini hatırlatan Çağlar; “Olayın talimatı Genelkurmay Başkanı Necdet Özel tarafından verildiği halde, şüpheliler arasında gösterilmediği görülmektedir. TCK 24. maddenin 4. fıkrasında konusu suç teşkil eden emrin kesinlikle yerine getirilmeyeceği, böylesi bir emri yerine getiren ve emri verenlerin sorumlu olacağı açıkça belirtilmektedir. Bu durumda askeri savcılığın hukuksal gerekçesi gerçek dışıdır. TCK 24. madde uyarınca silahsız sivillerin bombalanması emrini veren Genelkurmay Başkanı bu emrin verilmesi ile ilgili istihbarat değerlendirmesi yapan diğer askeri yetkililer ve bombalamayı yapan F-16 pilotları açıkça sorumludur. Türkiye’de cezasızlık, bir devlet politikası olarak sürdürülmektedir. Türkiye’de insanlığa karşı işlenen suçlarda devam eden cezasızlık politikası bu kararla kendisini bir kez daha göstermiştir.

Bu karar, Türkiye’de artık özel yetkili ve görevli Ağır Ceza Mahkemeleri ile Askeri Mahkemelerin kapatılması gerektiğini bir kez daha ortaya koymuştur. Roboski Katliamı insanlığa karşı suçtur. Hukuka aykırı olan ve hiçbir vicdana sığmayan bu kararı tanımadığımızı, Türkiye’de adalet arayışını sürdüreceğimizi belirtmek istiyoruz” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here