Aymen, Ülke İhracatını Bloomberg HT’ye Değerlendirdi

0
118

AKAMİB Başkanı Bülent Aymen, Ülke İhracatını Değerlendirdi

Katar’a Direkt RORO Hattı Kurulması Bizi Rahatlatacak”

Son yıllarda yaşanan krizlerin ülke ekonomisi ve ihracatına etkileri hakkında açıklamalarda bulunan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Lojistik Konseyi Başkanı ve Akdeniz Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB)  Başkanı Bülent Aymen, Katar’a direkt RORO hattının kurulmasının ihracatçıyı rahatlatacağını savundu.

Aymen, ekonominin nabzını tutan Bloomberg HT’de Mine Uzunyol’un sunduğu Fokus programına konuk oldu.

Programda ilk olarak son günlerde gündemde olan Katar krizinin ekonomik anlamda etkilerine değinen Aymen; “Ticaretimizi olumlu anlamda etkileyecek, daha şimdiden 6 Haziran’dan bu güne 15 günlük bir süreçte 71 uçakla 5.000 ton gıda ürünü ihraç edildi Katar’a. Suudi Arabistan Körfez bölgesinde ticari olarak bizim rakibimiz, oluşan boşluğu değerlendireceğiz. Katar’a direkt RORO hattı kurulması ile ilgili de çalışmalar devam ediyor, Arabistan üzerinden ihracatta sıkıntılar yaşıyorduk, bu bizi rahatlatacak” şeklinde konuştu.

İhracatçının en büyük 3 sorunundan birinin KDV olduğunu vurgulayan Aymen; “Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak İhracatın artması için Hükümetten talep ettiğimiz 10 maddelik önlem paketi çok önemli. Özellikle KDV’deki finansman yükünün azaltılması ve ihracatçıya verilecek kredi faizlerinin tek hanelere inmesi ile ilgili yapılacak çalışmalar, ihracatçılar için çok ciddi bir rahatlama getirecek. Bildiğiniz gibi ihracatçının en büyük 3 sorunundan biri, KDV,  bu yeni önlem paketi için KDV’de İngiltere modeli üzerinde çalışılıyor, o model uygulanırsa ihracatçı açısından çok iyi olur, bir diğer sorunumuz istihdam ve kıdem tazminatları, bu konuda da çalışma yapılıyor. Bir diğer konu da ihracatın finansmanı. Burada da KGF ile ihracatçı için yerinde önlemler alınıyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Ülkedeki 2017 ilk 5 ayında gerçekleştirilen ihracatı değerlendiren Aymen, %15’lik ihracat artışı içerisinde Irak’a ve Körfez Ülkelerine ihracattaki artışın olumlu olduğunu kaydet. AB ülkelerine ve ABD’ye ihracatta da artış yaşandığını kaydeden Aymen, mevcut pazarlarda büyümenin ötesinde asıl önemli olanın Afrika gibi, Güney Amerika gibi yeni pazarlara girmek olduğunun altını çizdi. Son 7-8 yıldır bu pazarlara giriş için çabaları olduğunu ifade eden Aymen; “Oysa Çin, ABD ve Fransa gibi ülkeler çoktan bu pazarların vazgeçilmezi oldular” dedi.

Navlun fiyatları ile ilgili yaşanan soruna da açıklık getiren Aymen; “Bu küresel bir sorun, 3 konteyner hat firmasının tüm dünyada fiyatları domine etmesinden kaynaklanıyor. Biz de TİM olarak Ekonomi Bakanlığının patronajında bu firmaların Türkiye’deki acenteleri ile ihracatçılarımızı bir araya getirdiğimiz toplantılar düzenleyerek Türkiye’de ihracatçının güçlü olduğunun mesajını vermeye, bu konuda bir lobi oluşturmaya çalışıyoruz” şeklinde ifadelere yer verdi.

İhracatçının yüksek kur ile ilgili de sıkıntısının olduğunu dile getiren Aymen, hammaddenin %60-70 oranında ithal edildiğini, yüksek kur maliyetleri yükselttiğini kaydederek, her zaman çok düşük de olmayan reel ve dengeli kuru tercih ettiklerini vurguladı. (Haber: Doğan SÜSLÜ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here