“Amacımız İki Halk Arasındaki Köprüyü Kurmak”

0
84

CHP Heyeti Esad’la Görüştü

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşen CHP Hatay Milletvekilleri Hasan Akgöl, Mevlüt Dudu, İstanbul Milletvekili Şafak Pavey ile Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı’dan oluşan heyet Türkiye’ye döndü. Heyet, kayıp yabancı gazetecilerden Beşşar Kaddumi’nin yaşamını yitirmiş olabileceğini, diğeri hakkında bir bilgi bulunmadığını açıkladı.

İç savaşın yaşandığı Suriye’ye güvenlik gerekçesiyle gizli bir şekilde giden CHP heyeti, Beşar Esad ile bir görüşme yaptı. Görüşme sonrası yurda dönen CHP heyeti ziyaretleri hakkında bilgi verdi. CHP Hatay Milletvekili Hasan Akgöl, Suriye’de kaybolduğu bildirilen ABD’li gazeteci Austin Tice’yi Beşar Esad’a sorduğunu, gözaltında ise kendilerine teslim edilmesini istediklerini söyledi.

Beşar Esad’ın ABD’li gazeteci hakkında bilgisinin olmadığını söylediğini kaydeden Akgöl, Ürdünlü kayıp gazeteci Beşşar Kaddumi’nin durumunu da sorduklarını ancak yaşamını yitirmiş olabileceğinin söylendiğini belirtti. Akgöl; “Beşşar Kaddumi’nin yaşamını yitirmiş olabileceği konuşuluyor. Beşar Esad’tan her iki gazetecinin akıbeti hakkında araştırma yapılmasını talep ettik. O da gerekli çalışmaları yapacağını söyledi” dedi.

Milletvekili Hasan Akgöl, yaptıkları ziyaretin çok olumlu geçtiğini de kaydederek; “Esad’la görüştük. Demokratikleşme yolunda atılan adımlar konusunda bilgi aldık. Bununla alakalı Anayasa’da değişiklik yapıldığını öğrendik” dedi.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı ise görüşmeye ilişkin, “Türkiye hükümeti Suriye ile bütün ilişkilerini koparttığı için, Suriye halkı ile Türkiye halkı arasındaki köprü CHP olmuştur” diye konuştu.

Suriye’ye gittiklerinde davetin sonsuz olduğunu söylediklerini ifade eden Atıcı, “Bu sürekli bir davettir. ‘Ne olur sürekli gelin, en kısa zamanda tekrar bekliyoruz’ bu mesajı Esad veriyor. Diyor ki, ‘Hükümet ile köprüler atıldı ama biz Türk halkını ayırıyoruz, biz bu iki halkın birbirine düşman olmasını istemiyoruz. Erdoğan bize düşman gibi davranıyor. Hükümetler gider, değişir ama halklar düşman olursa toparlamamız zor olur.’ İstediğimiz zaman kendisiyle görüşebileceğimizi söyledi” dedi.

Esad’ın mesajlarını da anlatan Atıcı, şöyle konuştu; “Esad diyor ki; “Suriye’deki terör arttı, Türkiye’nin bunda çok büyük rolü var, şu anda 23 uyruktan terörist var, daha önce birkaç grup vardı. Bize en çok terörist Libya ve Yemen’den geliyor. Türkiye burada bir koordinatör ülke durumuna geldi. 2 bin tane Libyalı aldılar, İstanbul’da eğittiler, buraya gönderdiler. Katar bize komşu değil, Katar üzerinde milyarca dolar Türkiye’ye yardım geliyor. Bu para nereye gidiyor? Bunlar bizi çok üzüyor, hükümet kardeşimiz değil ama halk bizim hala kardeşimiz. Çözüm Türkiye’nin silah ve para insan girişlerini kontrol etmesinden geçiyor, Türkiye sınırdan terörist, para girmesin biz bu sorunuzu çözeriz. Ancak bu tren kaçtı. Suriye halkı bu savaşı kazanırsa iki kişi kaybedecek, Erdoğan ve Katar Emiri. Çünkü savaş üzerine ikballerini inşa etmişlerdir. Suriye halkı kazanırsa Erdoğan’ın başkanlık hayalleri de karizması da boşa gidecek. Bu savaşı Erdoğan ve Katar Emiri kişiselleştirmekte. Olayın başındaki silahlı muhalifler şu anda bize dönmeye başladı. Biz de anayasa değişikliği yaptık. Siyasi partiler yasasını, basın yasasını değiştirdik. Türkiye artık laik bir ülke değildir Erdoğan hükümetiyle.

Kuzey Suriye’deki Kürtler, Kuzey Irak’taki Kürtler görüşme halinde. Türkiye’deki Kürtleri de alarak bir devlet kurma çabası içerisinde. Erdoğan bunu görüyor ve kullanıyor. Kürt devleti kurulabilir.”

Atıcı, Türkiye’ye döndüklerinde hazırlayacakları raporu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na sunacaklarını belirterek, “Genel Başkan’ın bilgisi dahilinde geldik. Bizim amacımız iki halk arasındaki köprüyü kurmak” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here