Ali Karadaş; “Asgari Ücretlilerin Sesi Olalım”

0
192

Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Ali Karadaş; “Asgari Ücretlilerin Sesi Olalım”

Eğitim Sen İskenderun Şube üyeleri, sendika binasında düzenledikleri basın toplantısında, asgari ücrete yapılması gereken zam hakkında değerlendirmelerde bulunurken, asgari ücretin en az 2200 TL olması gerektiğini savundular.

Üyeler adına konuşan Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Ali Karadaş, bu yıl zamların tavan yapmasıyla geçtiğimiz yıllardan farklı olduğunu kaydederek; “Bu sefer belirlenecek asgari ücretin öbür yıllardan farkı vardır. Çünkü zamlar tavan yaptı. Birincisi; 2018 yılı gittikçe derinleşen ekonomik krizin başlangıç yılı olmuş ve elektrik, doğalgaz başta olmak üzere hemen hemen bütün temel tüketim maddelerine en az % 50 zam gelmiştir.

İkincisi; 1600 liralık asgari ücret zaten çok yetersizdi. Ama son aylarda alım gücü % 50 civarında düşmüş ve asgari ücretlinin durumu çok daha kötü olmuştur. Asgari ücret adeta erimiştir. Aileler geçim sıkıntısı nedeniyle daha önce olmadığı kadar sıkıntılar yaşamakta, bu nedenle şiddetli geçimsizlik başta olmak üzere birçok sorun yaygınlaşmaktadır. Üçüncüsü; enflasyon tarihi rekorlar kırmakta ve işçinin, emekçinin alım gücü günden güne düşmektedir. Dördüncüsü; ekim ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 1919, yoksulluk sınırı 6252 olarak belirlenmiştir.

Asgari ücret, ülkemizin en büyük Toplu İş Sözleşmesidir. Bu sebeple asgari ücrete yapılacak zam oranı başta özel sektör çalışanları olmak üzere ülkemizdeki bütün emekçileri, kamu çalışanlarını ve emeklileri ilgilendirmektedir” diye konuştu.

Asgari ücretin en az 2200 lira olması gerektiğini savunan Karadaş; “Bu nedenle; Temel tüketim maddelerine yapılan zamlar ve alım gücündeki düşüşü göz önüne aldığımızda 2019 yılı için belirlenecek asgari ücret en az 2200 lira olmalıdır. Asgari ücretli zaten geçinememektedir. Bu nedenle asgari ücret vergi dışı bırakılmalıdır. Vergi asgari ücretlilerden değil zenginlerden, çok kazananlardan alınmalıdır. 2018 yılında binlerce işçi işini kaybetmiştir. İşten atmalar artarak devam etmektedir. Kriz bahane edilerek işten atmalar yasaklanmalıdır. Krizin bütün yükünün krizi ortaya çıkaran patronlara değil, işçilere yıkıldığı bu günlerde TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ başta olmak üzere işçi sendikaları sessizliğini bozmalı; hem kendi üyelerinin, hem de milyonlarca sendikasız işçinin sesi olmalıdır.

Sendikalar işsizliğin, sefaletin ve yoksulluğun tavan yaptığı bu günlerde sesini çıkarmayacaksa ne zaman çıkaracaktır? Asgari ücretlilerin zor zamanlar yaşadığı bu dönemde Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası olarak bütün sendikaları, siyasi partileri, odaları ve emekten yana bütün örgütleri asgari ücretlilerin sesi olmaya çağırıyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here