İskenderun Körfezi Tam Manasıyla Balon Balığı İstilasında

0
635

Balon Balığı, Türkiye’de Akdeniz, Ege, Marmara bölgesinde görülmekle birlikte genellikle yosunlu bölgelerde yaşamaktadır. Halk arasında ‘Balon Balığı’ olarak anılan bu türler, Kirpi Balığı ismiyle de bilinmektedir. Genellikle deniz diplerinde yaşayan bu tür balıklar, etinin zehirli olması ve kendini tehlike altında görmesi halinde şişmesiyle dikkat çekmektedir. İşte, zehirli bir deniz canlısı olan Balon Balığı hakkında bazı bilgiler.

Balon Balığı, ılıman denizlerde yaşayan bir balık türüdür. Akdeniz, Ege ve Marmara’da taşlık ve yosunlu bölgelerde yaşar. Halk dilinde “balon balığı” olarak bilinir. Dipte yatarak başının üstündeki gözleri ile küçük canlıları veya balıkları görüp avlar.

Nisan-Mayıs aylarında kışladıkları derin sulardan sahillere, bazen de Acısu bölgelerine sokulup Temmuz-Eylül arasında üreme yapar. 10-20.000 yumurta döker. Yavrular önce planktonlarla daha sonra omurgasızlarla beslenir. Özel avcılığı yapılmadığı için ekonomik değeri azdır. Eti zehirlidir. İşgalci bir balıktır. Bazı türleri yerli balıkların neslini tehdit eder. Oltaları kopardığı için balıkçıların en kötü kâbusudur.

İskenderun körfezinde geçtiğimiz senelerde tek tük görünen bu balık, son zamanlarda tam manasıyla körfezi egemenliği altına aldı. Bu konuyla ilgili geçmiş yıllarda yazdığım makalelerimle bu azman balığa dikkat çekmiştim.

Balon balığı zehirli olmasının yanında körfezimizde diğer balık türlerinin yaşamlarına asla izin vermiyor. İstilacı olan 2008 isimli kırmızı balığında kaybolmasına sebebiyet vermesinin yanında Çipura, Lüfer, İstavrit, Akya, Lagos ve benzeri tüm balıkların yumurtlama mevsiminde yumurtalar daha larva halindeyken onları yiyerek beslenen balon balığı şu an itibariyle körfezimizde hâkimiyeti ele geçirmiş durumda.

İskenderun İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri bu konuda zor günler geçiriyor. Balon balığı istilasında yapacak çok şeylerin bulunmadığı için balıkçılarımızın tedirginlikleri, sıkıntıları, dertleri bayağı çok büyük. Ağ atan bir balıkçının da en büyük korkusu balon balıkları. Ağı dişleriyle paramparça ederek, yüzlerce liraya alınan ağları kullanılamaz hale getiriyor.

Balon balıklarının en iyi konakladıkları yer olan İskenderun körfezinden hızla Akdeniz’e yayılarak tüm Akdeniz’i korkutucu boyutlara ulaştırıyor. Balık neslinin çok hızlı şekilde tükendiği İskenderun körfezinde, balon balığı için ne gibi önlemlerin alınacağı merakla bekleniliyor.

Körfezin en sığ ve en derin yerlerinde çok sıklıkla yer tutan balon balığı denizin dip noktalarında yüzlercesi binlercesi diğer balıkların hem etiyle hem de yumurtalarıyla besleniyor. Normal bir olta balıkçısı balığa çıktığına pişman şekilde geri dönüyor. Olta iğnelerini misinayı dişleriyle parçalayan bu azgın balık maalesef körfezimizde balık neslini tam manasıyla tüketiyor.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here