Vekil Eryılmaz, Silah Sevkiyatını TBMM’ye Taşıdı

0
72

refik eryılmaz5CHP Hatay Milletvekili Av. Refik Eryılmaz son bir ay içinde Türkiye üzerinden gerçekleşen silah sevkiyatlarını TBMM gündemine taşıdı. Konuyla ilgili olarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği soru önergesini meclise sunan Milletvekili Eryılmaz, önergesinde şu ifadelere yer verdi;

“Ulusal basın yayın kuruluşlarında günden güne sınır bölgelerinde asayiş olaylarının artışıyla ilgili haberler işlenmektedir. Son bir ay içinde sınır bölgelerinde; Hatay’ın merkeze bağlı Narlıca Beldesi yakınlarından Suriye’ye geçiş yapmak isteyen 3 aracı fark edip, lastiklerine ateş açarak durduran askeri birliklerimiz, her biri yaklaşık 50 kilo ağırlığında 20 çuval dolusu kükürt ve kapakları mühürlü vaziyette 8 adet kimyasal varil ele geçirmiştir. Takip eden günlerde, İskenderun Limak Port’ta Gümrük Muhafaza ve Kaçakçılık İstihbarat Müdürlüğü ekipleri tarafından Mısır’dan gelen Ro-Ro gemisinden inen Türk TIR’ında bomba düzeneklerinin ele geçirildiği iddiaları yer almıştır. Akabinde yaşanan olayda Adana polisi uyuşturucu sevkiyatına yönelik yapılan bir ihbarı değerlendirmiş, sevkiyatı gerçekleştiren TIR’da yapılan aramada roket, füze, el bombası ve çeşitli çap ve markada silah olduğu ileri sürülmüş,  eskortlarla Şakir Paşa Polis Merkezi’ne götürülen TIR’ın boşaltılıp, silahların envanterinin çıkartılacağı ifade edilmiştir.

Bu çerçevede; 1-Hatay’ın merkeze bağlı Narlıca Beldesi yakınlarından Suriye’ye geçiş yapmak isteyen 3 aracın içinde yakalanan kimyasal maddelerin içeriği nedir? Bu kimyasal maddeler nereden ve kimler aracılığıyla temin edilmiştir? 2-İskenderun Limak Port’ta Mısır’dan gelen Ro-Ro gemisinden inen Türk TIR’ından bomba düzeneklerinin ele geçirildiği iddiaları doğru mudur? Bu Tırın rota güzergâhı nedir? İddia edilen tırda hangi menşeide ve ne kadar yasadışı unsura rastlanılmıştır? Bu mühimmatlar kim yâda kimler tarafından temin edilmiş, kim yâda kimlere teslim edilmek istenmiştir? Suriye’de olayların başlangıcı kabul edilen 26 Mart 2012 tarihinden günümüze kadar ülkemiz limanlarında hangi bandıra ve ne kadar gemiye ilgili bakanlık nezdinde izinsiz ve manifesto dışı yük, yasa dışı unsur nedeniyle işlem yapılmıştır? İşlem yapılan izinsiz ve manifesto dışı yüklerin içeriği nedir? 3-Adana polisi tarafından yapılan operasyon neticesinde durdurulan TIR’da roket, füze, el bombası ve çeşitli çap ve markada silah bulunduğu iddiaları doğru mudur? Bu operasyon neticesinde ne kadar silah ve mühimmat ele geçirilmiştir? Yakalandığı iddia edilen silah ve mühimmatlar kim yâda kimler tarafından temin edilmiş ve kim yâda kimlere teslim edilmek istenmiştir? Adana Valisi Sn. Hüseyin Avni Coş terör örgütü bağlantısı üzerinde durdukları ve mühimmatın Türkiye dışında kullanılacağı bilgisine ulaştıklarını ifade etmiştir. Ancak ulusal basına yansıyan Jandarma ve valilik kaynaklarına dayandırılan haberler bu mühimmatın Konya’da üretilip Suriye’ye gönderileceği yönündedir. Bu iddia doğru ise Sayın Vali neden gerçeğe aykırı beyanlarla bu olayı kamuoyundan saklama gayreti içine girmiştir? Bu mühimmatların siparişi iddia edildiği gibi Adana ve Konya’daki silah fabrikalarına mı verilmiştir? Hangi terör örgütü bağlantısından hangi gerekçelerle şüphelenilmektedir? Sayın Valinin açıklamalarına göre bu silah ve mühimmatlar Türkiye dışında kullanılacaksa hangi ülkede kullanılacaktır? Bu konuda kamuoyuna detaylı bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz? 4-Son bir ay içinde yaşanan bu asayiş olaylarındaki artıştan ülkemiz içinde ve sınırlarımızda gerekli tedbirlerin alınmadığı sonucu çıkarılabilir mi? Bu suçlara iştirak edenler hakkında Terörizmin Finansmanının Önlenmesinin Hakkında kanun kapsamında işlem yapmayı düşünüyor musunuz? 5-Yeni bir demecinizde El Nusra ve Kaide gibi örgütlerin Türkiye’de barınamayacağını ifade ettiniz. Bu konuda Suriyeli sığınmacılardan sorumlu Koordinatör Vali Veysel Dalmaz’ın Türkiye’de El Kaide kaynaklı bazı derneklerin örgütlendiği ve bu dernekler aracılığıyla cihatçı veya beyin yıkamayla adam devşirildiğine yönelik demeci ulusal basın yayın kaynaklarında yer almıştır. Tarafınızdan ülkemizde El Kaide kaynaklı derneklerin olduğuna yönelik bir çalışma yâda tespit yapılmış mıdır? Sayın valinin basına yansıyan iddiaları doğru ise bu konudaki çelişkiye yönelik kamuoyunu tatmin edici bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here