Vatana Hayırlı Uğurlu Olsun

0
56

Günaydın sevgili okuyucularım nasılsınız bu sabah? Seçim sonuçları ülkeye hayırlı olsun. Şimdi sıra da verilen sözlerin yerine getirilmesi var. Beyaz Toroslar olmayacak başta, analar artık ağlamayacak, emeklilere verilen sözler tutulacak, öğrenci kredileri artacak. Ülkeye huzur istikrar gelecek. Seçim şarkılarında söyledikleri gibi her yer de birlik beraberlik olacak, ayrımcılık, gayrımcılık, kayırmacılık   kalmayacak. Ve daha verilen bir sürü söz yerine getirilecek! Hadi hayırlısı olsun. Yaşayıp hep birlikte göreceğiz. Şimdi içinde bulunduğumuz haftanın öneminden söz etmek istiyorum Kızılay ve Organ Bağışı Haftası. Sağlık ve sevgiyle kalalım sevgili okuyucularım hep birlikte ayrımsız gayrımsız.

Kızılay Haftası

Her yıl 29 Ekim-4 Kasım tarihleri arasında Kızılay Haftası’nı kutlarız. Kızılay bir yardım kurumudur. Yardım insancıl bir duygudur. İnsanları yücelten bir düşüncedir. Bu düşüncenin yaygınlaşması, dünyamızı güzelleştirir. Barış içinde bir arada yaşamamızı sağlar. İnsanlar arasında birlik ve beraberlik duygularını geliştirir. Kızılay Haftası’nda, Kızılay Derneğinin kuruluş amacı ve çalışmaları konusunda okulda, sınıfta konuşmalar yapılır, bilgiler verilir. Radyo ve televizyonda Kızılay ile ilgili programlar yayınlanır. Felakete uğrayanlara din, dil, soy ayrımı yapmadan yardım edilmesi gerektiği görüşünü ilk olarak İsviçre’li bir yazar savundu. Tek tek yapılan yardımın yeterli olmadığı görüşünde birleşen Avrupalı devlet adamları İsviçre’nin Cenevre kentinde toplandılar. 1859 yılında İlk Yardım Derneği’ni kurdular.

Bağımsız, yansız uluslararası bir kuruluş olan bu dernek daha sonra Kızılhaç adını aldı. Kızılhaç Derneği’nin kuruluşundan kısa bir süre sonra ülkemizde 1868 yılında Yaralı Askerlere Yardım Derneği kuruldu. Dernek bir süre sonra Hilal-i Ahmer adını aldı. Hilal ay, ahmer kırmızı demektir. Cumhuriyet döneminde derneğin adı bu anlamı açıklayıcı biçimde değiştirildi. Türkiye Kızılay Derneği oldu. Kızılay; savaş, deprem, sel baskını, yangın, salgın hastalık gibi felakete uğrayanlara yardım eder. Depremden, selden, yangından zarar görenlerin yardımına koşar. Felakete uğrayanların barınmaları için çadır, battaniye yiyecek, giyecek dağıtır. Yaralananların iyileşmeleri için geçici hastaneler kurar.

Savaşta yaralanan askerlerin iyileşmeleri için çaba gösterir. Onlara her tür yardımda bulunur. Kızılay salgın hastalık durumlarında hastalara yardım eder. Aşevleri açar, aşevlerinde yoksul, kimsesiz, düşkün yurttaşlara yiyecek ve içecek verir. Yurt içinde ya da yurt dışında deprem, sel baskını, savaş olur olmaz Kızılay depolarını açar, felaket bölgesine çadır, battaniye, giyecek, yiyecek, kan ve ilaç gönderir. Bu yardımların dağıtımını sağlar. Kızılay ülke içinde ve ülke dışında yaptığı bu yardımları; üyelerin ödentileri, yardımseverlerin bağışları ve öğrencilerin satın aldıkları Kızılay pullarından elde ettiği gelirlerle karşılar. Kızılay, hiç bir ayrım gözetmeksizin doğal yıkımlara uğrayanlara, savaş yaralılarına, düşkünlere, salgın hastalıklara yakalananlara, din, dil, ulus ayrımı yapmadan yardım elini uzatır.

Kızılay gerektiğinde aynı amaçlı Kızılhaç, Kızılaslan, Güneş gibi yardım kuruluşları ile işbirliği yapar. Kızılay gençlik kampları, aşevleri, hastaneler, dispanserler, kan merkezleri gibi sağlık ve yardım kuruluşlarını çalıştırır. Türkiye Kızılay Derneği’nin beyaz zemin üstünde kırmızı aydan oluşan bir bayrağı vardır. Kızılay bayrağındaki beyaz renk yaralı askerlerin gömleklerini, kırmızı ay ise kan izlerini simgelemektedir.

& & & & &

Organ Bağışı Haftası

Ülkemizde 03-09 Kasım tarihleri arası “Organ Bağışı Haftası’’ olarak belirlenmiştir. Organ Bağışı: Kişi hayatta iken, kendi iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisinde kullanılmasına izin vermesidir.

Ülkemizde  20.000 i aşkın kişi hayatlarını devam ettirmek için organ nakline ihtiyaç duymaktadır. Özellikle kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar uygun ve yeterli verici olmaması nedeniyle kısa süre içinde hayatlarını kaybetmektedir. Yine Şeker Hastalığı, Hipertansiyon gibi kronik hastalıkların sonucunda oluşan özellikle Böbrek Yetmezliği her geçen gün artan vaka sayısı ile ülkemiz için kanayan bir yaradır. Bugün Böbrek Nakli için bekleyen 17.997 hastamız vardır.

Ülkemizde 29.05.1979 tarihli 2238 sayılı kanun ile “Organ ve Doku Nakli Hizmetleri” yürütülmektedir. 2011 yılı için Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü verilerine göre 20.169 kişi nakil için sıra beklerken 2011 yılında sadece 320 tane Organ Bağışı yapılmıştır. Birçok hasta bağışlanmış bir organ beklerken ölmektedir. Başarılı bir nakilden sonra ise kişiye gerçek bir yaşam armağan edilmiş olur.

Hayatta iken kişiler kalp, böbrek, karaciğer, akciğer, pankreas, incebağırsak, kornea, kas, kemik iliği gibi organlarını bağışlayabilirler. 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan bir kişiden organ ve doku alınabilmesi için vericinin en az 2 tanık önünde bilinci açık ve tesirden uzak olarak önceden verilmiş yazılı, imzalı veya sözlü olarak beyan edip imzaladığı tutanağın hekim tarafından imzalanması gerekir. Organ Bağışında bulunan kişilerin Organ Bağışı Kartlarını üzerlerinde taşımaları ve aile yakınlarına konu ile ilgili bilgi vermeleri gerekir. Çünkü kişide beyin ölümü gerçekleştiğinde akrabalarının organ bağışı için karar vermeleri gerekmektedir.

 Halkımızın organ bağışı konusunda hassasiyetlerinin artması, ancak bu saye de; bizlerin de ihtiyacımız olduğunda organ bulunabileceği açıktır. Ne yazık ki bizler ancak alıcı durumuna gelince bağışın önemini fark edebiliyoruz. 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası önderliğinde tüm halkımızın organ bağışında katılımlarını gönülden desteklemekteyiz.

Günün Şiiri

Organ Nakli

Akıl ermez oldu tıptaki hıza,
Buluşlar peş peşe geldi de geldi,
Söz geçmiyor artık oğlana, kıza,
Hepsi bir acayip oldu da geldi.

Gelmesin kimsenin bir şey aklına,
Ben de taraftarım organ nakline,
Nice vücut girip robot şekline,
Kefeni ucundan deldi de geldi.

Boşuna mı Hacı Bey’in tasası,
Delinmiş cepleri, bomboş kasası,
On milyarı geçmiş safra kesesi,
Sekize Arap’tan buldu da geldi.

Kandırmışlar bizim komşu salağı,
Ciğer almış, üste verip dalağı,
Ninemin sattığı sağır kulağı,
Ucuz buldum diye aldı da geldi.

Bağırsağın çıkmış türlü türlüsü,
Gavurdan mı geldi dedim kirlisi,
Yemin etti, billah dedi yerlisi,
Bir parça numune böldü de geldi.

Hırsız Ali böbrek almış, eşi yok,
İçinde bir tane bile taşı yok,
Faturası kayıp dedi, fişi yok,
Herhalde tezgahtan çaldı da geldi.

İcradan kurtarmak için kaynını,
Satmış derler Öküz Ahmet beynini,
Bit pazarında gördüm zira aynını,
Görünce yanıma bildi de geldi.

Çekik olur diye gözün Japon’u,
Gazeteden aldı kesip kuponu,
Kırık kola dökmek için betonu,
Gidip Almanya’da kaldı da geldi.

Olunmaz ecelle dava içinde,
Geldi, geçti ömrüm hava içinde,
Bulunan binlerce deva içine,
Şaşırdı şu Rasim öldü de geldi

Rasim Köroğlu

Günün Fıkrası

“Kocacııığııım” demiş.. “Rüyamda ne gördüm biliyor musun? Akşam eve elinde çok şık paketlenmiş bir kutuyla geliyorsun. Ben paketi heyecan içinde açıyorum ve içinden ne çıkıyor biliyor musun? Bir inci kolye! Sence bunun anlamı ne olabilir???”

Adam gülümsemiş: “Bu akşam öğrenirsin sevgilim…” Ve adam akşam eve gelmiş, elinde gayet şık paketlenmiş bir kutu… Kadın gözlerine inanamamış “Kocacııığıımmmmm sen bir harikasın!!!” diye paketi alelacele açmış. Ve kutunun içinden ne çıkmış dersiniz? “RÜYA TABİRLERİ KİTABI”

Günün Sözü

Allah, kimseyi yanlışı savunacak kadar CAHİL, doğruyu inkâr edecek kadar da NANKÖR yapmasın.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here