Vali Lekesiz; “Aklımızı Kullanıp Gereken Çalışmaları Yapacağız”

0
46

kırsal kalkınma1‘Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı’ Siyasi Parti İl Başkanlarına Tanıtıldı

Hatay Valisi Celalettin Lekesiz’in başkanlığında, Siyasi Partilerin Hatay İl Başkanlarına ‘Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı’ tanıtıldı. Tanıtım toplantısında konuşan Hatay Valisi Lekesiz, bu planın bölgenin ve Ortadoğu’nun tarım ve ticaret üssü olmasını hedefleyen bir çalışma olduğunu belirtti.

Antakya Oteli’nde gerçekleşen toplantıya Ak Parti, MHP, BDP, BTP, DP, SP ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi İl Başkanları katıldı. İlimizin tarımı hakkında bilgi veren Vali Lekesiz, sahip olduğu ovaları, iklim kuşağı, florası ve faunasına bakıldığında ilimizin tarım sektörü açısından adeta bir cennet olduğunu ifade ederek, 2000 yılı itibarıyla yıllık tarımsal üretiminin parasal karşılığının 575 milyon lira iken 2012 yılında bu rakamın 3 milyar 347 milyona ulaştığını söyledi.

İlimizin bu rakamla Türkiye’nin ilkleri arasında olduğunu ancak sahip olduğu değerlere bakıldığında elde edilen gelirin çok daha fazla olması gerektiğine dikkat çeken Vali Lekesiz; “Sahip olduğumuz bu değerler başka ülkelerin elinde olsaydı bu gelir daha mı az yoksa daha mı fazla olurdu? Daha fazla olurdu diyorsak o zaman aklımızı kullanacak ve gereken çalışmaları yapacağız” diye konuştu.

Planın tam da bu amaca yönelik olduğunu ifade eden Vali Lekesiz, planın 76 belediye ve 362 köy ziyareti yapılarak, 972 verinin analizi sonucunda 18 aylık bir süreçte hazırlandığını, ilçe ve köy bazında kümelenme esasına göre ürün deseni haritalarının belirlendiğini ifade etti. Lekesiz, bu planın bölgenin ve Ortadoğu’nun tarım ve ticaret üssü olmasını hedefleyen bir çalışma olduğunu kaydetti. Hatay Valisi Lekesiz; “Kulaktan dolma bilgilerle üretim yapılırsa ürün elde kalır. Oysa dünya pazarlarının talep ettiği kalitede ürünlerin yetiştirilmesi durumunda ürün elde kalmaz. Bu planda hangi parselde en iyi ürün yetişir bunlar belirlendi. Tarım sektörünün ihtiyaç duyduğu A’dan Z’ye hemen her şey bu planda var” diye konuştu.

Siyasi parti il başkanlarının öneri ve görüşlerini de dile getirdiği toplantıda söz alan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi, plan kapsamında 2011-2012 döneminde gerçekleşen çalışmaları ve gelişmeleri anlattı.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here