Uzun Yaşamak, İnsanım Diyebilmek (5)

0
41

Değerli okurlarım, belli ve önemli konularda insanlara baskı yapmanın fayda yerine zarar vereceğini artık bilmeliyiz. Müptelası olunan zararlı şeylerin, o kişi ve kişilerin sağlığını doğrudan tehdit ediyor olsa bile… Bu gibi insanlara yavaş-yavaş, aheste-aheste alıştıra-alıştıra söylerken, sonunda neler kazanacağının altı çizilerek anlatmak gerekmektedir. Beyaz camda program yapanlar, sigaranın ve bulut renkli lezzettin yakınında bile geçmemişler, tadını, keyfini bilmiyorlar. Onlar için “Bırakın” demek çok kolay.

Oysa insanları keyif aldıkları maddelerden uzaklaştırmanın raconu vardır. Bunu bilemezsen yaptığın programda da, mesleğinde de başarılı olacağın söylenemez. “Yaşamak için Yemeli, yemek için yaşamamalı…” Bu güzel söz bana ait değildir. Çocukluğumda duymuştum ve şimdi de gerek olduğunu düşünüyorum. Bu sözlerde mideciler konu ediliyor. Bizim o insanlarla şimdiye kadar beraberliğimiz olmadı, şimdiden sonra da olacağını hiç sanmıyorum. “Aşk, spor garın mı doyurur?” diyenlerden söz ediyorum.

Uzun ve sağlıklı yaşamak ve insan oldum diyebilmek için; özellikle sevmiş olmak, sevmek şart! Yani, gönlünüz dolu olacak, volkan gibi lav püskürtmeye hazır bir yanardağ gibi olacak. Hafiften kıpırdadığı zaman tüm güzellikleri göreceksiniz. Gönül buğulandığı zaman, gözler şaşı olur, katmer-katmer çapaklı olur ve hiç bir şey görmez göremez. İşte o zaman siz ihtiyarsınız ve ölümünüzü bekliyorsunuz demektir. Dikkat ederseniz, kalpten yürekten söz etmedim. Sadece gönülden ve onun dolu olmasından söz etmeye çalıştım. Her şey oraya endekslidir. Yaşı da, sevgisi de, güzellikler de. Hepsi orada.

O gönül, nasıl bir şeyse, ölüm onun önünde secde eder. Sağlıklı ve uzun yaşayabilmek için, tütün ve alkollü içeceklerden uzak durmak gerekmektedir. Onları birden bire bırakmanın getirisi, götürüsü tartışılabilir ama çok olanı yarıya indirmekte faydalar vardır. Sigara ve alkolden kopamıyorsanız ya da azaltamıyorsanız, spora başlayın ve sonuna kadar devam edin. Attığınız terle birlikte nikotinde, alkol da buhar olup kaybolacaktır.

Sağlıksız uzun yaşamak bir işkencedir. Ona yaşamak denmez yakınları üzmekten başka bir şey değildir. Spor yapmak güzel de, vücudun kaybettiği suyu hemen telafi etmek şarttır. Mutlaka yapmalısınız. Spor yapıyorum diye, istediğiniz gibi yeme içme lüksünüz yoktur. Tabağınızı ufaltacaksınız, yeşilliğe ağırlık vereceksiniz, bol-bol su içeceksiniz. Siz vücudunuza karşı görevlerinizi en iyi şekilde yapmaya özen gösterin de gerisi fala zor değildir.

Ölümün kaçınılmaz (ne yaparsak yapalım) olduğunu hepimiz biliyoruz. Son nefesimize kadar sağlıklı olmakta yarar var. En azından ailemiz, çoluk-çocuk usanmazlar. Son görevlerini severek, içtenlikle yaparlar. Sağlıklı yaşamanın en önemli ikramiyesi bence budur. Sağlıklı yaşamak, sağlıksız uzun yaşamaktan çok daha hayırlıdır. Bu nedenle Cenabı Allah hepinize sağlıklı uzun ömürler versin!

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here