Ulu Önder Özlemle Anıldı

0
397

on kasım anma1Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 76. Yıldönümü dolayısıyla anma töreni ve program düzenlendi.

Atatürk Anıt Alanı ve ardından Belediye Kültür Sarayında düzenlenen törenlere, Hatay Milletvekili Orhan Karasayar, İskenderun Kaymakamı Hasan Özyiğit, 39.Mekanize Piyade Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hasan Polat, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, İskenderun Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Kadir Yıldız ve diğer protokol üyeleri katıldı.

İlk olarak Atatürk Anıt Alanında gerçekleştirilen törende İskenderun Kaymakamı Hasan Özyiğit, 39.Mekanize Piyade Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hasan Polat, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Ata’mızın ölüm saati olan 09.05’te 2 dakikalık saygı duruşunda bulunularak hemen akabinde İstiklal Marşımız okundu.

on kasım anma2

Bayanların Gövde Gösterisi

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü anma törenlerine tam kadro katılan CHP İskenderun İlçe Kadın Kolları, Atatürk Anıt Alanında düzenlenen törende “Unutmadık, Unutturmayacağız” pankartı açarak Ata’nın ilke ve devrimlerine ebediyete kadar sahip çıkacaklarını haykırırken, Türk Kadınlar Birliği İskenderun Şube üyeleri de Atatürk Anıtına beyaz karanfiller attı. Buradaki törenin sona ermesinin ardından Belediye Kültür Sarayı’nda düzenlenen anma programına geçildi.

Kültür Sarayındaki törenlerde saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı. Günün anlam ve önemini belirten açılış konuşmasını yapan Şemsettin Mursaloğlu Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Necmi Ertaş, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk milletini dağılmaktan, esir düşmekten, yok olmaktan kurtaran üstün nitelikli lider olduğunu belirterek; “Dünya tarihinde üstün nitelikli liderler devletlerin geleceğini belirlemiş ve etkilemiştir. Bu liderler olmasaydı onların yerini başkaları alabilir miydi bilinmez; fakat şu bir gerçektir ki birçok devlet bunalımlı dönemlerinde kudretli bir idareciye sahip olamadığı için bir başka devlete bağlanmış veya tarihten silinmiştir.

on kasım anma3

Önemli gelir kaynakları elinden alınan ve altı devletin saldırısıyla daracık bir alana sıkıştırılan Türk Milletini dağılmaktan, esir düşmekten yok olmaktan kurtaran kişi son üstün nitelikli lider Mustafa Kemal’dir. Türk Milletini karanlıktan aydınlığa; cehaletten bilim çağına, esaretten bağımsızlığa kavuşturan O’dur. Sayın kaymakamım, değerli konuklar, Atatürk hala yaşıyor! Biz İstiklal ve Cumhuriyete sahip çıktıkça da yaşamaya devam edecek. O’na ve vatanı için mücadele eden tüm kahramanlarımıza, gazi ve şehitlerimize sonsuz şükranlarımızı sunuyorum” dedi.

Atatürk’ün Askeri Yönü Anlatıldı

Ardından, Garnizon Komutanlığınca görevlendirilen Piyade Binbaşı Tamer Çalışır, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri yönünü sunumla anlattı. Çalışır, “Cephelerde; en ümitsiz anlarda O mutlaka bir aydınlık yol bulup ümitsizliği ümide, çaresizliği çareye, mağlubiyeti de zafere çevirmesini bilmiştir. Büyük bir komutanın askeri kişiliği yüksek sevk ve idare ile ilgilidir, onun hakiki değeri de muharebe meydanlarında görülür. 19 Mayıs 1919’dan sonra milli mücadelenin başında yer almış ve yeni Türkiye Cumhuriyetini küllerinden var etmiştir.

on kasım anma4

Göreve başladığı 1905 yılından sevk ve idare ettiği son harekât olan 30 Ağustos 1922 başkomutanlık meydan muharebesine kadar 17 yıl içinde yeteneklerini muharebe meydanlarında olgunlaştırmıştır. Bu öğrendiklerini bizzat katıldığı ve yönettiği değişik muharebelerde uygulamış, rütbelerinin tamamına yakınını muharebe meydanlarında almış bir subay olarak, sahip olunması çok zor bir birikime ulaşmıştır.

Sakarya muharebesindeki başarı, Mustafa Kemal Paşa’nın askeri dehasının bir sonucudur. Bu başarının sırrı kendisine ait olan ‘hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır’ sözlerinde yatmaktadır. Atatürk’e göre harp, istenecek bir olay değildir. Ulusun yaşam mücadelesinde belki de en son başvurulacak olandır. Hiçbir ulus evladına karşı Türk Ulusunun sana borçlandığı derecede büyük bir minnet altına girmemiştir. Türk Ulusu sana şükran borçludur diyor ve ebediyete intikalinin 76’ıncı yıldönümünü olan bu gün Ata’nın aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz” dedi.

on kasım anma5

Atatürk ve Cumhuriyet konulu şiir, kompozisyon, resim yarışmalarında dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi ve öğrenciler tarafından oratoryo sahnelendi.

İskenderun Kaymakamı H.Hasan Özyiğit, 39.Mekanize Piyade Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hasan Polat ve İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, program bitiminde öğrencileri ve öğretmenlerini tebrik etti.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here