Türkiye, Takım Olarak Birinci!

0
98

aba güreşi3Aba Güreşi Dünya Şampiyonası Renkli Görüntülere Sahne Oldu

Antakya Belediyesi tarafından düzenlenen “4. Aba Güreşi Dünya Kupası” Antakya Atatürk Stadyumunda yapıldı. Görkemli bir törenle başlayan Aba Güreşi Dünya Kupasında, Türkiye takım halinde birinci oldu.

Programda Antakya Belediyesi Mehteran Takımının gösterisinin ardından Azerbaycanlı sporcular da geleneksel sporları Zorhana’yı sergiledi. Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, açılışta yaptığı konuşmada, ev sahipliği yaptıkları aba güreşleri organizasyonunun artık dünya çapında bir organizasyon haline geldiğini belirtti.

Almanya’dan Yakutistan’a dünyanın bir ucundan diğer ucuna devletleri Hatay’da misafir ettiklerini ifade eden Savaş, bu nedenle müsabakaların adına “Dünya Kupası” ismini verdiklerini söyledi. Üç kıtanın merkezi konumunda olan Türkiye’de, özellikle bu kıtaların çocuklarının kardeşçe yarışacakları organizasyonlar hedeflediklerini belirten Savaş; “Organizasyona ilk yıl 5, 2’nci yıl 8, 3’ncü yıl 15 ülke katıldı. Bu yıl ise 20 kadar ülke şampiyonamızda yarışacak” bilgisini verdi. Savaş, bu yıl organizasyonun en önemli destekçisinin Türkiye Belediyeler Birliği olduğunu dile getirdi.

aba güreşi4

Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Güngör de Türkiye’deki belediyelerin alt yapı belediyeciliğinden sosyal ve kültürel belediyeciliğe doğru geçtiğini kaydetti. Aba Güreşi Genel Koordinatörü Prof Dr. İbrahim Öztek ise Türklerin en eski ata sporu olan aba güreşinin artık mahalli olmaktan çıktığını, dost ve kardeş ülkelerin sporcularının da bu güreşe yatkın olduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından konuk takımların sporcuları Savaş ve Öztek’e ülkelerine özgü hediyeler verdi.  Daha sonra 5 sıklette müsabakalar yapıldı. Müsabakalarda, 60 kiloda Saget Saledeor (İran), 70 kiloda Eboahim Valigen (İran), 80 kiloda Musa Gürbüz (Türkiye), 90 kiloda Barış Güngör (Türkiye) ve 90 üzeri kiloda İsa Göçen (Türkiye) birincilik elde etti. Takım halinde ise 1’inci 48 puanla Türkiye, 2’nci 37 puanla İran, 3’üncü de 9 puanla Başkurdistan oldu. Müsabakaların ardından dereceye girenlere ödülleri verildi.

Törende, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör, CHP Hatay Milletvekili Hasan Akgöl, İl jandarma Komutanı Jandarma Albay Mustafa Başoğlu, Aba Güreşi Ağası Necmi Asfuroğlu katılımcı ülkelerin sporcularının oluşturduğu korteje katıldı.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here