Tufan; “İskenderun Bölgesi Türk Çelik Sektörünün Belkemiğidir!”

0
293

tufan şirketler1‘Stell Orbis Piyasa Sohbetleri’ Tufan Şirketler Grubu Sponsorluğunda Gerçekleşti

Demir-Çelik sektöründe aktif bir role sahip olan ve 3 yıldır düzenlenen ‘Stell Orbis Piyasa Sohbetleri’ bu kez Tufan Şirketler Grubu sponsorluğunda Ottoman Otel’de gerçekleşti. Gerek sosyal, gerekse eğitim alanında faaliyetlerini sürdüren Tufan Şirketler Grubu bu sefer farklı bir etkinliğe imza atıp demir çelikte piyasa oyuncularını bir araya getirdi. Etkinlikte konuşan Tufan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Osman Tufan İskenderun bölgesinin Türk çelik sektörünün belkemiği olduğunu keydetti.

Türkiye’nin çeşitli illerinden katılımcıların iştirak ettiği bu etkinliğe Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, Çelik İhracatçıları Birliği Müdürü Uygar Tatar, konuşmacı Mesut Özdöl, Tufan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Osman Tufan, Başkan Yardımcısı Bekir Tufan, demir çelik firmalarının temsilcileri, Stell Orbis çalışanları ve basın mensupları katıldı.

İlk olarak konuşma kürsüsüne gelen Çelik İhracatçıları Birliği Müdürü Uygar Tatar, amaçlarının Türk çelik sektörünün dünya pazarındaki payını arttırmak olduğunu söyledi. Sektörün ihtiyaçlarına paralel birçok faaliyetler gerçekleştirdiklerinin altını çizen Tatar, sürekli dünya pazarlarını takip ettiklerini, uluslar arası projeler gerçekleştirdiklerini söyledi.

tufan şirketler2

Daha sonra konuşan Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci ise, ‘Rakamlarla çelik ihracatımız ve son gelişmeler’ ana başlığında katılımcılarla bir araya geldi. Türkiye’nin demir çelik üretimindeki rakamsal değerleri verilerle açıklayan Ekinci, önemli bir konuya parmak basarak, ülkenin bu yıl ki demir çelik üretimindeki düşüşünde en önemli etkenin İsdemir’deki grev olduğunu öne sürdü.

İsdemir’deki grevden kaynaklı üretimde kısılmalar olduğuna vurgu yapan Ekinci; “Dünya çelik üretim rakamlarında Türkiye 9. sırada. Önümüzde 3 ay var. Daha iyi sıralara çıkabiliriz” dedi. Dünya ihracatında Türkiye’nin 7. sıradaki yerini koruduğuna dikkati çeken Ekinci, ihracatta da önemli düşüşler olduğunu kaydederek; “Biz ton olarak değerlendirmelerde iyi gidiyoruz. Çünkü elde olmadan birim fiyatlarda değişmeler oluyor” diye konuştu.

Toplantıda konuşan Tufan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Osman Tufan ise, İskenderun bölgesinin hem Orta Doğu ve Kuzey Afrika’ya yakınlığı, hem de iç piyasaya malzeme sevk edebilme olanakları bakımından Türk çelik sektörünün bel kemiği olduğunu ifade etti. Tufan, Payas bölgesinde başlayan fiyat hareketlerinin dünya piyasalarında yankılanmaya neden olduğunu gözlemlediklerini de söyledi.

 Türkiye’nin beş yıllık kalkınma planlarında çelik üretimine yönelik daha kapsamlı değerlendirmeler olması gerektiğini ifade eden Tufan, devlet regülâsyonunun artmasının uzun vadede çelik sektörünün gelişimi açısından yararlı olacağının altını çizdi. Hammadde maliyetleri yüksek olduğunda dahi, piyasada fiyatların kar marjlarının çok düşük olmasına sebebiyet verecek seviyelerde olmasının arz fazlası olduğuna işaret ettiğini belirten Tufan, devletin üretimi, ihracatı ve istihdamı koruyacak önlemler alması gerektiğini sözlerine ekledi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here