“Toprağın Altındaki Tarihi Mirasımıza Sahip Çıkacağız”

0
128

müze açılışı1Başbakan Davutoğlu, Hatay Arkeoloji Müzesinin Açılışını Gerçekleştirdi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ak Parti Hatay İl 5. Olağan Kongresi’ne katılmak için geldiği ilimizde yapımı tamamlanan Hatay Arkeoloji Müzesi’nin açılışını yaptı.

Müze ve şehir ilişkilerinin önemli olduğunu ve bunu üçe ayırdığını ifade eden Davutoğlu; “Bir şehir vardır ki altında, toprağın altında, hiçbir, doğru dürüst kültürel miras yoktur ama üzerinde başka yerlerden aktarılan mirasların sergilendiği müzeler vardır. Diğer şehirler vardır ki altlarında büyük kültürel miras vardır ve hala bunlar yaşamaktadır ama yeryüzüne, bugünkü yaşayan insanlara sunulacak veriler, eserler ortaya çıkarılmamıştır. Bir üçüncü grup da bunun içinde, onlarda hem toprağı hem de üstü zengindir kültürel miras anlamında” diye konuştu.

Davutoğlu, Türkiye’nin her yerinde yapılan kazılarda medeniyetlerden izlerinin görülebileceğini ifade ederek; “Hatay’da biraz kazınca belki 500 yıl biraz daha kazınca bin yıl, biraz daha kazınca 3 bin – 5 bin yıl öncesine gidiyor” dedi.

müze açılışı2

Kentin bilinen 13, bilinmeyen çok daha fazla medeniyetle harmanlandığını belirten Davutoğlu, kazı yapılırken aslında şehirlerin kültürel miraslarının ortaya çıkarıldığını belirterek; “O mirası değerlendirirken, onları yeryüzüne çıkaracağız, bugün burada bu güzel eserde olduğu gibi sergileyeceğiz, kesinlikle bir daha hiçbir şekilde bu topraklardan tek bir tarihi çakıl taşının dahi başka ülkeye gitmesine izin vermeyeceğiz. Geçmişte neredeyse talan edilmiş eserlerimiz, şu veya bu yolla, tarihi eser kaçakçılığıyla veya başka yollarla. Biz AK Parti olarak hem toprağın altındaki tarihi mirasımıza sahip çıkacağız ama sahip çıkmakla kalmayacağız onların çağdaş standartlarda en iyi şekilde sergilenmesine de önem vereceğiz” şeklinde konuştu.

Hatay’ın önemli, kıymetli bir yer olduğunu ifade eden Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ise; “Tarihte ilk Hıristiyan kelimesinin kullanıldığı yer dünyada burası. Hıristiyanların Hac yapmak için geldiği bir yer burası. Tarihçilerin ‘doğunun güzel tacı’ dedikleri, son derece önem verdikleri bir bölge burası… 13 medeniyete tarih boyunca kesintisiz ev sahipliği yapmış. Bu, başlı başına dünyanın mücevheri olduğunu gösteren bir unsur” dedi.

Açılışı yapılan müzenin medeniyet birikiminin sunulması açısından da önemli olduğunu vurgulayan Bakan Çelik, müzenin temsil ettiği çok kültürlülüğün, kentin içinde de yaşandığını belirtti.

UNESCO’nun, Hatay’ı dünyanın barış kentlerinden biri olarak kabul ettiğini hatırlatan Çelik, Hatay Müzesi’nin 24 saat yaşayan bir yer olmasını planladıklarını ifade etti. Bir takım sosyal etkinliklerin de müzede yapılmasını isteyen Bakan Çelik; “Bu müze bundan sonra Hatay’ın sadece ziyaret edilen bir yeri olmayacak bir yaşam merkezi olacak” dedi.

müze açılışı3

Hatay Valisi Ercan Topaca da müzede yaklaşık bin 700 eserin sergileneceğini söyledi. Törende müzenin 16 bin metrekarelik bölümünün açıldığını ifade eden Topaca, ikinci etabın tamamlanmasıyla müzenin 32 bin 754 metrekare kapalı alana sahip olacağını kaydetti. Topaca, müzeden dünyanın çok değişik yerlerinden gelenlerin yararlanmasını planladıklarını belirtti.

Konuşmaların ardından, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Başbakan Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu’na Müze Kart hediye etti. Daha sonra müzenin açılışı, Başbakan Ahmet Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından gerçekleştirildi. Açılışın ardından Başbakan Davutoğlu ve beraberindekiler müzeyi gezerek eserler hakkında bilgi aldı. Heyet, restorasyonu devam eden Saint Pierre Kilisesini de gezdi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here