Tokdemir; “Çiftçi Sahipsiz Kaldığı İçin Tarımdan Kopuyor”

0
32

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir; “Çiftçi Sahipsiz Kaldığı İçin Tarımdan Kopuyor”

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisine soru önergesi sundu.

Çiftçilerin sahipsiz kaldığı için tarımdan koptuğunu öne süren Tokdemir; “Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) başvuru yapan çiftçilerin sayısı 2017’de 2 milyon 100 bin iken 2019’da 2 milyon 83 bine, 2020’de ise 1 milyon 803 bine düşmüştür. 2021 yılı rakamlarının yılsonunda açıklanacağı ancak sahadan tarafımıza iletilen bilgilere göre ise sayının 2021’de 1 milyon 500 binlere kadar gerilemiş olma riski ile karşı karşıya kalacağımız görülmektedir.

Çiftçi sahipsiz kaldığı için tarımdan kopuyor. Çiftçiden yana bir tarım politikasının olmaması, tarımsal desteklerin yetersizliği ve destek ödemelerin geç ödeniyor olması, ithal girdiler yüzünden çiftçinin yüksek maliyetlere ürettiği ürününü zararına satmak zorunda kalması kopuşu hızlandırıyor” dedi.

CHP’li Vekil Tokdemir, bu bağlamda, Bakan PAkdemirli tarafından cevaplaması istemiyle sunduğu önergede şu sorulara yer verdi;

“1-Bakanlığınız olarak çiftçilerimizim tarımdan kopuşunu engelleyecek bir planınız var mıdır?

2-Çiftçilerimizin mağduriyetlerini giderecek bir Tarımsal Üretim Planlamanız var mıdır? 

3- Tarımsal ithalat politikalarıyla üreticilerimizin ve çiftçilerimizin mağdur olmalarını engelleyecek çiftçilerimizi önceleyip, destekleyecek çiftçiden yana bir tarımsal ürünler ithalat rejimi için çalışmalarınız var mıdır?” (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here