Çocuğunuz Ayrılık Anksiyetesi Yaşıyor Olabilir!

0
33

Eğitim öğretim yılının başlamasıyla beraber, okula yeni başlayan çocuklarda ayrılık anksiyetesi görülebileceğini ifade eden İskenderun Gelişim Hastanesi Uzman Klinik Psikoloğu Gamze Uygun Ekenel, ayrılık anksiyetesi belirtileri hakkında bilgiler verdi.

Gamze Uygun Ekenel; “Dünyayı ve ülkemizi etkileyen salgın döneminde yaşanan birçok sorunun yanında, uzun bir süre eğitime ara verilmesinin ardından okula dönüş ile ilgili birçok problemle karşılaşmaktayız. Salgın süreci boyunca evde geçirilen zamanın artmasının ardından, yüz yüze eğitime geçişle beraber çocukların ailenin güvenli ortamından kendilerine bütünüyle yabancı ve karmaşık bir yere geçişleri sancılı bir süreç haline gelmiştir. Çocuğunuz 4 yaş ve üzerindeyse, evden veya ebeveynlerinden ayrılırken yoğun bir korku, endişe yaşıyorsa ve bu durum onun günlük yaşamını olumsuz yönde etkilemeye başlamışsa çocuğunuz ayrılık anksiyetesi yaşıyor demektir” açıklamasında bulundu.

Ayrılık Kaygısı Yaşayan Çocuklarda Hangi Belirtiler Görülür?

Ayrılık anksiyetesi yaşayanlarda görülen belirtilerden söz eden Uzman Klinik Psikolog Gamze Uygun Ekenel; “Ayrılık anksiyetesi yaşayan çocuklar; ebeveynlerinden ayrılmak istemez ve onlara yapışık bir şekilde yaşamak isterler, aileden ayrılma durumunda, ağlama, titreme, huzursuzlaşma ve bedensel belirtiler gösterirler, okula gitmekte zorlanma, karın ağrısı, kusma gibi semptomlar gözlenir, tek başına uykuya geçişte zorlanırlar, kendi başlarına hareket kapasiteleri sınırlıdır. Bu tür sorunlar kaygı düzeyi yüksek ailelerde ve aşırı koruyucu ailelerde daha çok görülmektedir. Bu belirtilerle karşılaştığınız zaman mutlaka bir uzman desteği almanız gerekmektedir” dedi. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here