Tiryaki; “Amacımız Hasta Sayısını Sıfırlamak”

0
212

talasemi derneği1Hatay Halk Sağlığı Müdürü Ümit Mutlu Tiryaki, Talasemi Hastaları ile Bir Araya Geldi

İskenderun’da bulunan Talasemi ve Orak Hücre Anemisi Hastaları ile sabah kahvaltısında bir araya gelen Hatay Halk Sağlığı Müdürü Ümit Mutlu Tiryaki, son yıllarda yapmış oldukları çalışmalar neticesinde talasemi hastası dünyaya gelen doğum sayısında azalmalar olduğunu söyledi. Müdür Tiryaki, hedeflerinin ilimizde talasemi hastalığını sıfırlamak olduğunu açıkladı.

İskenderun Talasemi ve Orak Hücre Anemisi Hastaları Derneği (İSTOYAD)’ın 8 Mayıs Dünya Talasemi günü dolayısıyla Emirgan Cafe’de geçtiğimiz hafta sonu tertip ettiği sabah kahvaltısına Hatay Halk Sağlığı Müdürü Ümit Mutlu Tiryaki, İskenderun İlçe Emniyet Müdürü Cengiz Başar, İlçe Sağlık Müdürü Yusuf Saydam, Toplum Sağlığı Sorumlu Hekimi Dr. Volkan Yeter, Toplum Sağlığı Merkezi Talasemi Birimi Sorumlusu Dr. Müge Tellioğlu, Mesleki Destek Hizmetleri Müdürü İlhami Sönmez ve İlçe Tarım Müdür Vekili Osman Hatlar talasemi hastaları ve aileleri katıldılar.

Burada katılımcılara seslenen Hatay Halk Sağlığı Müdürü Ümit Mutlu Tiryaki; “İlimizde 2011 yılında 20, 2012 yılında 18, 2013 yılında da 12 hasta çocuk dünyaya geldi. Bu da şunu gösteriyor ki yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde halkımız her geçen gün biraz daha bilinçlenmektedir.

talasemi derneği2

Verilere de bakıldığında hasta çocuk doğumunda azalma var ama bizim buradaki hedefimiz talasemi ve ortak hücre anemi hastasını sıfırlamaktır. Bu düşünce ile bu yıl 14 yaşındaki çocuklara bu hastalığa dair taramalar başlattık. Artık 14 yaşındaki çocuklarımız bu hastalığın ne olduğunu öğrenebilecekler. Burada ki avantajımız bundan sonra çocuklarımız eş seçerken en azından bir birlerine ‘taşıyıcı mısın?’ sorusunu sorabilecekler. Bu soruyu sorduklarında belki gelecek için evlilikten vazgeçeceklerdir” diye konuştu.

Derneğin kuruluş amacının talasemi hastalarına sosyal ve psikolojik anlamda destek olmak olduğunu ifade eden İSTOYAD Başkanı Volkan Vural Taş ise, verilen moral ve destek ile hastalığın unutturulmasının hedeflendiğini söyledi. Taş; “Derneğe kayıtlı 107 üyemiz var. Bunların 64 tanesi talasemi ve orak hücre hastaları geri kalanı ise hasta yakınlarından oluşmaktadır. Derneğimiz Türkiye’den 24 talasemi derneğinin üye olduğu Talasemi Federasyonuna da üyedir. Kurulduğumuz günden bu yana bizler, birçok faaliyetler gerçekleştirdik. Büyük İSTOYAD ailesi olarak bundan sonra da çalışmalarımıza amaçlarımız doğrultusunda devam edeceğiz” dedi. Canlı müzik eşliğinde katılımcılar kahvaltılarını gerçekleştirirken, birbirleri ile sohbet etme imkanı da buldular.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here