TİP ‘Can Atalay’a Özgürlük’ Talebiyle Sokağa Çıktı

0
23

“Hatay Halkının İradesine Saygı İstiyoruz!”

Milletvekilliği seçimlerinin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 28. döneminde görev alacak isimler Genel Kurul’da yemin ederek görevine başlarken, Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay ise cezaevinden tahliye edilmedi ve görevine başlayamayan tek milletvekili oldu.

Gezi Davası kapsamında aldığı 18 yıl hapis cezası nedeniyle Silivri Cezaevi’nde bulunan Atalay’ın mazbatası, 25 Mayıs tarihinde alındı ve hemen ardından tahliyesi için Yargıtay’a başvuruda bulunuldu. Yapılan başvuruya rağmen TİP Milletvekili Can Atalay tahliye edilmezken, Atalay’ın hukuksuz şekilde cezaevinde alıkonulmasına muhalefet partisi temsilcileri, barolar ve demokratik kitle örgütleri tarafından tepki gösterildi.

TİP ve Atalay’ın avukatları tarafından yürütülen hukuki sürece ek olarak önceki gün ülke genelinde de eylem yapıldı ve TİP üyeleri, 36 ilde ve 85 ayrı noktada Can Atalay’ın serbest bırakılması için basın açıklaması yaptı.

Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Edirne, Erzincan, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Sinop, Tekirdağ, Trabzon ve Zonguldak’ta, Atalay’ın serbest bırakılmamasına karşı basın açıklaması düzenlenerek ortak bir metin okundu.

İskenderun Sağlıklı Yaşam Parkında gerçekleştirilen basın açıklamasında, Hatay’dan milletvekili seçilmesine rağmen cezaevinden çıkarılmadığı için yemin edemeyen Avukat Can Atalay’ın serbest bırakılması istendi.

TİP İskenderun İlçe Örgütünün yanı sıra bazı siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum örgütlerinin katılım gösterdiği basın açıklamasında, Can Atalay’ın tahliye edilmesi için avukatlarının Yargıtay’a yaptığı başvurunun günlerdir yanıtsız bırakılması ve Atalay’ın hala cezaevinde tutulmasına tepki gösterildi.

“Adaleti Mutlaka Bu Topraklara Getireceğiz

Yaşanan durumun her anlamda Anayasa’ya aykırı olduğunun ifade edildi açıklamada ayrıca, “Yargıtay, Anayasa’nın emrettiği hükmü uygulamamakta ısrar etmektedir. Seçilmiş Hatay Milletvekili Can Atalay’ın tutukluluk hâlinin devamı, hukuka aykırı bir şekilde, kişi hürriyeti ve güvenliğinin engellenmesi ve aynı zamanda seçmenlerin temsil edilme haklarının ihlali anlamına gelmektedir.

Çünkü Anayasa’nın 83. Maddesi’nde aynen şöyle yazmaktadır: ‘Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz.’

Anlamı apaçık olan Anayasa hükmü ortadayken, buradan başta Yargıtay savcılan olmak üzere yetkililere soruyoruz: Seçilmesinin üstünden 3 hafta geçmesine rağmen Can Atalay neden hala serbest bırakılmadı? Can Atalay neden Meclis’te yemin edip görevine başlayamadı? Can Atalay ne zaman Hatay’a ulaşıp enkaza çevrilmiş olan şehrin imanı için yurttaşla beraber çalışmalarına başlayabilecek?

Can Atalay’ın, Hatay’ı ve tüm ülkeyi enkaz altında bırakanların suçlarını yüzlerine vurmasından mı korkuyorsunuz? Milli iradenin yerine gelmesini engellemenin, yani milletin seçtiği vekil sanki seçilmemiş gibi davranmanın, bir suç olduğunu bilmiyor musunuz? Bu sorularımızla, Anayasal kurumları Anayasa’ya uymaya bir kez daha davet ediyoruz. Artık bu hukuksuzluğa bir son verin! Yetkinizi aldığınız yasaları uygulayın!

Can Atalay’ın seçilmiş bir milletvekili olarak yasama faaliyetlerine katılmasının önündeki engellerin kaldırılmasını, T.C. Anayasası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile koruma altında olan seçme ve seçilme hakkının derhal yerine getirilmesini bekliyoruz. Saray’dan talimat beklediğiniz her gün, Anayasa’yı çiğnemeye devam ettiğiniz bir gün olarak kaydediliyor halkın defterine.

Bunu unutmayın çünkü biz sizin kanun dışı, keyfi uygulamalarınızı asla unutmayacağız. Haksız, hukuksuz bir şekilde tutuklanarak özgürlüğü elinden alınan tüm arkadaşlarımız için mücadeleye devam edecek, adaleti mutlaka bu topraklara getireceğiz. Halkın iradesine saygı istiyoruz! Hukuka, adalete saygı istiyoruz! Hatay halkının iradesine saygı istiyoruz! Can Atalay’a özgürlük istiyoruz!” ifadelerine yer verildi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here