Taştan; “Ülkemiz Bal Çeşidi Konusunda Oldukça Zengin”

0
32

Ülkemizin bal konusunda oldukça zengin olduğunu söyleyen Bal üreticisi Mehmet Taştan, bal çeşitlerinin oldukça fazla olduğunu söyledi.

Balların çeşidine göre fiyatlarının da değiştiğini ifade eden Taştan; “Bal çeşitlerimiz oldukça fazla, ülkemiz bu konuda çok zengin. Ben daha çok kendi üretti balları satıyorum. Malatya’nın, Maraş Göksu’nun balları. Balım bitince arıcı arkadaşlarımdan bal takviyesi alıyorum. Genelde kendi balımla idare ediyorum. Örneğin Malatya’nın balı sade yayla balı, çok kıymetli bir ürün, fiyatları da cazip. Göksu’nun balı var, kilogramı 120-200 TL arasında değişiyor. Bir de Hakkari balı var ki onu kilosu 250 TL civarında. Aynı balın bir de petek ve kara kovanlarımız var. onlar da 200-300 TL arasında değişiyor.

Balı süzdüğümüz petekleri biz tekrar kullanabiliyoruz. Arının bir kg mum işlemesi için yaklaşık 20 kg kadar bal tüketir. Petek balı aldığımız zaman arıya mum işletmek zorunda kalıyoruz, bu sefer bal miktarı az geliyor, yani bal kazancınız düşer. Onun için petek balın fiyatı yüksektir. Karakovan apayrı bir olay. Arı sadece mumunu ve balını kendisi yapar, onu o şekilde tüketiriz ağızda mum kalmaz fazla, o da kıymetli güzel bir baldır” diye konuştu.

Yine arı ürünleri olan propolis ve polenin de faydalarından söz eden Taştan; “Propolis daha da kıymetlidir. Özellikle pandemi döneminde bunu kullananların çoğu hastalıktan korundu. Çok güçlü bir antioksidan, çok kuvvetli doğal bir antibiyotiktir. Herkesin kullanmasını tavsiye ederim. Polenimiz de çok kıymetli. Polen çiçek tozu. Onun da hücre yenileme özelliği çok yüksek. Zindelik için, güç, kuvvet, enerji için poleni tüketmemiz lazım. Bunları hastalandığımız zaman değil sağlıklıyken tüketmeliyiz” şeklinde konuştu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here