Tarihçi Yazar Talha Uğurluel, MKÜ’de Çanakkale Destanını Anlattı

0
167

mkü-çanakkale sohbetleriÇanakkale Savaşı’nın 100. yıl dönümünde Türkiye’nin değişik şehirlerinde düzenlenen etkinlerle o dönemi fotoğraflarla anlatan Tarihçi Yazar Talha Uğurluel, Mustafa Kemal Üniversitesi’nde gerçekleşen programda ‘Çanakkale ruhunu’ yaşattı. Bilinenin aksine gün yüzüne pek çıkmayan fotoğrafları derin araştırmalar sonucunda elde ettiklerini söyleyen Uğurluel, günümüz Çanakkalesi’yle o dönemin Çanakkale’si arasında tarihsel karşılaştırmalar yaptı.

Çekilen her fotoğrafın hikâyesini anlatan Uğurluel, fotoğraflarla Osmanlı’nın hangi şartlarda ve zorluklarda o tarihi zaferi kazandığını resmetti. ‘Anadolujet’le Çanakkale Sohbetleri’ adı altında gerçekleşen konferansta özellikle İngiliz güçleri ile Osmanlı güçleri arasındaki teknolojik farklara dikkat çeken Tarihçi Yazar Talha Uğurluel, anlatımıyla zaman zaman salondakilere duygusal anlar yaşattı. Ağırlıklı olarak savaşın dramına vurgu yapılan programda düşman askerleri ile Osmanlı askerlerinin benzerliklerini de dile getiren Uğurluel, Uzakdoğu ve Afrika’dan gelen Müslüman askerlerin yaşadıkları trajedileri aktardı.

Ulusal tarihimize yönelik toplumsal duyarlılık oluşturması hedeflenen “Anadolujet’le Çanakkale Sohbetleri” projesinde seyircilerle; 1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devletinin kimlere karşı, nerelerde savaştığı, Mehmetçiğin nasıl bir müdafaa sergilediği, 18 Mart günü Çanakkale Boğazı’nda gerçekleşen olaylar, Mecidiye Tabyası’nın kahramanlıklarının bir Alman generalinin günlüğüne nasıl yansıdığı, Çanakkale’yi denizden geçemeyeceklerini anlayan düşman kuvvetlerinin planlarında nasıl bir değişiklik yaptığı, 25 Nisan sabahı Morto, Seddülbahir ve Arıburnu’nda neler yaşandığı, Türkleri zehirli gazla öldürme planının neden gerçekleştirilmediği, Norfolk Kraliyet alayının nasıl yok olduğu, Churchill (Çörçil)’e “Biz Çanakkale’de Tanrı ile savaştık” dedirten sebepler, Sargı Yeri Şehitliği’ni diğer yerlerden daha özel kılan sebepler, Seyid Onbaşı, Ezineli Yahya Çavuş, Cevat Paşa ve diğer kahramanların öyküleri paylaşıldı.

İçeriği bizzat tarih uzmanı Gazeteci Talha Uğurluel tarafından hazırlanan söyleşi, yaklaşık 1,5 saat sürdü ve büyük ilgi gördü. Programı MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Yusuf Önlen, Prof. Dr. Veysel Eren, Rektör Danışmanları Prof. Dr. Mehmet Kılınç, Doç. Dr. Fatih Sakin ve çok sayıda seyirci takip etti.

Program, Çanakkale Savaşı’na ait görsellerin yer aldığı serginin gezilmesinin ardından Talha Uğurluel’in kitaplarını imzalamasıyla sona erdi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here