“Suriyelilere Tanınan Ayrıcalığın Gerekçesi Nedir?”

0
290

refik eryılmaz10Milletvekili Eryılmaz, Suriyelilerin Üniversitelerimize Sınavsız Kabul Edilmeleri Konusunu Meclise Taşıdı…

CHP Hatay Milletvekili Av. Refik Eryılmaz; Suriyelilerin üniversitelerimize sınavsız kabul edilmesi uygulamasını TBMM gündemine taşıdı. Milletvekili Eryılmaz, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği yazılı soru önergesinde; “Bilindiği gibi Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Suriyeli mültecilere üniversitelerin kapısını açmış, yayımladığı genelge ile Suriye sınırındaki illerde bulunan 7 üniversiteye (Çukurova, Gaziantep, Harran, Kilis 7 Aralık, Mustafa Kemal, Mersin, Osmaniye Korkut Ata) “özel öğrenci” statüsünde kayıt imkânına olanak tanımıştır. Genelgeye göre, mülteciler hiçbir belge göstermeden, yalnızca “beyanla” üniversitelere kayıt olabilmektedir” dedi.

Bu konudan yola çıkarak, vatandaşlarımıza tanınmayan Suriyelilere tanınan bu ayrıcalığın sebeplerini soran Milletvekili Eryılmaz, Bakan Avcı tarafından cevaplandırılmasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi;

“1-Son üç yılda toplam kaç Suriyelinin üniversitelerimize kaydı yapılmıştır? Kayıtlar hangi yasal mevzuata dayandırılarak yapılmıştır? Günümüz itibariyle üniversitelerimizde öğrenim gören Suriyeli sayısının üniversitelere göre dağılımı nedir? Üniversiteye kabul edilenlerin harç, barınma, yemek, sağlık ve diğer harcamaları kim tarafından hangi yasal mevzuata dayanılarak karşılanmaktadır?

2-Ülkemizde Eylül 2014 verilerine göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 1.190, yoksulluk sınırı 3.876 lira olarak gerçekleşmiştir. Binlerce gencimiz bin bir zorlukla üniversiteye yerleşmek için çalışırken, ebeveynleri varını yoğunu onları okutmak için harcayarak belki de kendi yediğinden içtiğinden kısarak güçlükle okutmaya çalışırken Suriyelilerin gelip sınavsız, parasız vatandaşlarımızın ödediği vergilerle ayakta duran o üniversitelerde rahatlıkla okuması kendi vatandaşlarımıza bir haksızlık değil midir?

3-Vatandaşlılarımıza tanınması gereken imkânların Suriye’den gelen insanlara tanınmasının gerekçesi nedir?

4-Ülkemiz genelinde Halk Eğitim merkezlerince verilen meslek kurslarında, kaç Suriyeliye sertifika vermiştir? Sertifika alan bu insanlarla ilgili nasıl bir işlem yapmayı düşünüyorsunuz? Sertifika alan Suriye vatandaşlarını işe yerleştirmeyi düşünüyor musunuz? Yerleştirmeyi düşünüyorsanız hangi kurumlara ve hangi yasal mevzuata göre istihdam edeceksiniz? Bu kursların barınma kamplarında faaliyet göstermesinin gerekçesi nedir?”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here